З природою живіть в дружбі, то й вона буде вам в службі

Особливу роль на сьогодні відіграє екологічне виховання молодого покоління, шанобливе ставлення до природи та її дарів. Якщо не дбати, не піклуватися про своє довкілля, засмічувати землю, то недалекий той час, коли на планеті відбудеться справжня екологічна катастрофа.

У Придністров’ї вже кілька років поспіль розвивається екологічний рух «Еко ПМР». Волонтери неодноразово оголошували акції з очищення берегів Дністра, збору і вивезення старих батарейок і ультрафіолетових ламп. Нещодавно вони почали прибирати територію вздовж струмка за ринком «Лиманний». Упродовж двох годин 10 добровольців спробували очистити досить забруднену територію і винесли близько 15 мішків різного сміття. Здебільшого це були пластикові пляшки від пива і води, склянки від алкогольних напоїв. Волонтери кажуть, що виконали лише частину роботи.

«Ми прибрали велику територію в районі моста за ринком, але ще залишилася приблизно така ж площа, а, може, й удвічі більша. Нам доведеться прийти сюди ще раз, щоб завершити розпочате», – зазначив керівник руху «Еко ПМР» Борис Ефрос.

Утворений підземними джерелами струмок Світлий, більше відомий у народі як Гапчучка, бере свій початок у селі Ближній Хутір і протікає територією східної частини столиці. Уздовж течії струмка на обох його берегах розташовані житлові будинки. На жаль, як наслідок цього, колись чиста джерельна вода раз у раз набуває нових відтінків, оскільки береги захаращені, завалені побутовим і рослинним сміттям, у результаті чого протоки забиваються, а береги перетворюються в болото. Тому в народній творчості все частіше чути досить образливу фразу: «Гапчучка – річка-вонючка».

«Цю територію не прибирали вже багато років. Нині для більшої ефективності там потрібен трактор, на який можна було б завантажити велику кількість досить важкого сміття – старих покришок від авто чи велосипедів. Це допоможе розчистити річище струмка. На моїй пам’яті, востаннє для таких цілей трактор заїжджав сюди років 20 – 25 тому», – пояснив активіст.

Велику потребу волонтери відчувають у підтримці держадміністрації міста, оскільки їм потрібні мішки, рукавички, граблі. Це допомогло б волонтерам працювати більш безпечно для свого здоров’я і життя. Водночас вони кажуть, що навіть наявність цих предметів не настільки важлива, як душевний запал учасників таких акцій.

«Нам держадміністрація раніше виділяла мішки й рукавички. Ними ми користуємося й дотепер. Вважаємо, що набагато ефективнішим було б установлення кількох нових сміттєвих контейнерів і баків у таких місцях. Приходять ініціативні молоді люди, разом з якими ми прибираємо якусь територію, а мине буквально трохи часу й ця місцина знову забруднена. Часом настільки, що й не видно нашої роботи. У багатьох волонтерів від цього опускаються руки, тому що одну і ту ж територію вони прибирали двічі, а часом і тричі. Сміття як було, так і залишилося. Така моральна складова призводить до частої зміни основної кількості добровольців», – розповів керівник еко руху.

Раніше волонтери регулярно прибирали берег Дністра після великих свят і вихідних. Тоді активісти виносили понад 20 мішків різного сміття. У більшості випадків це були пластикові тарілки й пляшки, різного роду серветки та інші відходи, які довгий час розкладаються, або й зовсім не розкладаються. Варто над цим замислитися.

Відпрацьовані батарейки теж шкідливі для навколишнього середовища. От і оголосили ще одну акцію,щоб збирати їх у населення. Головним пунктом для цього визначені були поштові відділення міст і районів. На початку жовтня волонтери підбили своєрідний підсумок акції: батарейками зі 120 поштових відділень з усієї республіки наповнили 200-літрову бочку.

Старі батарейки надзвичайно шкідливі для здоров’я людини. Вони ні в якому разі не повинні опинитися на звалищі, бо їхній небезпечний вміст може потрапити в ґрунтові води, а далі – в систему водопостачання і в організм людей. Батарейки потрібно правильно утилізувати: здавати їх у спеціально визначені пункти.

Дарина   КУЛАКОВА.

Фото Бориса Ефроса.