Два крила одного літака або ФПП зробила крок за 30

Історія створення ПМР і республіканської профспілкової організації – як два крила літака, є частиною єдиного цілого. Навіть за датами заснування вони цілком порівнянні: 2 вересня – 18 жовтня.

Розмінявши свої три десятки неспокійних, однак плідних років, відзначених постійною турботою про людину праці, Федерація профспілок Придністров’я (ФПП), як і раніше, розв’язує найважливіші й нагальні питання трудівників республіки та обстоює їхні законні права. Вона контролює дотримання трудового законодавства, стежить за тим, щоб зарплата виплачувалася вчасно, а умови праці відповідали сучасним вимогам і були на необхідному рівні. ФПП консультує своїх членів і допомагає їм у складних ситуаціях, зокрема й юридично, вітає і радує подарунками на Новий рік, 23 лютого, 8 Березня, в День захисту дітей, надає матеріальну допомогу в лікуванні, оздоровленні, при народженні дитини або смерті близької людини.

З ювілеєм учасників профспілкового руху і керівництво ФПП привітали Президент ПМР Вадим Красносельський і Голова Уряду Олександр Мартинов. У своєму привітанні Глава держави висловив переконаність, що захист прав та інтересів людини праці – одна з найвідповідальніших і почесних соціальних місій, що прямо впливають на соціальне благополуччя і життєздатність країни. Він подякував членам профспілкових організацій за потрібну і важливу для ПМР діяльність, за якісну і плідну роботу і побажав усім миру, міцного здоров’я, добробуту, а також нових звершень на благо рідної республіки.

З нагоди 30-ї річниці утворення ФПП Указом Президента ПМР найдостойніші члени профспілкового руху були відзначені державними нагородами. Директор Дубоссарського оздоровчого табору Віра Ломаковська та голова об’єднаного профкому Придністровської залізниці Людмила Ільїних стали кавалерами ордена «Трудова слава». Ще п’ятьом профспілковим активістам вручили медаль «За трудову доблесть», а трьом учасникам профруху – медаль «За відзнаку у праці». Грамотою Президента нагороджено п’ятеро осіб, а листи подяки Президента одержали двоє членів профспілки.

За сумлінну працю, плідну громадську діяльність, високі організаторські та професійні здібності нагрудного знаку «За заслуги перед суспільством» III ступеня удостоєні ще п’ятеро профактивістів. Заступнику голови ФПП з фінансової роботи та контролю над використанням профспілкової власності Тамарі Черненко вручена ювілейна медаль «30 років ПМР».

«Захищаючи законні професійні та соціальні права трудящих, ФПП сьогодні відіграє важливу роль у регулюванні відносин між роботодавцем і працівником», – сказано у привітанні Олександра Мартинова. Він упевнений, що плани, намічені в Генеральній угоді, втіляться в якісні результати – створення максимально комфортних умов праці, забезпечення належного грошового доходу, розширення можливостей працевлаштування вразливих верств населення.

Як повідомив голова ФПП Віктор Іванченков, через складну епідеміологічну ситуацію напередодні ювілею було прийнято рішення: скасувати всі масові святкові заходи та відзначити 30-річчя ФПП у трудових колективах, вшанувати ветеранів профспілкового руху в первинних осередках. Він також люб’язно погодився дати невелике ексклюзивне інтерв’ю нашій газеті.

– Вікторе Михайловичу, як Ви вважаєте, який етап в історії профспілкового руху в республіці можна і потрібно виділити як особливо важливий?

В. І.: Кожен період розвитку наших профспілок по-своєму унікальний. Різні підходи, методи та форми роботи диктували час і обставини. Проте незмінним залишається одне –прагнення ФПП до справедливості, взаємодопомоги та солідарності. Сьогодні, як і 30 років тому, ці поняття непорушно лежать в основі нашої роботи. Профспілки не тільки захищають трудящих в конкретних складних ситуаціях, а й активно впливають на прийняття важливих рішень в соціально-економічній сфері, на розвиток суспільства в цілому. Слід зауважити, що ФПП з самого початку своєї діяльності у принципі відмовилася від конфронтації, обрала шлях конструктивного діалогу з соціальними партнерами. Слухати й чути одне одного, робити крок назустріч одне одному – це і є шлях до злагоди, прогресу і загального блага. Як показує досвід, соціальний діалог дозволяє вирішувати найскладніші та неоднозначні питання на всіх рівнях.

– Які принципи лежать в основі діяльності ФПП?

В. І.: Діяльність ФПП базується на принципах соціального партнерства та відкритого діалогу з органами державної влади, політичними партіями та громадськими об’єднаннями, роботодавцями та їхніми об’єднаннями, колегами по профспілковому руху. У 2019 році було підписано Генеральну угоду між Урядом, СПАППом і Федерацією. Наділена правом законодавчої ініціативи, ФПП бере участь у законотворчому процесі на всіх стадіях. Робочою групою Федерації розглянуто 638 законопроектів, що надійшли з Верховної Ради ПМР для розгляду і вироблення висновків. Наші представники беруть участь у діяльності Міжвідомчої комісії з внесення змін і доповнень до Трудового кодексу ПМР. Крім того, проаналізовано, внесено відповідні зміни та доповнення до проекту Генеральної угоди на 2020–2021 роки.

– 30-річчя ФПП – це свято більш ніж 70-тисячної «армії» активних і небайдужих придністровців. Що Ви побажали в цей день своїм соратникам?

В. І.: День народження ФПП –це свято кожного з нас. Я був радий від імені керівництва Федерації подякувати ветеранам профспілкового руху, активним членам профспілки, які працюють часто на громадських засадах, подякувати всім учасникам профспілкового руху республіки за вірність обов’язку, за спільність устремлінь і, звичайно ж, за ту нелегку працю – відповідальність перед трудовим колективом, яку несе на своїх плечах кожен профспілковий лідер. Я побажав усім своїм соратникам наполегливості, терпіння, мужності та віри у свої сили. Нехай будуть єдині наші профспілкові ряди, бо в єдності – наша сила!

Ігор   ШЕВЧЕНКО.

Фото: IА «Новости Приднестровья».