Продовольча безпека і соціальний захист

Відбулося чергове засідання Уряду, на якому члени вищого законодавчого органу влади підтримали проект державного бюджету на 2021 рік.

Прем’єр-міністр Олександр Мартинов на початку робочої зустрічі пояснив, що бюджет складався на основі прогнозу розвитку національної економіки у 2021 році, який розробила створена в середині літа міжвідомча група на чолі з віце-прем’єром – міністром економічного розвитку Сергієм Оболоником. До експертної групи увійшли представники фінансово-економічного блоку Уряду, Придністровського республіканського банку, Державного митного комітету, парламентарі.

Сергій Оболоник довів до відома колег прогноз розвитку економіки  на наступний рік.

Промисловість і сільське господарство

У наступному році передбачається відновлення промисловості й сільського господарства. Обидві ключові галузі республіки, якщо не відбудеться різких негативних стрибків, повинні компенсувати результати кризового 2020-го.

Пандемія коронавірусу і, як наслідок, нестабільність іноземних ринків порушили ритмічність діяльності придністровських суб’єктів господарювання. За підсумком поточного року промислове виробництво скоротиться на 5,7 %. У 2021-му, припускають, що може статися пожвавлення і зростання обсягів виробничого випуску на 2,9 %. На невелику позитивну динаміку можуть розраховувати чорна металургія й електроенергетика, на дещо значнішу – електротехнічна і харчова промисловості, машинобудування.

У зовнішньоторговельному обігу спостерігатиметься помітне підвищення як експортних, так і імпортних операцій. Що стосується реалізації товарів широкого вжитку, то основна частка за традицією припадає на промислову групу (близько 80 % від усіх видів продукції) та продовольство.

В аграрному секторі очікують збільшення валової продукції, якщо кліматичні умови не піднесуть сюрпризів. У цифри закладалися також такі фактори, як продовження підтримки землекористувачів та розвиток меліоративного комплексу.

Віце-прем’єр представив програму його розвитку на 2021 – 2026 роки. Це, перш за все, заходи з ремонтно-відновлювальних робіт об’єктів меліорації. Джерелом фінансування будуть кошти цільового збору, який вводиться з 1 січня наступного року. Бюджет програми склав 66 млн руб., що кратне сумі джерела, яке щорічно формуватиметься в сумі 11 млн руб.

Стратегічним призначенням програми розвитку меліорації є гарантування продовольчої безпеки. Головну роль тут відіграє виробництво продукції, з якої на поточний момент відчувається дефіцит.

Про соціальну направленість бюджету

Перший віце-прем’єр – міністр фінансів Тетяна Кірова розповіла, що згідно з планами, прибутки республіканської і місцевих скарбниць зростуть на 270 млн руб. в порівнянні з минулим роком, зокрема 237 млн руб. становитимуть кошти податкових надходжень. Найбільша питома вага припадає на єдиний соціальний податок, прибутковий податок, податок на доходи організацій, мито. Проте порівняно з базою 2019-го податків стане менше на 27 млн руб. У неподаткових доходах виділені кошти від платних послуг.

По видатках у пріоритеті фінансування соціальних зобов’язань. Тетяна Кірова підкреслила, що сюди ж закладається передбачуване у 2021 році зростання заробітних плат бюджетників і пенсій.

У цьому зв’язку Олександр Мартинов зазначив: «Ми пропонуємо 160 млн руб. зарезервувати на підвищення зарплат і пенсій. Я хочу зробити особливу поправку, що всі ці плани будуть можливі до реалізації, якщо підтвердиться прогноз щодо розвитку економіки. Це досить важливе допущення і необхідно, щоб всі учасники бюджетного процесу і громадяни республіки це розуміли. Ви бачите, яка ситуація на зовнішніх ринках, у світі, коронавірус не вщухає. Для економіки це небезпечно, можливі негативні наслідки. На основних товарних ринках, від яких залежить придністровська економіка, нині знову вводяться обмеження, а для нас вони можуть означати одне – зниження попиту на продукцію вітчизняних підприємств, що позначиться і на прибутках бюджету».

На низку інших суспільно значущих статей теж прагнуть виділити більше коштів. «Це збільшення витрат на утримання дитячих будинків та інтернатів, на реалізацію основних державних цільових програм щодо соціального захисту і галузі охорони здоров’я, за програмами протезування пільгових категорій громадян республіки. Істотне збільшення витрат у проекті держбюджету 2021 року закладено на виплати за радянськими вкладами – всього 22 млн руб., що на 8 млн руб. більше, ніж у нинішньому році. Метою є можливість у 2021-му в повному обсязі виплатити індексовані вклади ветеранам Великої Вітчизняної війни. Передбачається також збільшення сум на лікування придністровців за межами нашої держави та на безкоштовне надання послуг

МРТ населенню. Пропонується також продовжити програму забезпечення житлом дітей-сиріт на рівні 2020 року, що в загальному грошовому виразі складе 8,2 млн руб.», – повідомила Тетяна Кірова.

Зарезервовано й потрібний обсяг фінансів для захисту інших соціальних статей: харчування, придбання медикаментів, допомоги по материнству, безробіттю, компенсації тощо.

«Уряд також пропонує направити в наступному році близько 50 млн руб. на утримання малокомплектних сільських шкіл. Це надзвичайно важливий момент. Ми пропонуємо зберегти робочі місця на селі, зберегти можливість здобувати освіту тим, хто проживає в сільській місцевості», –додав на завершення Голова Уряду.

Ірина   МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.