Надія – сім’ї та дітям

Ми розповідаємо вам про різних дітей: здорових та хворих, щасливих, оточених батьківською любов’ю та тих, хто живе без мами й тата. Ця тема завжди хвилює і нас, кореспондентів, і читачів газети, бо діти – це майбутнє країни. Але не завжди легко розказати про маленьку людину, в житті якої існують складнощі. Іноді один матеріал в газеті, на телебаченні чи радіо може вплинути на подальше життя або позитивно, або розвинути в дитині ще більше комплексів.

Журналісти мають вчитися завжди. Це професія, яка вимагає постійного удосконалення своїх навичок, саме тому в нашій республіці відбуваються різноманітні семінари та тренінги для журналістів. Зазвичай, такі заходи мають певну тематику, а проводять їх фахівці та експерти цієї галузі.

Минулого тижня в Бендерах відбувся круглий стіл для співробітників ЗМІ. Організатором зустрічі став благодійний фонд «Надія – сім’ї та дітям». На заході обговорювалися питання, що торкаються складання матеріалів про дітей для засобів масової інформації. У круглому столі взяли участь представники різних благодійних організацій Тирасполя та Бендер, працівники Державної установи «Приднестровская газета», Придністровської державної телерадіокомпанії та інші.

Між журналістами та організаторами заходу склалася дискусія щодо того, як потрібно в інформаційних сюжетах та матеріалах розповідати про дітей. Координатор зі зв’язку з громадськістю Асоціації «Дитина – спільнота – сім’я» Ліна Ботнару зазначила: «Найголовніший принцип для нас – це не нашкодити. Коли ми говоримо про дітей, а саме про дітей не з простих сімей, а вразливих, нам потрібно уважніше до цього ставитися. Дуже часто ми, журналісти, хочемо допомогти людям нашими статтями, відеосюжетами й починаємо жаліти цих дітей, говорити про те, що вони нещасні та перебільшувати ситуацію з метою викликати жалість. Потрібно пам’ятати, що це некоректно і неетично». Також під час свого виступу вона додала: «Дуже важливо, щоб ви, коли створюєте свої передачі та матеріали, зважали на думку дитини й показували її як особистість».

Благодійний фонд допомагає соціально вразливим сім’ям та людям з обмеженими можливостями вже 11 років. Метою цієї організації є збереження сім’ї, фінансова та психологічна підтримка, налагодження взаємин та побуту між людьми. Але найголовніша мета – створення в домівці всіх необхідних умов для того, щоб дитина залишилася в сім’ї або повернулася до своїх рідних мами та батька. За роки існування організації завдяки її роботі вдалося запобігти потраплянню понад 700 дітей в інституціональні заклади.

Світлана   ОДЕСЬКА.