Коронавірусу – надійний заслін

Чергове засідання Оперативного штабу з профілактики та недопущення розповсюдження коронавірусної інфекції Президент провів 19 жовтня.

Учасники наради визначили можливі майданчики для розміщення інфекційних госпіталів II рівня. З-поміж них називали оздоровчий табір «Дністровські зорі» в с. Меренешти Слободзейського району та профілакторій «Сонячний» в м. Дністровську. Вадим Красносельський також зазначив, що у разі необхідності в інфекційні центри можна буде частково перепрофілювати госпіталі I і III рівнів. Така можливість з’явиться тоді, коли вдасться скоротити термін очікування результатів дослідження проб біоматеріалу громадян з підозрою в інфікуванні, або таких, що готуються до виписки.

Нині завантаженість лабораторій настільки значна, що результатів доводиться чекати по кілька діб. Лише за чотири дні, що минули з попереднього засідання Оперштабу, в роботу було направлено 2 562 аналізи. Усього за час пандемії в лабораторних умовах досліджено 50 232 проби.

Керівництву МОЗ доручили підготувати додаткові кадри для роботи в ПЛР-лабораторіях. Щоб зменшити навантаження на ковід-лабораторії та на державну казну (перебування громадян в умовах лікарняних стаціонарів оплачується з бюджету країни) – прийнято рішення щодо запуску нової системи експрес-тестування. Для цього в республіку незабаром доставлять 15 аналізаторів і витратні матеріали до них. Устаткування, що дає можливість протягом 15 хвилин з досить високою точністю визначити наявність вірусу в організмі тестованого, доставлять в госпіталі I і III рівнів, а також забезпечать ним службу швидкої медичної допомоги.

Президент висловив думку щодо доцільності придбання великими підприємствами й організаціями власних міні-лабораторій експрес-типу. Він вважає, що це буде вигідніше, ніж зупиняти роботу всього підприємства або організації через масові захворювання всього колективу.

Якщо для юридичних осіб цей захід носить рекомендаційний характер, то для медичного центру «ТираМед» він є обов’язковим. Його філії нині функціонують у всіх містах республіки. Їх створювали саме для збору біоматеріалу громадян для проведення платного тестування. З появою оснащення для експрес-тестування громадянам, охочим переконатися у відсутності інфекції власним коштом, буде надана можливість вибору форми: ПЛР- або експрес-тестування.

Обговорювали на засіданні й проведення планової вакцинації дорослих і дітей. Щоправда, щеплення проводитимуться не від коронавірусу, а від інших захворювань. Також йшлося про забезпечення медичних установ апаратами штучної вентиляції легенів (ШВЛ). Вадим Красносельський доручив перерозподілити їх між медичними закладами, виходячи з реальної потреби та завантаженості конкретних медичних установ.

За інформацією, представленою під час засідання керівником Оперштабу Русланом Мовою, в Придністров’ї станом на  23 жовтня  виявлено 5 682 випадки захворювання на COVID-19. На лікуванні в інфекційних госпіталях перебувають 1 272 інфікованих пацієнти. Стан 26 з них – важкий. Один носій вірусу підключений до апарату ШВЛ. Завантаженість профільних стаціонарів досягає 75 %. 170 придністровців у госпіталях I рівня очікують результатів дослідження проб біоматеріалів, узятих через підозру на наявність в організмі вірусу нового типу. За час пандемії зафіксовано 135 летальних випадків (2,4 % від числа хворих). Перемогли хворобу 4 100 осіб (71 %). 1 342 жителі республіки перебувають в умовах контрольованої самоізоляції.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото прес-служби Президента.