Передплата vs пандемія*

Пандемія внесла корективи в усі сфери нашої життєдіяльності. Перебудувати роботу з урахуванням строгих карантинних вимог довелося всім – від великих трудових колективів до індивідуальних підприємців. Чимало форм діяльності стали віртуальними: наради проводяться у режимі відеоконференцій, навчання організоване в очно-заочному форматі, торгівля активно освоює онлайн-продажі…

Вплинула пандемія і на звичний хід передплатної кампанії. Під загрозою скасування опинилася традиційна акція День передплатника, яку ДУ «Приднестровская газета» проводить у співпраці з поштовою службою у храмові свята. Через карантин усі масові заходи – під забороною, а постійні передплатники, як з’ясувалося, на акцію чекають. Азартним подобається брати участь у лотереї. Хазяйновитим до душі корисні в побуті призи. Більшості читачів цікаво поспілкуватися з представниками редакції улюбленої газети, обговорити публікації, що запали в душу, запропонувати свої ідеї розвитку друкованого видання та актуальні теми. Тому ми – газетярі та поштовики – вирішили провести звичну акцію в новому форматі: у сільських відділеннях зв’язку і з дотриманням усіх заходів безпеки, передбачених карантинним режимом.

Кажуть, що під заступництвом Пресвятої Богородиці всяка добра справа йде на лад. Тож і День передплатника в Северинівці та Грушці на Покрову вдався. Жителі цих сіл про акцію дізналися заздалегідь – від листонош, які доставляють у домівки періодику. У призначений день вони з задоволенням прийшли у відділення зв’язку, щоб оформити передплату на 2021 рік, виграти приз у лотереї та поспілкуватися.

Діяльну участь в організації та проведенні акції взяли керівники обох сіл. Глава Северинівської адміністрації Клавдія Паладій і сама передплатила «Гомін», і колег переконала в тому, що газета стане для кожного цікавим співбесідником, повідомляючи про події в республіці та Кам’янському районі, висвітлюючи всі без винятку галузі життєдіяльності. Слова свої підкріплювала фактами, демонструючи номер видання за номером. Незабаром колектив, очолюваний Клавдією Анатоліївною, захоплено гортав наш тижневик. Так і сфотографувалися на згадку про акцію.

Тим часом у відділення зв’язку по черзі заходили постійні наші читачі. Пенсіонерки Ганна Желіборщ і Майя Кузьмук повідомили, що «Гомін» упродовж багатьох років повністю задовольняє їхні потреби в різносторонній та об’єктивній інформації. Наталія Гонза, незважаючи на молодий вік, читач зі стажем. У її сім’ї «першовідкривачем» «Гомону» була бабуся. Вона і привчила Наталію читати українською, що допомогло в пору студентства, яка минала в Україні, та в той час, коли дипломована вчителька початкових класів повернулася в рідну школу. Тоді в Северинівці не було викладача української мови та літератури – і молодому фахівцеві запропонували поєднувати викладання цього предмета з роботою в початковій ланці. У «Гомоні» Наталія Василівна знаходила багато матеріалів, необхідних для підготовки до уроків: біографії письменників і поетів, аналіз їхніх творів, публікації про народні традиції та звичаї, краєзнавчі нариси тощо. У цілому газета сприяла вдосконаленню літературної української мови. Нині Н. Гонза радить кожному вчителеві української мови та літератури подружитися з «Гомоном» – вірним помічником у педагогічній роботі.

В умовах пандемії в зоні підвищеного ризику зараження опинилися люди похилого віку. Фахівці радять їм звести до мінімуму контакти з зовнішнім світом. Цей чинник ми постаралися врахувати під час підготовки до Дня передплатника. Листоноші не просто інформували селян про місце та час проведення акції, вони також приймали заявки від літніх людей на обслуговування вдома. Щиро дякуємо патріотам нашої газети: жительці Северинівки Галині Коротинській, яка передплачує «Гомін» із дня його заснування, щиро любить його. Тільки читати самостійно вже не може – зір зовсім підвів. У всіх справах Галині Василівні допомагають сини. Хоча кожен живе за сотні кілометрів від рідного села – Федір та Леонід по черзі приїжджають і доглядають стареньку. Причому турбуються не лише про її фізичне благополуччя, а і про моральне. Зворушило те, що Леонід, який нині поряд із матусею, постійно читає їй «Гомін» –статтю за статтею.

В аналогічному режимі відбувся День передплатника у Грушці. Тут постійні читачі – літні люди, які пам’ятають часи, коли в селі працювала українська школа. З тих пір минуло понад півстоліття, а вони зберігають пошану до рідної мови. Марія Андон, Васса Лікій, Марія Маковейчук із задоволенням читають «Гомін» від першої сторінки до останньої. До вподоби їм висока інформативність газети, її душевні розповіді про придністровців і те, що колектив редакції враховує побажання передплатників. Щиро дякували за публікацію православного календаря, про що просили в минулу нашу зустріч. Виражали надію на те, що редакція організує на сторінках «Гомону» куточок із кулінарними рецептами, порадами з домоводства, городництва та інших господарських справ.

У результаті активної попередньої роботи листонош, які організували День передплатника, з’явилися в Грушці нові читачі єдиного в ПМР українськомовного видання. Дойна Запорожан, погортавши тижневик, вирішила, що «Гомін» повністю задовольнить потреби всієї сім’ї в інформації про те, чим сьогодні живе Придністров’я. «Є статті про все: політику, економіку, соціальну сферу, спорт. Найголовніше – «Шпаргалка для батьків», – відзначила молода жіночка, яка перебуває у відпустці – доглядає за дитиною. – Напевно, стане у пригоді нам із чоловіком у вихованні донечки й дитяча сторіночка «Весельчата».

Усього ж у рамках акції 25 селян передплатили «Гомін» на перше півріччя 2021-го. Колектив нашої редакції вдячний кожному з них за надану довіру.

Щиро дякуємо за плідну співпрацю поштовим працівникам Тетяні Корнатовській та Наталії Бабчинецькій (Северинівка), Тетяні Поздірка, Світлані Тухар і Федору Дрождею (Грушка).

Попереду – нові акції в селах Придністров’я. До зустрічі, шановані читачі!

*Versus – латинське слово, що означає «проти». Часто скорочується до vs із вказівкою на протистояння.

Тетяна   ГРИЦЮК.

Фото автора.