55 років плідної праці заради здоров’я людей

Для придністровців 2020 рік минає як Рік здоров’я. Цей статус був наданий йому з метою привернути увагу суспільства до питань охорони здоров’я в усій їх різноманітності. На державному рівні розгорнулася багатогранна робота, в якій були задіяні медпрацівники та освітяни, члени різних трудових колективів і активісти громадських організацій. Вони підтримували сприятливий стан довкілля та створювали для жителів умови, необхідні для ведення здорового способу життя.

Одним із найважливіших аспектів цієї діяльності стала популяризація спорту. Будувалися нові об’єкти для підготовки професійних спортсменів і майданчики для масових занять фізкультурою. Проводилися різноманітні змагання, у яких брали участь щонайширші верстви населення. 

На Кам’янщині центром, який залучає мешканців району до фізичної культури, є спортивна школа. І хоч в її назві фігурує визначення «дитячо-юнацька», тут працюють не тільки з молодим поколінням. За 55 років активної співпраці з населенням спорт міцно увійшов у життя тисяч людей. Отже, сформовано вже декілька поколінь активних і здорових громадян.

Етапи розвитку спортшколи

Стартувала ця робота восени 1965 року, коли відповідно до наказу Міністерства народної освіти МРСР було відкрито Кам’янську дитячу спортивну школу. Перший її директор Борис Михайлицький, тільки-но отримав призначення на цю посаду, завзято приступив до створення навчального закладу нового типу: ретельно підбирав тренерів, формував матеріальну-технічну базу. Спочатку в спортшколі було 5 відділень: легкої атлетики, ручного м’яча, футболу, баскетболу, волейболу. Протягом року до згаданих видів спорту додалася гімнастика. Згодом було сформоване відділення греблі на байдарках і каное.

Кам’янська спортшкола вдало узяла гарний старт, що дало їй можливість постійно зростати та розвиватися. У 1985 році базою для неї став спорткомплекс «Октомбрие», де були створені всі умови для повноцінних занять, розкриття потенційних здібностей кожного вихованця та їх вдосконалення. Приходили на роботу грамотні тренери, здатні передати свою захопленість фізкультурою молодій зміні. У результаті їхньої наполегливої праці на Кам’янщині незабаром з’явилися рекордсмени та чемпіони змагань різного рівня. Першим вийшов на міжнародну арену Вадим Кутковецький, який брав участь у чемпіонаті світу в Англії.

У нинішньому тисячолітті на карті змагань, на які виїжджають кам’янські легкоатлети, з’явилися Польща, Чехія, Сербія, Туреччина, Португалія та чимало інших країн. Вадим Храновський двічі брав участь в Олімпійських іграх. Успішно представляли Кам’янщину на міжнародній арені Олександр Корой, Денис Лисий, Іван Міркос, Олександр Шпількин, Олександр Крушельницький, Микола Чебан – вихованці заслужених тренерів ПМР Василя Івановича Лисого та Юрія Семеновича Грекова, який із 2007 року очолює колектив спортшколи.

Забезпеченість висококваліфікованими тренерами-викладачами, наявність сучасної спортивної бази, успіхи вихованців відділення легкої атлетики на змаганнях різного рівня привели до зміни статусу установи додаткової освіти. З 2013 року Кам’янська спортшкола працює над підготовкою олімпійського резерву, на що і вказує скорочена її назва – СДЮШОР. У 2015-му успіхи колективу, що рік у рік виховує чемпіонів і призерів європейського та світового рівня, майстрів спорту міжнародного класу, відзначені грамотою Державної служби зі спорту. Через рік плідна робота СДЮШОР з підготовки олімпійського резерву удостоєна диплома Федерації легкої атлетики Республіки Молдова.

Сьогодення Кам’янської СДЮШОР

На сьогодні у школі функціонують відділення легкої атлетики, футболу, волейболу, боротьби, фітнес-аеробіки, шашок і шахів. Філії СДЮШОР працюють у селах Катеринівка, Кузьмин, Подойма та Хрустова. У спортзалах і на комплексних майданчиках понад 400 юних жителів району під керівництвом досвідчених тренерів залучаються до систематичних занять фізкультурою та спортом, розвивають свої таланти, роблять перші кроки до перемог. Серед наставників і серед юних спортсменів є діти й онуки тих, хто засновував і розвивав установу додаткової освіти, виводив її на сучасний гідний рівень. Отже, добра традиція формування безперервного ланцюжка поколінь активних та здорових громадян країни продовжується.

