Подвійне свято у сільчан

Напружені трудові будні в нашому житті тісно переплітаються з традиційними святкуваннями. Наприклад, жителів села Малаєшти Григоріопольського району в тісне родинне коло зібрало храмове свято, що відзначається в день Покрови Пресвятої Богородиці.

Ще одним приводом для святкування у сільчан стало урочисте відкриття оновленого та реконструйованого Будинку культури, в якому завершено капітальний ремонт. Ця знакова і довгоочікувана подія сталася завдяки Державній цільовій програмі капітальних вкладень. Відновлення Будинку культури, як і інших об’єктів програми, відбувалося під контролем Уряду і тривало два роки.

Будинок культури в селі Малаєшти – найбільший у районі. У Міністерстві культури МРСР він вважався резервним для проведення масових заходів республіканського значення, в його глядацькому залі 950 місць. Тут працює велика бібліотека – дорослого і дитячого абонементу, функціонують 10 творчих гуртків. Однак, упродовж 30 років у цьому приміщенні не було опалення, більш як піввіку будова не знала капітального ремонту. Внаслідок цього в Будинку культури багато чого занепало: застаріли двері й вікна, протікав дах, а місцями падала стеля. Однак, попри всі незручності, робота в Будинку культури на жоден день не припинялася. Керівники гуртків та їх учасники на заняттях сиділи в теплому одязі, кімнати частково опалювали камінами.

У ході робочих візитів до Григоріопольського району Президент не раз відвідував цей об’єкт, підкреслюючи його значущість для збереження і розвитку села. На урочистому відкритті оновленого Будинку культури згадували, що два роки тому це була аварійна неопалювана будівля, а сьогодні в установі тепло, затишно і комфортно, тут створено всі умови, щоб у сільських мешканців культура і спорт розвивалися на високому рівні. В одному з залів місцеві краєзнавці вже розпочали оформлення міні-музею, інший найближчим часом планується обладнати спортивним інвентарем.

Радість мешканців села разом із працівниками культурного закладу розділили й почесні гості. Реконструйований Будинок культури урочисто відкрили Глава держави Вадим Красносельський, віце-прем’єр – міністр економічного розвитку ПМР Сергій Оболоник, глава держадміністрації Григоріополя та Григоріопольського району Олег Габужа та інші представники виконавчої влади й місцевих органів самоуправління.

«Правильно, коли в день села щось відбувається на рідній землі. Нині ми відкриваємо Будинок культури, в якому починається нове життя. Минуло б ще трохи часу і чудовий об’єкт, який повинен служити розвитку села, був би визнаний аварійним і припинив своє існування. Села мають бути затишними й комфортними для життя. Любіть Придністров’я, а разом ми все подолаємо: і посуху, і пандемію, перетворимо Придністров’я в наш рідний красивий дім», – висловив упевненість Вадим Красносельський.

Після церемонії перерізання символічної червоної стрічки для Президента у супроводі керівництва та юних вихованців Будинку культури провели екскурсію оновленими приміщеннями Будинку культури. Глава держави запитував про подальші плани – творчі й інфраструктурні. У розмові з Олегом Габужею місцеві жителі поділилися, що сподіваються на появу в селі медустанови. Вадим Красносельський запевнив, що чекати залишилося недовго: у програмі капітальних вкладень будівництво ФАПів і СВА – один із пріоритетних напрямків.

Продовжили святкову програму виступи творчих колективів Будинку культури, для якого, як зазначалося на урочистостях, почалося нове життя.

Світлана   КОНДРОВА.

Фото прес-служби Президента.