Сталі традиції в новому форматі

У ПДУ 13 жовтня відбулися «Покровські читання – 2020» . Науково-просвітницьку конференцію присвятили святу Покрови Пресвятої Богородиці та Дню міста Тирасполя.

Щороку напередодні престольного свята столиці на Покровських читаннях студенти та викладачі ВНЗ, а також інші учасники конференції мають можливість представити свої дослідження на православну тематику. Цього року формат проведення науково-просвітницької події зазнав змін: основні секції та виступи доповідачів відбулися на онлайн-платформі Zoom. Крім того, до традиційних напрямів роботи «Православ’я, історія та культура», «Православ’я та філологія», «Православ’я та педагогіка» додалася нова четверта секція «Православ’я та безпека держави». Необхідність порушити та дискутувати на цю тему виникла після проведення круглого столу в Тираспольському Суворовському військовому училищі, де обговорювалися питання взаємодії релігії та армії.

У вітальному слові архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава звернувся до учасників заходу: «Доповіді, представлені в рамках Покровських читань, нагадують нам про необхідність пам’ятати, як і завдяки чому попередні покоління наших співвітчизників долали випробування, що випадали на їхню долю. Саме в православній вірі та в традиційних духовно-моральних цінностях вбачали вони стрижень, опору, на яку могли покладатися, від якої могли рухатися далі».

Ректор ПДУ Степан Берил зауважив, що для вишу Покровські читання – укорінена православна традиція. «Конференція сприяє збереженню культурних і моральних цінностей. Завдяки співпраці з Тираспольсько-Дубоссарською єпархією, в галузі культури та освіти відкриваються нові можливості для духовного просвітництва. Упродовж 23 років читання значно підвищили свій статус, стали майданчиком для спілкування наукової інтелігенції, студентської молоді та Російської Православної Церкви», – зазначив ректор.

Державний радник Президента ПМР Анна Волкова презентувала монографію «Діяльність Тираспольсько-Дубоссарської єпархії 1995 – 2020 років». Збірник містить звіти та відомості про діяльність єпархії за 25 років. Автор назвала труди священнослужителів «…справою віри та працею любові».

Велика частина підготовлених доповідей була присвячена взаємодії між Церквою та навчальними закладами. Анна Волкова зазначила, що на сьогодні надзвичайно важливо об’єднати зусилля єпархії та університету на ниві виховання духовно багатої, морально стійкої молодої особистості. Ректор ПДУ підтримав цю думку і зазначив, що університет не тільки плекає інтелектуальну еліту, а й піклується про моральну складову світогляду студентів, що є стрижнем життя будь-якої людини. На практиці це відбивається у великій кількості заходів: «Михайло-Архангельських читаннях», святкуванні Дня православної молоді, у традиційних молебнях у День Тетяни, зустрічах студентського активу зі священнослужителями.

Проректор Ірина Толмачова повідомила, що всіх призерів нагородять грамотами Тираспольсько-Дубоссарської єпархії на факультетах, а також вручатимуть ікони студентам та їхнім натхненникам – науковим керівникам.

Дарина   КУЛАКОВА.

Фото Тираспольсько-Дубоссарської єпархії