Бути мамою – величезне щастя

Йдеш вулицями Дністровська і не натішишся: дедалі чистішим і красивішим стає місто енергетиків. А особливо приємно зустрічати молодих мам з візочками. Місцевий поет Василь Робулець у своєму вірші написав: «…а в цих візках –
промінчики весни». Це – наше
майбутнє. Воно безпосередньо залежить від терпіння і любові до цих «промінчиків» мам і всіх близьких, турботи про молоде покоління з боку держави, доля якої згодом перейде в їхні руки.

Дві тезки і щасливі мами, Ольга Соборова і Ольга Махінова, часто гуляють разом. Їм є про що поговорити. У першої – Ольги, якій 31 рік, – є досвід материнства. Старший син ходить у початкову школу, а 1 листопада нинішнього року народився другий син, Олександр. Обличчя її просто сяє, коли вона розповідає про те, як радий був чоловік Максим, коли народився малюк, як дружно допомагають їй мама, свекруха і старший синочок.

Новонародженого вагою 4 кг 750 г благополучно прийняли в пологовому відділенні Слободзейської лікарні. У Дністровську супровід мами і дитини веде патронажна медична сестра. Ольга впевнена: вона за першим покликом дістане допомогу педіатра дитячої консультації.

Довгоочікуваний первісток у Ольги Махінової з’явився пізно, у 29 років. Майбутня мама дуже переживала з цього приводу. Однак у Тираспольському Центрі матері та дитини пологи приймали висококваліфіковані лікарі. Три жінки народжували відразу. Разом зі ще трьома дівчатками на світ благополучно з’явилася і нова громадянка ПМР Вірочка Махінова. Щасливий тато Андрій і дідусь Сергій не спускають малечу з рук. Дитину вже хрестили і навіть причастили. З усіх боків молодій мамі допомагають: бабусі няньчать, прабабусі шиють і в’яжуть, дитячий лікар спостерігає і лікує. Невдовзі вона отримає від держави допомогу в розмірі 1 070 рублів – вистачить на підгузки й вітаміни.

Обидві мами, співробітниці Молдавської ДРЕС, зараз перебувають у відпустці з догляду за дитиною. Татусі, теж працівники електростанції, роблять на славу, щоб гідно утримувати збільшену сім’ю. І звичайно, колеги по цеху вітають матерів, роблять подарунки новонародженим. Крім того, обидві жінки підтримують одна одну, обмінюються досвідом і разом прогулюють діток. Вони побажали всім таким же молодим мамам нашої республіки спокійних ночей, молочних річок, а малюкам – здоров’я! Одна з них із посмішкою додала: «Бути мамою – величезне щастя. У нас можна народжувати: край чудовий, повітря чисте, люди добрі!»

Лара   ЧАЙКА.