Податки сплачуються – життя вгору котиться

У своїй доповіді до звіту Уряду ПМР 27 червня 2018 року прем’єр-міністр республіки Олександр Мартинов заявив, що в Придністров’ї ведеться активна боротьба з ухиленням від сплати податків, завдяки якій держава змогла повною мірою виконати свої соціальні зобов’язання. Він особливо зазначив, що «…ухилення від сплати податків є найтяжчим злочином, тому що зачіпає інтереси кожного громадянина».

«Ті податки, які не доходять до бюджету – це гроші, які ми не можемо направити на пенсії, заробітні плати, медикаменти та інші соціальні статті», – сказав Олександр Мартинов.

За словами прем’єр-міністра, протягом 2018 року працівники Управління з боротьби з економічними порушеннями виявили 28 злочинів, пов’язаних із несплатою податків або маніпуляціями з ними. Загальна сума несплачених податків, виявлених правоохоронцями, склала 48,9 млн рублів. Однак «ухильники» відшкодували збиток у сумі 41 млн рублів, 33,6 млн з яких були переказані до державної казни.

Така робота цілеспрямовано ведеться і сьогодні. Так, наприклад, 10 червня 2019 року на сайті Слідчого комітету ПМР з’явилася інформація про те, що Головне слідче управління завершило розслідування кримінальної справи стосовно до керівника холдингу «Каліюга» Сергія Ділігула. Він обвинувачується в чотирьох епізодах ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі.

До холдингу в різні періоди часу належало близько десяти юридичних осіб, фактичним керівником яких був С. Ділігул. Здійснюючи централізоване управління, він ухилявся від сплати податків і страхових внесків до державних позабюджетних фондів. З цією метою, під його безпосереднім керівництвом, компанії холдингу в період з червня 2015 року по квітень 2018-го умисно укладали фіктивні договори безвідсоткової позики. На їх підставі фізична особа нібито надавала «Каліюзі» тимчасову фінансову допомогу. Це давало можливість усі вторговані кошти від діяльності комерційних фірм холдингу перераховувати як повернення позики на рахунок цієї приватної особи. Потім гроші переводилися в готівку і передавалися в розпорядження Сергія Ділігула, минаючи оподаткування.

У деяких випадках у фінансову звітність вносилися недостовірні відомості про види діяльності комерційного підприємства, а також неправдиво відбивався виторг від реалізації товару. У такий спосіб глава холдингу ухилявся від сплати податків до державного бюджету на загальну суму, що перевищує 6 млн рублів ПМР. З метою подальшого відшкодування збитку, заподіяного державі, слідство заарештувало особисті рахунки обвинуваченого та рахунки юридичних осіб холдингу.

Достатня доказова база, матеріали кримінальної справи з затвердженим обвинувальним висновком були передані до суду. Запобіжний захід відносно С. Ділігула в рамках цієї кримінальної справи не застосовувався, оскільки з квітня 2018 року за вироком Тираспольського міського суду він відбуває покарання в місцях позбавлення волі за вчинення іншого злочину – нанесення людині тілесних ушкоджень.

Зовсім недавно, 5 жовтня, сайт Слідчого комітету повідомив, що в Головному слідчому управлінні останнім часом велося слідство в кримінальній справі, порушеній щодо директора кількох приватних фірм, власник яких обвинувачувався в ухиленні від сплати податків в особливо великому розмірі.

За даними слідства, директор і фактичний керівник ТОВ «Чистий дім», ТОВ «Єврохімтекс«, ТОВ «ЧТ Трейд», які торгують товарами побутової хімії, з січня 2012-го до 30 червня 2018 року умисно занижував виторг, а також виводив гроші через фірми, які заради приховування реальних доходів і зменшення оподатковуваної бази переводять кошти в готівку. Таким чином, бізнесмен ухилився від сплати податків і страхових внесків до державних позабюджетних фондів ПМР на загальну суму 5 млн 721 тис. рублів.

У ході розслідування кримінальної справи обвинувачений погасив наявну заборгованість. Усього він виплатив до бюджету понад 10 млн рублів, включаючи пені та штрафи, нараховані у зв’язку з невиконанням цим громадянином своїх обов’язків платника податків. Після повного відшкодування збитку державі кримінальне переслідування відносно керівника названих комерційних організацій припинено.

Висновок зі сказаного один: «Не платить податки тільки ведмідь у барлогу: він не їсть, не п’є, тільки лапу смокче». Це, як і назва статті, – народна мудрість.

Тетяна   СПІВАЧЕНКО.

Фото из открытых источников