Придністровці – учасники міжнародної акції

Старшокласники придністровських шкіл взяли активну участь у регіональному етапі міжнародного конкурсу «Перемога – одна на всіх!» і вийшли у фінал. Їхні роботи переглядала комісія з Росії. Нещодавно стали відомі переможці акції, присвяченої 75-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Конкурс «Перемога – одна на всіх!» – це міжнародна соціальна акція, яку організували Росспівробітництво та рух «Зробимо разом». Інформаційно-просвітницький проект визначив завдання конкурсу: зберегти пам’ять про героїв і події Великої Вітчизняної війни, вивчити внесок своєї країни у Велику Перемогу, сприяти розвитку почуття патріотизму і гордості за свій край і свою Вітчизну, причетність до історії. У рамках конкурсу учні старших класів досліджували значущі події та долі людей, які героїчно наближали Перемогу.

У конкурсі взяли участь школярі віком 14–17 років із 14 країн: Абхазії, Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизії, Молдови, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, України, Південної Осетії, а також Італії та Франції. Проект охопив майже 9 000 учасників із 300 закордонних шкіл. Молдова була представлена найбільшою кількістю лідерів – 128 школярів із 86 освітніх установ. Заслуговує на увагу те, що велику кількість робіт підготували й направили на конкурс школярі з Тирасполя, Бендер, Рибниці, Дубоссар, Дністровська та Кам’янки.

Конкурсанти у своїх містах розшукували та вивчали відомості про людей, які героїчно билися на фронті або працювали в тилу, батьків і дідів, які, незалежно від місця народження, національності та релігії, зробили внесок у загальну справу розгрому німецько-фашистських загарбників у 1941–1945 роках. Результати досліджень школярі представляли у своїх навчальних закладах у вигляді уроків-презентацій. Крім того, деякі учні проводили онлайн-зустрічі або навіть інтернет-квести з історії Великої Вітчизняної.

Наприклад, учениця 8-го класу Бендерського теоретичного ліцею Ольга Мунтян зробила огляд документальних джерел про звільнення Бендер у ході Яссько-Кишинівської операції. У роботі Ольги читаємо такі рядки: «Чотири місяці понад 20 частин і з’єднань Червоної Армії, змінюючи одне одного, в районі Бендер день і ніч вели важкі бої з подолання найпотужнішої оборони противника. Особливо важко доводилося утримувати Варницький плацдарм у районі Бендерської фортеці, де були дислоковані добірні німецькі частини». Цю дослідницьку роботу журі високо оцінило, а призом стала путівка в «Артек» на одну зміну у 2021 році.

Деякі конкурсанти присвятили дослідження бойовому подвигу героїв Великої Вітчизняної війни. Учениця столичної гімназії Анастасія Бурковська розповіла про підпільницю Дар’ю Дьяченко: «Я вирішила дослідити долю молодої дівчини, яка загинула, захищаючи свою країну від загарбників. Вона була тоді всього на 4 роки старша за мене і моїх однокласників сьогодні. Я вважаю, що необхідно ще раз повернутися до безсмертного подвигу героїні під час війни». Дослідниця зазначила, що, збираючи тематичні матеріали, дізналася про надзвичайно цікаві факти «невидимої» боротьби тираспольчан з румунськими фашистськими окупантами.

Переможцями міжнародної пам’ятної акції «Перемога – одна на всіх!» стали 10 школярів з Придністров’я. Найближчим часом оргкомітет конкурсу нагородить учасників дипломами та пам’ятними подарунками.

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.