Придністровські герої нашого часу

У галереї Меморіального будинку-музею М. Д. Зелінського 9 жовтня відкрилася виставка художніх робіт Володимира Мицикова. Експозиція присвячена до 228-ї річниці заснування Тирасполя, й переконані, що вона не залишить байдужими ні шанувальників живопису, ні патріотів столиці.

Проникливий погляд придністровського художника вихопив із буденності актуальні події та зміни, які щодня відбуваються навколо, він знайомить нас з непомітними «героями нашого часу». Їхні портрети представлені в залі.

«Краса врятує світ» – це вічна фраза, але в умовах пандемії вона набуває нового сенсу. Мине час, повсюдно буде доступна якісна вакцина від підступного згубного вірусу і людство забуде про небезпечні спалахи COVID-19, якими ознаменувався 2020 рік. І все ж пам’ять залишиться тут – в картинах та інших творах мистецтва, яке тонко і точно, влучно віддзеркалює наше життя, підмічає прості сюжети. Бачити світ прекрасним у деталях, оспівувати його таким, яким він є відмінна риса майстра, його погляду і світовідчуття.

На виставці «Герої нашого часу» представлено 37 робіт, виконаних олією. Полотна створювалися в період з 2017-го й до сьогодні. Головний зміст картин – відображення трудової діяльності працівників дорожньої галузі, електромонтажників, міліціонерів і багатьох інших. Ми щодня проходили, а в нестерпну спеку літнього дня – пробігали повз, і не звертали уваги, як вони непомітно забезпечували нас водою, світлом, безпечним відпочинком… Гострий уважний погляд, чуйне серце художника вихопили з буденності актуальну проблему: в ситуації невизначеності та пригніченості людина знаходить порятунок у колективній напруженій праці.

Особливо важко давалося працювати на початку пандемії. Художник пояснив, що люди були налякані новим вірусом і боялися контактувати зі сторонніми. «Виручили гумор і доброзичливість. За цей час встиг потоваришувати з багатьма робітничими бригадами, особливо з тією, що ремонтувала дорогу на вулиці Краснодонській. Члени цього колективу самі по собі дуже дружні й слідкували один за одним, щоб ніхто не захворів», – зазначив художник.

Його картини не мають хитромудрих і складних філософських назв. Усе просто і лаконічно: «Нічна зміна», «Низка», «Підготовка до роботи», «Час НС», а якщо це портрет, то «Лікар. Ольга Георгіївна», «Сергій Іванович. Вулиця Юності» або ось ще «Ігор – пастух кіз – 52 роки» тощо. І разом з художником переймаєшся атмосферою натхненної праці людини, яка дивиться з портрета, і відчуваєш, яка вона прекрасна в процесі творення.

«Я хотів показати: попри всі неприємності, місто продовжує жити. Люди не припиняють роботу, щоб Тирасполь став чистіший, красивіший. Вони створювали умови для комфортного життя майбутніх поколінь. Так, як воно і повинно бути», – зазначив майстер.

Ми часто повторюємо словосполучення «люди робочих професій», але варто придивитися до полотна, як раптом усвідомлюєш, що це ж оті самі «люди доброї волі». Усе в їхніх очах читаєш, у таких майстерно виписаних художником. І ці очі сяють, випромінюють те саме добро, таке необхідне у складний час. На 17 з представлених робіт зображені лікарі та дезінфектори, що обприскували під’їзди й дитячі майданчики в період надзвичайного стану, оголошеного в Придністров’ї через пандемію коронавірусу.

Тільки два роки тому Володимир Мициков вирішив створювати серії картин із зображенням представників робітничого класу. Ідея зародилася під час спілкування з відвідувачем однієї з виставок художника. «Мені особливо запали в душу слова одного іноземця. Він дивився на картину, на якій зображений робочий дорожньої галузі, й сказав: «У нас люди в помаранчевих жилетах страйкують, палять покришки, а ваші – налаштовані на творення». Тепер за допомогою своїх робіт показую, наскільки потрібна місту щоденна праця простих людей», – пояснив художник.

Цикл картин «Герої нашого часу» автор планує продовжити: нові полотна він присвятить діяльності пожежників, міліціонерів, медичних працівників. Володимир Мициков сподівається представити широкій громадськості наступну експозицію до Дня захисника Вітчизни – 23 лютого 2021 року.

Потрапити на нинішню виставку з дотриманням карантинних вимог може кожен охочий. Експозиція працюватиме до кінця жовтня. Одночасно в залі може перебувати не більш ніж 10 осіб.

Катерина   ОЛЬШАНСЬКА.

Фото IА «Новости Приднестровья»