Покровський вернісаж від «КамАрт»

Столична картинна галерея стала центром тяжіння любителів мистецтва в день, коли творче об’єднання художників «КамАрт» відзначало свій день народження. Експозицію «Покровський вернісаж» майстри пензля присвятили 30-річчю ПМР, 228-й річниці Тирасполя, православному святу Покрови Пресвятої Богородиці та 15-річчю самої творчої організації.

Координатор та керівник творчого об’єднання, народний художник ПМР Юрій Салко розповів, що на ювілейній виставці представлено понад 100 робіт, створених п’ятдесятьма придністровськими та зарубіжними художниками з Болгарії, Білорусі, Гагаузії, Молдови, Німеччини, Польщі, Росії, України за останні кілька років. Це твори живопису, графіки, іконопису, скульптури та декоративно-прикладного мистецтва.

Традиційно «КамАрт» проводить свої симпозіуми напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці, що збігається з престольними урочистостями Тирасполя. Нинішнього року він збігся у часі з ювілеєм нашої республіки.

«Наше творче об’єднання і православ’я перебувають у тісній взаємодії, плідно шукаючи синтез релігійного і світського начала. Ми на практиці здійснюємо один із проектів Міжнародної асоціації працівників культури та мистецтва (МАРКІС) «Через культуру до миру і злагоди», тим самим розвиваємо народну дипломатію і допомагаємо формувати позитивний імідж Придністров’я в інших країнах», – поділився думками Юрій Салко.

Через пандемію коронавірусу митці з-за кордону не могли відвідати мистецьку подію, але їхні роботи, представлені на вернісажі й виконані в різні часи, красномовно свідчать про їхню участь та зацікавленість тим, що відбувається.

Виставка вражає високою якістю робіт, різноманіттям творчих індивідуальностей, жанрів, художніх стилів. Тут можна знайти все: від абстракцій до традиційного реалізму, від олійного й акварельного живопису до скульптур, ляльок-мотанок і гобеленів, однак в усьому відчувається поезія та порив до просвітління, духовного вдосконалення.

Полотна рибницької художниці, постійної учасниці виставок Наталі Страсевич глядачі розпізнають здаля. У неї своєрідна манера написання придністровських краєвидів, рідного міста, спогадів дитинства. Про свою картину «Сусідська вишня» Наталя розповідає з ніжністю і любов’ю до кожного листочка і квітки, до старої хвіртки, що похилилася від часу, до занедбаного будиночка, в якому вже ніхто не живе. Такі куточки природи надихають на нові твори, й художниця вже бачить, як виглядатиме деревце восени, коли навколишній світ прикраситься осінніми барвами.

Директор Тираспольського об’єднаного музею Алла Мельничук вважає, що придністровських митців можна назвати «союзом нестандартних людей», яких надихає на створення шедеврів дух великого нашого земляка, відомого російського художника, живописця, графіка Михайла Ларіонова.

Своїми враженнями від побаченого поділилася й Галина Галаган, президент МАРКІС: «Картини, виставлені на огляд, настільки яскраві, насичені живими кольорами, що їх можна назвати своєрідним лікувальним засобом. Дивлячись на ці твори, подумки переносишся до насиченого сонцем лісу, відпочиваючи душею, або пливеш за течією чудового Дністра. Хочеться, щоб виставку побачили якомога більше тираспольчан. Хоч існують певні карантинні обмеження, та все ж, дотримуючись усіх необхідних засобів індивідуального захисту, можна сюди приходити й насолоджуватися високим мистецтвом», – впевнена Галина Василівна.

Виставка працюватиме до 9 листопада, тож придністровці ще матимуть нагоду завітати до затишних залів Тираспольської картинної галереї, що на вулиці Набережній у центрі столиці.

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.

Фото:https://novostipmr.com/