Пересувна виставка «Мирне небо»

Ознайомитися з частиною колекції живопису Придністровського державного музею можна в Дубоссарській картинній галереї. Тут експонуються репродукції відомих художників Росії, Білорусі, Молдови та Придністров’я, присвячені одвічній темі війни та миру.

Експозиція «Мирне небо» присвячена 75-річчю перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років. За словами старшого наукового співробітника Дубоссарської картинної галереї Володимира Стародубова, тема експозиції надзвичайно багатогранна, оскільки в ній представлений період Великої Вітчизняної війни, а також час відновлення держави після нищівних руйнувань, до того ж вона передає неповторну красу навколишнього світу.

Картини М. Греку «Поминальний стіл», «Побачення з другом», В. Бахчевана «Навала», «Відплата», В. Морару «Сорокова весна», В. Зюзіна «Пам’ять», В. Радованова «Тут колись вставала земля на диби…» – це образи пам’яті, переконання в тому, що необхідно цінувати й поважати тих, перед ким ми завжди будемо в неоплатному боргу і кому повинні бути вдячні за наше мирне небо.

Твори художників сприймаються не тільки як свідчення боїв і перемог, картини післявоєнного життя, а як заклик пам’ятати й шанувати людей, які перемогли війну, негаразди та горе.

Мешканка Дубоссар Світлана Свідерська після знайомства з експозицією сказала, що надзвичайно схвильована і вражена побаченим. За її словами, такі картини є нашою дорогоцінною спадщиною, в якій зберігається колись спільна наша історія. Тих подій не повинні забувати покоління дорослих, їх має знати молодь, вона повинна почути правду з перших вуст.

«Наші діти мусять знати, як завойовували перемогу у Великій Вітчизняній війні, через які випробування довелося пройти старшому поколінню. У картині Бахчевана «Навала» Батьківщина-мати закликає своїх синів іти в бій, а вже в наступній репродукції цього ж автора «Відплата» наші солдати сміливо захищають у бою Батьківщину. У творах художників ми бачимо і мирний час, коли великій перемозі радіють усі: й люди, й природа. Ми вдячні, що у нас є така можливість – ознайомитися з мистецтвом і нашою історією», – розповіла відвідувачка виставки Світлана Свідерська.

Картини послідовно ведуть глядачів через події боїв і перемог, жахи руйнувань і красу природи до найважливішої думки про те, що мир – це велика цінність.

Пересувна виставка «Мирне небо» чекає на своїх глядачів упродовж двох тижнів – саме стільки вона експонуватиметься в Дубоссарській картинній галереї. Через пандемію коронавірусної інфекції великі екскурсії поки що заборонені, проте відвідувати галерею можна невеликими групами – не більш ніж п’ять чоловік. Шанувальники живопису з інших міст та районів республіки також зможуть побачити ці чудові твори. Мобільна експозиція побуває в усіх куточках країни.

Надія   ІВАНОВА.

Авторское фото.