З почуттям любові та поваги

У філії № 4 Центральної бібліотечної системи (ЦБС) міста Тирасполя напередодні Дня матері підготували літературно-музичну композицію для вихованців Республіканського навчально-виховного комплексу імені А. С. Макаренка. Головним цього дня було велике бажання фахівців бібліотеки викликати у дітей з непростою долею почуття поваги та любові до своїх матерів.

Завідувачка бібліотеки Алла Станіла зазначила: «Материнська любов потрібна нам у будь-якому віці. Саме мати виховує в нас кращі людські риси. До неї ми звертаємося в складні хвилини життя по допомогу, з нею ділимося своїми радощами й труднощами, у неї просимо поради».

Бібліотекарі Тетяна Заболотська та Ольга Ярмолаєва розповіли про історію створення свята. Виявляється, що у 1908 році молода американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшановування матерів у пам’ять про свою матір, яка передчасно померла. Анна надсилала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. Її старання увінчалися успіхом: 1910 року штат Вірджинія першим визнав День матері офіційним святом. Хоча, по суті, це – свято вічності, адже з покоління в покоління для кожного з нас мати є найголовнішою людиною.

Бібліотекарі розповіли також про традиції, присвячені цій події, у різних державах.

Зворушливі пісні та вірші не могли не зачепити за живе серця дітей із навчально-виховного комплексу. За словами їхнього вихователя Олександра Тимуша, після таких зустрічей ніхто з дітей не залишається байдужим: погляд теплішає, у декого навіть сльози навертаються на очі. Насамперед вони повинні зрозуміти, що, незважаючи на будь-які негаразди, мати одна і якою б вона не була, її треба поважати.

День матері – це день, коли ми всі маємо ще одну можливість подякувати нашим матерям за все те добро, яке вони для нас зробили, за їхню самопожертву і любов.

Анастасія   КАЛІОН.