Професійний навчальний заклад відзначив 80-річний ювілей

2 жовтня 1940 року Указом Президії Верховної Ради СРСР заснована система професійно-технічної освіти. З цього дня розпочав свою біографію й ДОЗ СПО «Дубоссарський індустріальний технікум».

ТРОХИ ІСТОРІЇ

На момент свого відкриття навчальний заклад був розташований у місті Резина і мав статус ремісничого училища, яке готувало фахівців для сільського господарства. У 1956 році ця будівля потрапила під затоплення (у зв’язку з введенням в експлуатацію Дубоссарської ГЕС). Рішенням уряду Молдавської РСР установа (з групою викладачів і майстрів виробничого навчання) переїхала до міста Дубоссари. Однією з яскравих сторінок історії училища була участь учнів та їхніх керівників в освоєнні цілини, звідки вони привезли безліч відзнак і грамот. Одним із кращих викладачів був Петро Мустя, якого двічі нагороджували медалями за освоєння цілини. У 1965 році ім’я Петра Онуфрійовича було занесене до Книги пошани профтехосвіти СРСР, а в 1986 році Постановою ЦК КПМ і Радміну МРСР – до Золотої книги пошани МРСР.

У 1969 році посаду директора обіймав Семен Нагрибецький, і за його керівництва училище сягнуло свого найвищого розквіту. Досягнення закладу представлені на ВДНГ у Москві й Кишиневі. Дубоссарське СПТУ стало відомим на просторах усього Радянського Союзу. Йому довіряли навчання молоді з Куби та В’єтнаму (на базі училища підготовлено 137 фахівців). З 1979 року педагоги СПТУ-2 виїжджали в Анголу, Мозамбік і Гвінею навчати сільськогосподарських професій африканську молодь.

На початку 90-х, під час кровопролитної війни на Дністрі, навчальний заклад опинився на лінії бойових дій. Було завдано величезної шкоди його матеріальній базі. Водночас училище Дубоссарської швейної фабрики було зруйноване цілком. Щоб урятувати обидва колективи, вирішили їх об’єднати. Так 5 серпня 1992 року в Дубоссарах з’явився політехнічний ліцей.

Незабаром шляхом злиття з Дубоссарським міським професійним ліцеєм утворився Дубоссарський багатопрофільний професійний ліцей. У 2016 році –це вже Дубоссарський індустріальний технікум.

НАШІ  ДНІ

Заклад володіє сучасними навчально-матеріальними та інтелектуальними ресурсами. Він є реальним центром підготовки професіоналів і фахівців таких галузей, як електроенергетика, торгівля і громадське харчування, інформаційні технології, будівництво, сільське господарство, легка промисловість.

Нині в технікумі навчається понад 300 учнів на денній формі навчання і дві групи – на заочній. Тут також реалізується програма дуальної освіти, про яку нам розповів завідувач практики Андрій Шокодей: «У навчальному закладі готують трактористів. 30 % програмного навчання відбувається на базі технікуму, а решта часу відводиться на навчально-виробничу практику.

За програмою дуальної освіти ми працюємо вже третій рік. Практико-орієнтоване навчання на бюджетній основі розраховане на конкретного замовника. Для відкриття групи необхідно набрати 20 осіб. Якщо хтось хоче дістати спеціальність приватно, то ми його оформляємо на договірній основі. Перший етап навчання за фахом «Тракторист» з наданням категорії В, С, Е триває три місяці. Через рік практичної роботи охочі можуть продовжити навчання, щоб здобути категорії D і F, на що потрібно ще два місяці».

Дубоссарський індустріальний технікум співпрацює з ЗАТ «Букет Молдавії», Григоріопольською фірмою «Агро Компакт», Дубоссарською агрофірмою «Лендер Агроприм». Водночас на базі технікуму навчаються учні на замовлення невеликих фермерських господарств, ПУЖКГ, водоканалу. Спеціальність «Тракторист» має особливий попит: зі слів завідувача, за програмою дуальної освіти минулого року у групі навчалося 27 осіб, з яких 7 – на договірній основі.

ЮВІЛЕЙ  І  ДЕНЬ  УЧИТЕЛЯ

Дубоссарський індустріальний технікум відзначив 80-річчя з дня заснування. Захід відбувся з дотриманням усіх карантинних вимог.

На святі словами подяки були відзначені як досвідчені, віддані своїй справі фахівці, так і молоді викладачі, ті, за ким майбутнє професійної освіти.

«Ми дістали дозвіл на проведення заходу на відкритому повітрі. У вітанні до викладачів та учнів було відзначено, що у нас є всі необхідні сучасні навчально-матеріальні та інтелектуальні ресурси для якісної професійної освіти, творчої праці й цікавого студентського життя. Наше кредо – робити успішними людей, які повірили в нас», – сказала директор Любов Пахомя.

Користуючись нагодою, Любов Йосипівна привітала всіх з Днем учителя: «Я вважаю, що це всесвітнє свято, тому що не тільки ті, хто професійно працює в галузі освіти, а всі ми, зокрема, батьки, можна вважати, кожна людина, причетні до виховання і навчання. Тож вітаю всіх із цим прекрасним святом!»

Технікум зібрав у своїх стінах чудовий творчий професійний колектив однодумців-викладачів та майстрів виробничого навчання. Одним із головних досягнень навчального закладу керівник назвала можливість його випускників працевлаштуватися.

Дмитро   АКІНІН.

Фото из открытых источников.