Незабутній милий образ

Книжкова виставка «З любов’ю про матір», присвячена Міжнародному дню матері, відкрилась у читальному залі Центральної міської бібліотеки міста Тирасполя.

Твори Ч. Айтматова. В. Закруткіна, А. Алексіна, М. Горького, вірші І. Буніна, С. Єсеніна, Р. Казакової, Расула Гамзатова, а також репродукції Леонардо да Вінчі та Рафаеля, – це далеко не все, що представлено на ній.

Матері… Їх мільйони, і кожна з них несе у своєму серці материнську любов, але всі вони схожі в одному-єдиному – однаково зворушливе радісне почуття відчувають вони, схилившись над своїм малятком. І цей нерозривний зв’язок супроводжує їх усе життя. Змалку і до старості мама – єдина у світі людина, яка зрозуміє, розрадить, порадіє разом і вип’є до дна гірку чашу, яка покартає й пожаліє, яка за свою дитину життя віддасть.

День матері в кожній країні відзначають по-різному. Наприклад, в Америці й Австралії приколюють на одяг гвоздики: кольорову – якщо мати жива, білу ж гвоздику носять у пам’ять про померлу маму. Росіяни дарують мамам листівки із зображенням незабудки, оскільки вважається, що ця квіточка допомагає тим, хто втратив пам’ять, усе згадати. У Придністров’ї цей день відзначають привітаннями, подарунками (мамі дарують плюшевого ведмедя з фіалкою в лапі) та святковими заходами в культурно-освітніх закладах: школах, дитячих садках та бібліотеках.

Як розповіла працівник Центральної бібліотеки з майже 20-річним стажем Тетяна Федорівна Ковальчук, до Дня матері всі спеціалісти ретельно підготувалися: підібрали тематичний матеріал, в якому прославляється жінка-матір. Уже кілька років поспіль в останній тиждень листопада бібліотекарі проводять з читачами бесіди про історію свята, читають уривки з різних творів, декламують вірші, знайомлять з картинами художників, у яких увічнюється образ матері. І все це для того, щоб берегти й цінувати свою матір.

От і сьогодні на стенді, який з любов’ю й зі знанням справи оформляли, «Материнское поле» Ч. Айтматова, «Матерь человеческая» В. Закруткіна, «О Любви» А. Алексіна, збірки «Мама» і «Слово о матери» сусідять з періодикою (журнал «Материнство»), а поряд з книгами – безсмертні репродукції полотен: «Мадонна з немовлям» Леонардо да Вінчі, «Мадонна Конестабіле», «Сікстинська мадонна» Рафаеля, – в яких незримо відображується образ Богородиці.

У Росії це свято відзначають близько 20 років, у Придністров’ї – з 2011 року. Діти поздоровляють матерів, чоловіки – дружин, які народили їм дітей. Свято гарне й потрібне, адже воно спрямоване на те, щоб підтримувати традиції дбайливого й трепетного ставлення до матері, до створення сім’ї, а це – запорука щасливого, духовно й морально здорового суспільства. Ось як сказав про маму Максим Горький: «Прославимо жінку-Матір, чия любов не знає меж, чиєю груддю вигодуваний весь світ! Усе прекрасне в людині – від променів сонця і від молока Матері, – ось що насичує нас любов’ю до життя».

Ганна   ГАНГАН.