Осіннє зариблення водойм ПМР

У республіці тривають заходи щодо зариблення та біологічної меліорації рибогосподарських водойм, здійснювані Міністерством сільського господарства і природних ресурсів ПМР.

Нинішня осіння пора не стала винятком: 13 і 14 жовтня 2020 року, під час проведення чергового етапу зариблення, у річку Дністер і його притоку Турунчук (Республіканський іхтіологічний заповідник) випущено понад 2 тонни цьоголітків білого і строкатого товстолобиків, коропа і білого амура, в кількості 88,6 тисячі штук. Цих маленьких рибок фахівці називають «рибопосадочний матеріал». Перед «переселенням» його перевіряють і завіряють ветеринарним свідоцтвом. Мальки повинні бути здоровими та сильними, щоб вижити в природних умовах.

У розмові з нашим кореспондентом заступник начальника Управління водних і рибних ресурсів Міністерства сільського господарства та природних ресурсів ПМР Сергій Чур розповів, що рівень води в Дністрі настільки знизився, що випускати рибу зі спеціальної цистерни у воду було неможливо – вона могла просто розбитися.  Знаючи це, рибалки готувалися заздалегідь до безпечного для малька способу переміщення: вони зробили спеціальний «рукав» із щільної поліетиленової плівки, закріпили його до отвору в цистерні, й у такий спосіб випустили рибу в Дністер. У річку Турунчук мальків переносили у поліетиленових пакетах і великих плетених кошиках. Дуже важливо обережно виконувати всі роботи, щоб якомога менше особин було пошкоджено.

Сергій Васильович пояснив, що поступово завершується осіннє зариблення водойм. «Ще одна організація, яка надасть «рибопосадочний матеріал» для зариблення Кучурганського водосховища, Дністра і Турунчука, це громадське товариство рибалок-любителів «Нептун», з якими Мінсільгосп постійно співпрацює», – розповів фахівець.

Щорічне зариблення має відразу дві мети. По-перше, це поповнення запасів водойм, по-друге, – природне очищення річки, тому що товстолобик і білий амур є своєрідними рибами-прибиральниками. Вони очищають русло річки від рослинності.

Активне рибоводне освоєння цих видів, а також застосування їх як біологічних меліораторів для боротьби з заростанням водойм у наших краях розпочалось у 60-х роках минулого століття. Оскільки в природних умовах придністровських водойм білий амур і товстолобик не розмножуються, доводиться щороку витрачати неабиякі кошти на зариблення: за державнимзамовленням їх вирощують у спеціальних інкубаторах.

Їжею білому амурові служить вища водна рослинність: найбільш улюбленою є рдести, роголисти, елодея, ряска. Якщо цих ласощів йому не вистачає, він поїдає комиш і очерет. Їжу зриває і роздрібнює за допомогою своїх зазубрених глоткових зубів. Можна лише уявити, яку роботу виконує ця риба, якщо добовий раціон однієї особини становить близько 40 % від власної маси, а на 1 кг приросту йому потрібно не менше 30 кг рослинності. Таке харчування забезпечує рибі виростання довжиною до метра і вагою до 8 кг. На ранніх стадіях розвитку молодь амура поїдає ті ж форми зоопланктону, що і короп, а на харчування рослинністю переходить, коли досягне довжини близько 3 см.

Білий товстолобик виростає до 1 м довжини й набирає понад 16 кг маси. Основу його харчування становить фітопланктон – дрібні водорості, які живуть у товщі води. Якщо бракує фітопланктону, він поїдає детрит (живиться залишками рослинних і тваринних організмів, присутніх у воді у вигляді суспензії). Добовий раціон становить близько 17 % від маси риби.

Усього з початку року в рибогосподарські водойми ПМР коштом Республіканського екологічного фонду випущено понад 14 тонн промислової риби. Загальна кількість цьоголітків становить майже 567,4 тисячі штук.

Риболовля в притоці Турунчук заборонена протягом всього року. Місця зариблення особливо охороняються. Коли риба підросте, вона розійдеться по всіх водоймах, де її можна буде ловити.

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.

Фото:http://www.ecology-pmr.org/