Щиро подякував колективу СДЮШОР за добросовісну плідну працю, мірилом якої є високі спортивні досягнення вихованців, які прославляють Кам’янщину не лише в Придністров’ї, а і на світовій арені, голова міськрайради народних депутатів Віктор Матвєєв. Він зазначив, що успіх СДЮШОР певною мірою залежить від обдарованих дітей, однак це аж ніяк не применшує заслуг тренера. Досягнення учнів також обумовлені талантом тренера, залежать від його працездатності, захопленості своєю справою. Вагомий особистий вклад щодо популяризації та розвитку спорту викладачів Миколи Буруяна, Василя Мясковського та Людмили Букацел, інструкторів-методистів Антоніни Гаврисевич і Лілії Стефанішеної, заступника директора з навчально-виховної роботи Олександра Макидона відзначений грамотами та листами подяки Держслужби зі спорту і керівництва району. Не забуті й члени колективу, які щоденною працею створюють умови для повноцінного проведення занять і змагань: медики Станіслав Рудой, Галина Грекова та Ніна Крушельницька, технічні працівники Світлана Брагіна, Олександр Бойко, Андрій Косюк, Катерина Маковей, Олеся Пустіка та Галина Чіобану.

Медаллю «За відзнаку в праці» нагороджений Юрій Греков, який пройшов у Кам’янській спортшколі весь шлях – від учня до директора. Підтвердженням того, що він успішно поєднує управлінську діяльність із тренерською роботою, є постійне зростання майстерності викладачів школи та їхніх вихованців. Майже половина з 23 наставників мають кваліфікаційні категорії: двоє співробітників – вищу, троє – першу, п’ятеро – другу.

Завдяки професіоналізму тренерів і правильно побудованій системі спортивної підготовки, їхні учні показують високі спортивні результати. За п’ять років вихованці відділення легкої атлетики понад 250 разів ставали чемпіонами та призерами ПМР і РМ! Уже в нинішньому навчальному році відзначилися метальники Вадим Желиборщ, Валерія Прокопенко, Наталія Владимир і Тетяна Кіріяк, бігуни Ігор Червінний та Ольга Штирба. Неодноразово перемагали на республіканському та міжнародному рівні волейбольні команди юнаків і дівчат. Кам’янські футболісти – володарі Кубка Президента ПМР і чемпіони РМ у дивізії В. Постійно зростає кількість учнів, що мають спортивні розряди. Нині 132 вихованці мають масові спортивні розряди, дев’ятеро – першорозрядники. На XII республіканському легкоатлетичному турнірі, присвяченому ювілею Кам’янської спортшколи, троє учнів виконали нормативи кандидатів у майстри спорту: Денис Кутковецький – у метанні диска, Олександр Мазур – у штовханні ядра, а Павло Бирке – відразу в обох дисциплінах!

Іван Сюрис, Сергій Попушой, Артем Козачок і ще чимало випускників Кам’янської СДЮШОР продовжили гарні спортивні традиції рідної школи: шестеро працюють нині в колективі, що дав їм путівку в життя. Деякі тренують спортсменів у країнах близького зарубіжжя. Проте і ті випускники СДЮШОР, для кого спорт не став професією, не забувають, де залучилися до регулярних занять фізкультурою. Активно підтримують школу матеріально, допомагають організовувати та проводити змагання, готують заохочувальні призи для кращих вихованців: Микола Шушкевич, Дмитро Чебаненко, Вадим Кутковецький, Іван Шофул і багато інших жителів району.

Створення умов для занять спортом

Величезну роль у процесі становлення юних спортсменів відіграє матеріально-технічна база навчального закладу. Її поліпшення та зміцнення здійснюється на районному та державному рівнях. У 2016 році з метою вдосконалення умов навчання юних спортсменів Кам’янській СДЮШОР передані стадіон «Юність» і двоповерхова будівля, призначена для розміщення спортсменів під час тренувальних зборів і багатоденних змагань. Однак, перш ніж ці об’єкти стали придатними для роботи, довелося чимало попрацювати – адже їхній стан був плачевним. Усвідомлюючи, що кош-

тів у дотаційному районному бюджеті ледве вистачає на першочергові потреби, колектив СДЮШОР склав проект поетапної реставрації будівлі, завдяки якому виграв у 2017-му грант однієї з європейських країн. Цим коштом та за матеріальної підтримки районного керівництва привели в порядок санітарний блок, оснастивши його сучасним устаткуванням.

