Здатність із повною самовіддачею слідувати своїй справі

«Професія лікаря – це подвиг, вона вимагає самовідданості, чистоти душі та чистоти помислів. Не всякий здатний на це», – сказав чудовий земський лікар Антон Павлович Чехов.

У республіці на тлі стрімкого поширення коронавірусної інфекції зростає кількість інфікованих і відбувається розширення ліжкового фонду стаціонарів. Про це доповіли Президентові ПМР Вадиму Красносельському на черговому засіданні Оперативного штабу з профілактики та недопущення поширення коронавірусної інфекції. Усі ми розуміємо, що саме лікарі взяли на себе основний удар у боротьбі з цією недугою. Ризик захворіти на нову інфекцію у них значно вищий, ніж у будь-кого. Попри це, ризикуючи своїм здоров’ям, вони приходять нам на допомогу в цей важкий час. Однією з таких самовідданих людей є завідувач педіатричного відділення ДУ «Рибницька центральна районна лікарня» Олена Рухайло. Ближче познайомитися з чудовим доктором пропонуємо з інтерв’ю з нею.

– Чому Ви обрали саме професію лікаря, Олено Миколаївно?

О. Р.: У дитинстві мені подобалося надавати допомогу ровесникам під час травм: комусь мазала зеленкою подряпини, комусь прикладала що-небудь холодне на синці. Та й у школі улюбленим предметом була біологія. Професія лікаря завжди була мені до душі. Одним словом, я з дитинства уявляла свою майбутню діяльність і себе в ній.

– Де Ви навчалися? Чи не було розчарування у виборі?

О. Р.: Спочатку я вступала в Кишинівський медінститут. Тоді через дуже великий конкурс мені не вистачило буквально 0,5 бала, і я поїхала в Одесу працювати на птахофабриці, а паралельно готувалася до вступних іспитів. Поставилася до цього питання більш серйозно і вступила вже легко, набрала достатню кількість балів. Одеський медичний інститут імені Пирогова я закінчила в 1988 році. Розчарування у професії ніколи не було, подобається вона мені й тепер.

 – Перше місце роботи пам’ятаєте?

О. Р.: По закінченні інституту за розподілом мене направили на роботу в Ізмаїльську центральну районну лікарню. Там я шість років практикувала дільничним педіатром. Після повернення в Рибницю працювала лікарем дошкільних та шкільних установ. Раніше була така посада, навіть було ціле відділення зі своїм завідувачем. Нині ми знаємо, що лікарів не вистачає, а на той час їх було «в надлишку». Деякий час я виконувала обов’язки завідувача поліклініки, після чого мене призначили керувати дитячим відділенням. З того часу я працюю на цій посаді.

– Розкажіть про свою роботу в коронавірусному госпіталі.

О. Р.: Мене направили в госпіталь на вул. Вальченка, коли там було 12 дітей. Вони поступали разом з батьками й лікувалися теж усі разом. Ускладнень у дітей за час роботи там я не бачила. Здебільшого це був легкий кашель і підвищена температура. За допомогою противірусних препаратів цих симптомів можна позбутися за три-чотири дні. У дорослих спостерігається картина інша. Людям, які в це не вірять, скажу, що я бачила на комп’ютерних томограмах картину вірусної пневмонії з ураженням 60 % легенів. Часто люди хворіють безсимптомно, але близько 20 % з них захворювання переносять дуже важко. Особливо люди похилого віку, з супутніми захворюваннями. Найбільше страждають пацієнти з серцево-судинними хворобами.

– За якою схемою в боротьбі з COVID-19 працює наша система охорони здоров’я?

О. Р.: Щоб було зрозуміло, розрізняють три рівні в роботі з COVID-хворими. Перший рівень – це інфекційне відділення. Усіх пацієнтів з симптомами направляють туди. Там відбувається забір аналізів, і за підтвердження хвороби, людину відправляють на другий рівень – у COVID-госпіталь. Ті, у кого коронавірус не підтвердився, але є симптоматика або ця людина була в контакті з хворим – направляються під спостереження у відділення третього рівня. Такими відділеннями тепер обладнані всі лікарні.

Олена Миколаївна ще раз звернулася до придністровців із проханням дотримуватися всіх рекомендацій медичних працівників та Оперштабу, за перших же підозрілих ознак звертатися до лікаря і ні в якому разі не допускати самолікування. У людних місцях треба носити маски, дотримуватися дистанції й пам’ятати про безпеку – особисту та своїх близьких.

Дмитро   ВЛАДОВ.

На фото: Олена Рухайло

Фото автора.