Ефективна робота законодавців

На пленарному засіданні Верховної Ради 21 жовтня парламентарії розглянули низку важливих законопроектів, які стосуються різних напрямків функціонування держави.

Президент ПМР Вадим Красносельський в режимі законодавчої необхідності вніс на розгляд вищого законодавчого органу республіки поправки до закону про заходи державної підтримки в період введення надзвичайного стану і обмежувальних заходів у 2020 році. Документ передбачає, що держава й надалі надаватиме соціальну підтримку школярам і вихованцям освітніх установ, які мають право на пільгове харчування. Згідно з чинною редакцією закону продовольчі набори або грошову компенсацію (за вибором) пільговики одержують до відновлення діяльності організацій освіти.

Школи та інші навчальні заклади з 1 вересня відкрилися, проте харчування в них поки що не організоване через епідеміологічну ситуацію, пов’язану з коронавірусом і профілактичними заходами, які вживаються для запобігання його поширенню. Народні обранці відразу у двох читаннях підтримали зміни до закону, які уточнюють, що пільгові категорії школярів та інші вихованці закладів освіти можуть розраховувати на таку соціальну підтримку до тих пір, поки не будуть відкриті їдальні.

За словами голови Комітету з питань соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергія Чебана, необхідно було внести зміни в законодавство у зв’язку з тим, що діти будуть і надалі забезпечуватися продуктовими наборами, але до відновлення роботи комбінатів харчування в школах. «Це основний мотив внесення ініціативи. Вона була підтримана всіма одностайно. Необхідно дати можливість Управлінням народної освіти видати продуктові набори дітям», – підкреслив законодавець.

Право на забезпечення продуктовими наборами пропонується поширити й на неповнолітніх дітей-інвалідів, які очно або заочно відвідують медико-соціальні профілактичні установи, реабілітаційні центри (відділення) денного перебування дітей з обмеженими можливостями життєдіяльності, але які не потрапляють під умови виплати грошової компенсації. Після досягнення цією категорією дітей дієздатності (за віком або через медичні показання) вони зможуть самостійно подавати заяву про заміну продуктового набору на грошову компенсацію.

З 2016 року в республіці функціонує державна програма з профілактики такого небезпечного захворювання як туберкульоз. У зв’язку з тим, що 31 грудня закінчується термін її дії, Міністерство охорони здоров’я представило на розгляд Верховної Ради законопроект чергової п’ятирічної програми.

Профільний міністр Христина Албул пояснила, що мета законопроекту – поліпшення епідеміологічної ситуації з туберкульозу. Вживання програмних заходів дасть можливість покращити стан здоров’я населення, попередити інвалідність та зменшити смертність від туберкульозу. «Нова програма передбачає організацію заходів з підвищення обізнаності про туберкульоз, розвиток пацієнт-орієнтованого підходу і соціальної підтримки осіб, які лікуються від цієї небезпечної хвороби, а також транспортування протитуберкульозних препаратів, біологічного матеріалу та пацієнтів», – пояснила керівник Міністерства охорони здоров’я.

Обсяг фінансування програми до 2025 року – це майже 98 млн руб.: понад 39 млн – з республіканського бюджету, і близько 59 млн гранти Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. У порівнянні з чинною програмою в черговій (на 2021 –2025 рр.) передбачено підвищення фінансування (на 65 %) лікувально-діагностичних та профілактичних заходів. Для профілактики захворювання на туберкульоз проект програми пропонує приділити увагу інформуванню населення. Це виступи в ЗМІ, соціальна реклама, розміщення банерів, що нагадують про необхідність флюорографічного обстеження 1 раз на рік.

Документ парламентарії ухвалили в першому читанні.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.