Велич мистецтва ясніше за все проявляється в музиці

У цих словах, які належать Йогану Вольфгангу Ґете, пересвідчилися всі присутні в концертному залі Придністровського державного інституту мистецтв, де відбулася творча зустріч із Заслуженим діячем мистецтв Лазарем Калоєвим. Між викладачами, студентами та гостями заходу відбувся своєрідний музичний діалог.

Підготовлений він у рамках тижня науки Заслуженим працівником культури ПМР Світланою Зайцевою, яка мала на меті в першу чергу викликати позитивні емоції у її учасників. Крім того, подібна зустріч –  це можливість показати творчу реалізацію митців. Це було свого роду практичне заняття й спроба показати всім, що творчість – це тонкий організм,  іноді нервовий, а плоди приносить такі приємні.

Цього разу зустріч була присвячена знайомству з творчістю Лазаря Калоєва, який сам є випускником Тираспольського музичного училища (нині це ПДІМ – Придністровський державний інститут мистецтв). Доцент кафедри духових та ударних інструментів, завідувач кафедри, керівник оркестру духових інструментів кафедри, дуже скромний і просто широкої душі людина – усе це про нього.

 «Подібні зустрічі відбуваються  не тільки в ПДІМ, буває, що ми виїжджаємо на які-небудь заходи. І на кожного глядача у нас є своя програма. Іноді виступаємо спільно з танцювальними колективами. Буває, запрошуємо до себе солістів з інших країн. Ми прагнемо привчити молодь до мистецтва. Дуже хочеться, щоб після наших концертів число його шанувальників збільшилося», – розповів Лазар Калоєв.

Маестро упродовж 17 років є керівником і диригентом ансамблю народних інструментів оркестру Головного штабу Міністерства оборони ПМР. Саме цей колектив, у складі якого понад 15 осіб різного віку, підготував музичну програму для сьогоднішньої творчої зустрічі.

«Я з Лазарем Лазаровичем в ансамблі з самого початку, тобто, всі 17 років. Він не тільки людина-мистецтво, а й просто чудова людина. У нас дуже хороший колектив, прекрасні стосунки між музикантами. Хочеться звернутися до молоді, щоб приходила на наші місця, адже рано чи пізно ми повинні будемо ними поступитися. Але, на мій погляд, вони повинні бути гідними музикантами й щоб не підвели, щоб продовжили розпочате нами», – зазначила Олена Корольонок, артистка оркестру Збройних сил ПМР.

Лазар Калоєв – учасник різноманітних конкурсів і фестивалів, автор безлічі аранжувань. За словами колег артиста, ніхто інший не зміг би так насичено, яскраво і смачно передати студентам вишу всю глибину виконання національної музики.

 Творча зустріч з придністровським артистом завершилася нескінченними оплесками вдячних глядачів, сповнених радістю й натхненням від спілкування з прекрасним.

Олександра   СТАНІЛЄСКУ.