Республіканське товариство «ПАМ’ЯТЬ»

Сім’ї, в яких війна початку 1990-х років залишила кривавий слід, об’єдналися чверть століття тому. Матері, вдови, доньки зі всієї республіки організували товариство, в якому намагалися підтримати одна одну і надавати всебічну допомогу. Республіканська громадська організація «Пам’ять» відзначила 25 років свого існування. Ювілей зустрічали в Дубоссарах – місті, яке першим зазнало натиску націоналістів і в якому були перші жертви під час створення Придністровської Молдавської Республіки.

Представники Республіканської громадської організації «Пам’ять» у Дубоссарах зібралися на міському Меморіалі Воїнської Слави, місці, де поховані солдати та офіцери Радянської Армії – визволителі району від німецько-фашистських окупантів, воїни-інтернаціоналісти й захисники Придністров’я. Вшанувати їх пам’ять і покласти квіти до могил героїв приїхали жінки зі всіх куточків нашої республіки. У заході також взяли участь представники інших громадських організацій району, Міністерства соціального захисту та праці, держадміністрації, радник Президента ПМР Ганна Волкова, юнармійські загони. На мітингу згадували часи, коли створювалась наша держава та якою ціною здобуто її незалежність. За свободу та майбутнє Придністров’я віддали свої життя понад 800 громадян, тисячі дістали поранення, сотні пропали безвісти.

«Ми зібралися в Дубоссарах, з одного боку, з радісної нагоди – одній з організацій, яка складає основу громадського товариства Придністров’я, виповнилося 25 років. Ця організація – особлива й об’єднує вона тих, хто у 1992 році в нашій вітчизняній війні втратив близьких і рідних людей або втратив тих, хто пішов з життя від дістаних поранень уже в мирний час. Організація об’єднує людей, для яких слово «патріотизм» – це не просто слово, це те, що колись повело в бій чоловіків, братів, дітей, батьків, і з цього бою вони не повернулися. Це був бій заради захисту нашої країни. Вічна їм пам’ять! Представникам громадської організації хочу побажати здоров’я, молоді – більше цікавитися історією, знати її й передавати наступним поколінням», – зазначила радник Президента ПМР Ганна Волкова.

До Республіканської громадської організації «Пам’ять» входять п’ять територіальних товариств. Два з них – у Дубоссарах і Бендерах – найчисленніші. У серпні 1992 року рідні загиблих об’єдналися в Дубоссарах, і на сьогодні в їх лавах налічується 42 родини. Очолює організацію мати двох захисників Придністров’я Галина Тімонова. Двоє синів Галини Василівни захищали незалежність республіки з самого початку війни. На жаль, Олександр загинув, а Володимир, хоч і дістав важкі поранення, залишився живим.

«Горе об’єднало нас, таких різних, в одну організацію. Ми знаходили в собі сили допомагати одна одній, і це стало нашим завданням, яке ми й досі перед собою ставимо. І водночас гордо несемо пам’ять про наших героїчних синів, чоловіків, батьків. Щоб молоде покоління знало, що були прості люди, які пожертвували своїм життям заради миру й незалежності нашої республіки. День створення Республіканської громадської організації – трагічний самою своєю суттю, тому що історія її зародження – це трагедія, але вона є символом миру і несе в собі світоч пам’яті поколінь», – наголосила Галина Тімонова.

Бендери стали другим містом у республіці, яке зазнало широкомасштабного обстрілу з боку опонівців Республіки Молдова. Тут у червні 1992 року постраждало багато людей: понад 400 загиблих і майже 1 000 померлих у мирний час від дістаних поранень під час збройної агресії РМ. Громадська організація «Пам’ять» у цьому місті була зареєстрована у вересні 1992 року, а її першим керівником стала Ніна Буніна. Нині це об’єднання очолює Людмила Мальчукова, сім’я якої також втратила чоловіка, батька. У 1992-му Людмила Михайлівна входила до складу оперативно-слідчої групи в Бендерах, яка займалася пошуком придністровських захисників, які пропали безвісти. Згадує, як їздили з колегами по селищах і районах Молдови та Придністров’я, розшукуючи захисників республіки. Сподівалися знайти їх живими, але, на жаль, знаходили мертвих. Дотепер у списках тих, що пропали безвісти, – десятки бендерчан.

«Молдовська сторона відмовилася продовжувати пошук постраждалих. У 2002 році оперативно-слідча група зупинила свою діяльність. На той момент було 80 невстановлених осіб. Були заяви про пошук рідних, але дотепер цю роботу так і не завершено. Рідні не могли поховати своїх рідних захисників. Ми приїхали в Дубоссари, щоб ушанувати пам’ять загиблих придністровців, які віддали життя за майбутнє нашої республіки. Наша організація далі підтримує тих, хто втратив рідних і близьких у придністровській війні. Не забуває їх і держадміністрація міста. Якщо змога, допомагають та приділяють увагу всі», – розповіла Людмила Мальчукова.

Глава Дубоссарської держадміністрації Руслан Чабан зазначив, що всі захисники назавжди залишаться в пам’яті придністровців. А представники влади надаватимуть потрібну допомогу рідним героїв, які відстояли нашу республіку.

Надія   ПОЛОНСЬКА.