Марка як свідчення минулого

У Тираспольському об’єднаному музеї 14 жовтня відбулася презентація серії марок, присвячених 100-річчю Бредовського походу – відступу білогвардійських частин і біженців з Тирасполя в Польщу.

За словами директора ДУП «Марка Придністров’я» Всеволода Лаврентьєва, однією зі знакових подій Громадянської війни, пов’язаних із Придністров’ям, став похід генерала Миколи Бредова. Після поразки Збройних Сил Півдня Росії (ЗСПР) під натиском наступу Червоної Армії йому було доручено вивести залишки ЗСПР з Одеси.

У січні 1920 року він повів загін чисельністю 20 тисяч осіб (7 тисяч з яких становили біженці) до Тирасполя, щоб звідти переправитися на правий берег Дністра. На той момент Бессарабська губернія була захоплена Румунією – союзницею Росії у Першій світовій війні. Передбачалося, що вона допоможе групі відступу дістатися до Криму, куди відступили рештки ЗСПР. Влада Румунії, однак, відмовилася пропустити російських солдатів.

Тим часом у Тирасполі становище Бредова було критичним. Дізнавшись про відмову Румунії, він прийняв рішення рухатися далі на північ і дійти до території Польщі. Угруповання з боями здійснило багатокілометровий рейд, і загону все ж удалося досягти мети. Однак у Польщі групу роззброїли, а солдатів помістили в табори для військовополонених. Тільки в серпні 1920-го частина групи Бредова (близько 7 тисяч осіб) була перекинута в Крим до військ Російської Армії генерала Врангеля.

Серія марок, що нагадує про ці події, складається з шести мініатюр, на яких зображені представники білого і червоного рухів під час Громадянської війни. «Ми не робимо акцент на тому, хто правий, а хто був винен у тих страшних подіях, які забрали багато людських життів. Мета видання – об’єктивно показати історію нашої Батьківщини, зробити висновки з тих помилок, які допустили наші предки. Автор-художник марок – Володимир Чернецов. Тираж становитиме 7 700 штук. Вартість серії з шести марок – 23,15 руб. Марки погасили спеціальним поштовим штемпелем – з датою 14 жовтня 2020 року. Від цього дня вони набувають особливої цінності для філателістів. Придбати мініатюри поштової оплати можна в магазині «Філателія» та в нашому офісі», – розповів Всеволод Лаврентьєв.

У подальших планах ДУП «Марка Придністров’я» – випуск марки, присвяченої 25-річчю Спілки письменників Придністров’я.

Сергій   ЛЕВЧЕНКО.

Фото Виктора Громова.