Прагнення колективу розвивати потенціал школи помітили на вищому рівні – і незабаром держава підставила плече ентузіастам. У 2018-му розпочалася реконструкція об’єкта в рамках Програми фонду капітальних вкладень (ФКВ). За два роки будівля перетворилася: замінені вікна та двері, відремонтований фасад. Здійснені необхідні електромонтажні роботи, змонтована та підключена до центральної мережі система опалювання. У приміщеннях оздоблювальні роботи виконані якісно та з використанням сучасних матеріалів. У житлових кімнатах все дихає свіжістю: рівнесенькі та пофарбовані у світлі тони стелі, обклеєні шпалерами теплих кольорів стіни створюють по-домашньому затишну атмосферу. З урахуванням функціональних особливостей облаштовані фойє та коридори, кухня та їдальня. У підвальному приміщенні – спортивний зал для гри в настільний теніс і занять аеробікою та фітнесом. «У капітальний ремонт будівлі вкладено понад 1,5 млн рублів. Нині коштом ФКВ закуповують меблі й устаткування. Після оснащення спортивний комплекс «Юність» буде готовий прийняти близько 70 спортсменів, а влітку тут працюватиме спортивний табір», – повідомив Юрій Греков.

Попри пандемію, не припинялася робота щодо поліпшення матеріально-технічної бази СДЮШОР і в ювілейному році. Були реконструйовані волейбольний і футбольний майданчики. Здані в експлуатацію 35 років тому, вони абсолютно зносилися. Щоб створити нормальні умови для тренувань юних спортсменів, на полях постелили сучасне штучне покриття. Футболісти тепер удосконалюють ігрову майстерність на зеленому газоні. Висота трави, виготовленої з поліетилену, 4 сантиметри. На цей м’який килим і падати безпечніше, ніж на природне покриття футбольного поля. До того ж свої якості газон зберігає в будь-яку пору року, дозволяючи тренуватися без сезонних перерв. Контрастно виглядає розташований поруч волейбольний майданчик. Покриття виготовлене з гумової крихти й має насичений бордовий колір, але головне його достоїнство – комфортні умови для тренувань та ігор. Ноги по гумовій поверхні не ковзають, а значить – бігати, стрибати та виконувати ігрові рухи тепер можна без ризику отримати травму. Обидва майданчики оснащені дренажною системою, завдяки чому їм не страшні опади. Догляд за штучним покриттям – нескладний, а термін його служби – не менше 15 років. «На реконструйованих майданчиках відтепер зможуть тренуватися не лише учні СДЮШОР, а всі охочі. Завдяки фінансуванню з районного бюджету, на стадіоні встановлена система освітлення. Тож і дорослі зможуть пограти у футбол чи волейбол вечорами, після роботи», – наголосив директор спортивного закладу.

У планах – подальша реконструкція стадіону «Октомбрие». Гумові плити, що покривають бігові доріжки, зовсім зносилися. Тепер будь-який забіг перетворюється на біг із перешкодами. Тому заміна 3 000 м2 покриття – справа першочергова. Необхідно привести до ладу і дві трибуни для уболівальників.

Не вміщає всіх охочих залучитися до занять улюбленим видом спорту і будівля, споруджена ще за радянського часу. Тому керівництво СДЮШОР розробило проектно-кошторисну документацію на зведення на території стадіону сучасного спортзалу. На площі 600 м2 планується розмістити два майданчики (на яких зможуть тренуватися та змагатися волейболісти й баскетболісти), місця для уболівальників, а також роздягальні й душові кабіни. Керівництво СДЮШОР сподівається, що проект увійде до Програми ФКВ, а ще – старається залучити на його реалізацію позабюджетні кошти, щоб за декілька років створити максимально комфортні умови для спортсменів, любителів ігрових видів спорту і прихильників активного способу життя різного віку. Сильні та здорові люди – основа добробуту та стабільності держави.

Ніна   ПАНАЇДА.

Фото:http://camenca.org/