Утилізація пестицидів: етапи та результати

З кожним тижнем застарілих та небезпечних отрутохімікатів на території Придністров’я стає все менше і менше. Їх почали вивозити за межі республіки. Це екологічне питання розв’язати власними силами було неможливо, а тому за сприяння Міністерства закордонних справ ПМР з 2009 року ведуться переговорні процеси з місією ОБСЄ в Молдові щодо фінансування проекту зовнішніми інвесторами.

У такий спосіб у 2013 році було зібрано та вивезено першу партію непридатних пестицидів, які зберігалися на території Рибницького району.

«Після першого етапу ми продовжували вести переговори, в тому числі з ОБСЄ, однак до практичного етапу підійшли тільки у 2019 році. Такі питання передбачають певну підготовку. Спочатку фахівці виконали процедуру оцінювання, а вже після цього були визначені конкретні параметри проекту. Нині його реалізує польська компанія «Геокома», –пояснив начальник Управління по країнах далекого зарубіжжя та міжнародних організаціях Міністерства закордонних справ Олександр Ханицький.

Усього в Придністров’ї з радянських часів залишилося близько 600 тонн пестицидів, з яких 85 тонн – на території Григоріопольського району. На сьогодні за межі ПМР небезпечних відходів вивезено 5 машин по 17 тонн у кожній. Усі отрутохімікати успішно доставили до місця призначення (в Німеччину), де вони були знешкоджені на спеціальному заводі. З кінця 2019 року по серпень 2020-го велися роботи з перепакування пестицидів у спеціальну поліетиленову тару, зручним місцем для складування яких влада ПМР, з урахуванням думки представників компанії «Геокома», визначила Григоріопольський консервний завод. Днями з його території була вивезена чергова партія непридатних отрутохімікатів. До кінця року планується вивезти 405 тонн.

По завершенні цих робіт на території Придністров’я ще залишається близько 100 тонн застарілих добрив, однак екологи разом із міжнародними партнерами працюватимуть і надалі над питанням утилізації токсичних хімічних речовин, які завдають шкоди всьому навколишньому середовищу. «Це відходи 1-го і 2-го класів небезпеки, які являють собою велику загрозу для землі, ґрунтових вод, мікроорганізмів, що містяться у ґрунті, та для людей. Пестициди, які зберігаються на відкритих складах, дуже небезпечні. Наприклад, під час дощу вони потрапляють у землю, у ґрунтові води, а сильний вітер їх скрізь розносить і засмічує величезні площі. Вони вже втратили свої властивості й тому стають загрозою для довкілля. Для того, щоб відновити й очистити забруднений і виснажений техногенними речовинами ґрунт, необхідні значні фінансові затрати», – розповіла начальник Управління екологічної безпеки Держслужби екологічного контролю та охорони навколишнього середовища Ольга Кокічкова.

Нинішня ситуація, що склалася внаслідок пандемії СOVID-19, внесла свої корективи в терміни реалізації проекту. Однак, попри всі труднощі та обмеження, які вводять багато європейських країн, придністровські екологи та представники Міністерства внутрішніх справ разом з польськими колегами продовжують намічені заходи й успішно рухаються до поставленої мети.

Світлана   МОРОЗ.

Фото автора.