Нова продукція від лідера промисловості

У нашій республіці відзначили День машинобудівника – професійне свято всіх працівників та інженерів цієї важливої галузі економіки. Підприємства машинобудування посідають провідне місце в промисловості нашого регіону і мають визначальне значення для розвитку народного господарства держави. Флагманом цього напрямку індустрії по праву визнане НВ ЗАТ «Електромаш».

У своєму зверненні до працівників та ветеранів машинобудівної, металообробної та електротехнічної галузей промисловості, присвяченому їхньому професійному святу, Президент ПМР Вадим Красносельський зазначив, що ці три напрямки промисловості є базовими складовими економічного комплексу ПМР. «Вони відіграють провідну роль в реалізації найважливішого пріоритету державної політики – забезпечення економічної самодостатності нашої держави. Продукція підприємств машинобудівної, металообробної та електротехнічної галузей – від виробництва обладнання для промислових підприємств і величезних будівельних металоконструкцій до побутових приладів – має завжди високий попит», – йдеться в документі.

Принцип роботи НВ ЗАТ «Електромаш» – швидко і якісно за умови оптимального для клієнта співвідношення «ціна – якість» – дає можливість вітчизняному підприємству виступати надійним партнером з постачання різних видів електротехнічного устаткування.

Швидкоплинний час змінює наше життя, а разом з ним і вимоги замовників. Щоб їм відповідати, бути, дійсно, успішним підприємством, необхідно мати сучасне обладнання. На «Електромаші» це знають, і тому на заводі прийнята програма модернізації, пов’язана не тільки з запитами споживачів, а й з великою ефективністю сучасної техніки.

На сьогодні завод розширює асортимент своєї продукції. Наприклад, на підприємстві взялися за виготовлення важких механічних конструкцій вагою до 30 тонн. Два таких двигуни, призначених для приводу дуттєвого вентилятора та приводу димососа, нещодавно придбала Молдавська ДРЕС.

За словами директора Спеціального конструкторського бюро НВ ЗАТ «Електромаш» Максима Медушевського, ці двигуни є нестандартними для підприємства. «Вони набагато перевищують масу обладнання, яке ми виготовляли раніш. Попередні вироби були вагою 10 – максимум 15 тонн. Для виробництва та механічної обробки двигунів довелося частково задіяти потужності ВАТ «Ливмаш». Наступного місяця на заводі розпочнеться випуск двигунів для теплових електростанцій вагою до 35 тонн. За радянських часів їх виготовляли в Єревані. Нині цього підприємства вже немає, а вироби такого типу, як і раніше, необхідні. У зв’язку з цим наш завод освоюватиме цей ринок», – розповів керівник конструкторського бюро заводу «Електромаш».

Найближчим часом на вітчизняному заводі відкриють новий виробничий цех на базі побудованого ще за радянських часів, але так і не введеного в експлуатацію корпусу № 15. Там збиратимуть масивні двигуни й фарбуватимуть їх. Укладання обмотки, зварювальні роботи, пайка схем і подальше випробування завершать випуск нестандартних моторів. Для виробництва та механічної обробки важких механічних конструкцій ЗАТ «Електромаш» продовжить співпрацю з ВАТ «Ливмаш».

Підприємство систематично розширює і модернізує номенклатуру продукції, що випускається, як за основними напрямками, так і стосовно до товарів народного споживання. Незабаром на заводі виготовлятимуть і світлодіодні ліхтарі. Відомо, що вони витрачають набагато менше електрики, ніж звичайні. До того ж світильники з «Електромашу» будуть не просто економити електроенергію – вони її вироблятимуть. На верхній поверхні ліхтаря змонтована сонячна батарея, а в корпусі – акумулятори. Удень ліхтар накопичуватиме енергію, а вночі – світитиме. Такому світильнику не потрібні дроти, й закріпити його можна де завгодно.

Володимир   ДАНИЛОВ.

Фото из открытых источников