Рідний Тирасполю, зі святом!

Тричі орденоносний Тирасполь 14 жовтня відзначив свою 228-му річницю без офіційних урочистостей, масових гулянь і традиційного салюту. Через складну епідеміологічну ситуацію всі святкові заходи були зведені до безпечного мінімуму. Про це тираспольчан попередили заздалегідь. «228-річчя Тирасполя не відзначатиметься культурно-масовими подіями та народними гуляннями: більшість заходів перенесена в онлайн-формат, однак свята це не скасовує», – сказав напередодні журналістам мер столиці ПМР Олег Довгопол.

О 8-й годині ранку в усіх храмах міста відслужили Божественні літургії. Нагадаємо, 14 жовтня ще й велике православне свято – Покрова Пресвятої Богородиці. У кафедральному соборі Різдва Христового святкове богослужіння провів архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава.

Потім керівники республіки, міста і духовенства, зокрема Президент ПМР Вадим Красносельський, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, заступник Голови Уряду Станіслав Касап, глава держадміністрації столиці Олег Довгопол і духовенство поклали на Меморіалі Слави квіти до Вічного вогню, до пам’ятників і могил захисників республіки. Не залишилися цього дня поза увагою і засновники Тирасполя – Катерина II і генералісимус Суворов. До їхніх монументів також були покладені квіти. Це нова традиція в столиці республіки.

Вадим Красносельський також поздоровив і главу Тирасполя Олега Довгопола, який 14 жовтня відзначив подвійне свято: День міста і своє 45-річчя. Президент назвав такий збіг дат невипадковим, наголосив, наскільки значущим є внесок Олега Анатолійовича в розвиток столиці. Президент висловив упевненість, що особисті якості іменинника і надалі сприятимуть економічному процвітанню та інфраструктурному перетворенню придністровської столиці.

Уся центральна частина Тирасполя була святково прикрашена. Здавалося, місто потопає у квітах. Численні барвисті банери та плакати, всюди – усміхнені й щасливі обличчя, нехай і не так багато, як зазвичай. Ми розговорилися з групою студентів ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Ось їхнє узагальнене враження про день народження столиці: «Щороку 14 жовтня ми приходимо в центр, щоб святкувати іменини Тирасполя. Цього разу, попри пандемію коронавірусу, тут все майже як завжди – весело, яскраво, красиво, смачно і голосно! Ми любимо перебувати в гущі подій! Це дуже круто: всі активні, веселі, посміхаються, дехто модернізувався – катається на роликах, скейті чи велосипеді. Впевнені, що тепер ми надовго зарядилися позитивною енергією. Дуже хотілося б, щоб і завтра свято тривало. The ShowMustGoOn!»

Протягом усього святкового дня в центрі міста працювала виносна торгівля. Слід зазначити, що міліція та епідеміологи інспектували дотримання покупцями й продавцями санітарних норм і правил відповідно до карантинних обмежень. Науковці Тираспольського об’єднаного музею безкоштовно проводили віртуальні екскурсії по експозиціях міського музею, Тираспольської фортеці та картинної галереї. Стати учасниками таких екскурсій можна було на Youtube та в соціальній мережі Instagram.

О 17:00 на сценічному майданчику в Катерининському парку заграла запальна танцювальна музика. Це найкращі музичні колективи міста розпочали святковий концерт «Столичні ритми». Гарний настрій глядачам дарували кавер група «Драйв-Бэнд», солістки молодіжного клубу «Орфей», вокальний колектив «Фортуна» Будинку народних традицій і ремесел, вокально-інструментальний ансамбль «Юг-Ава».

Закінчити цей міні-репортаж про святкування 228-річчя Тирасполя найдоречніше буде, як нам здається, словами депутата Верховної Ради ПМР Ігоря Буги: «У мого рідного міста сьогодні день народження. Я тут народився, виріс, бачив місто різним. Тож сьогодні можу сміливо сказати, що вперше за багато років Тирасполь досить швидкими темпами почав набирати в красі, динамічно змінюється в інфраструктурі. Ремонтуються соціальні об’єкти, дитячі садки, школи. З’являються нові об’єкти комерційного призначення, поліпшуються дороги, місто стає яскравішим, красивішим. Мені здається, навіть люди в ньому більше посміхаються. Працюють нині програми Фонду наказів виборців, Фонду капітальних вкладень. У принципі, всі гілки влади діють в одному напрямку – на поліпшення умов життя наших громадян. Це надзвичайно важливо. Рідний Тирасполю, місто моє, зі святом!».

Павло   ОСТАПЕНКО.

Фото прес-служби Президента