Академічне веслування – це мистецтво, це симфонія руху

Змагальний сезон стартував у придністровських веслярів на домашній воді. Його учасниками були призери чемпіонатів Європи – як постійні, так і новачки.

Лідерами придністровського академічного веслування є Іван Коршунов, Олександр Булат, Кирило Висоцький-Шестаков і Олександр Машнік. Нещодавно вони повернулися з чемпіонату Європи, де виступали у складі четвірки парної. На домашній воді спортсмени тимчасово стали конкурентами й доводили, хто з них кращий. Змагалися в «одиночках». «Такі домашні змагання показують те, на якому рівні ми перебуваємо між собою», – зазначив майстер спорту міжнародного класу з академічного веслування Кирило Висоцький-Шестаков. «Якщо вони сидять в одиночках, то повинні доводити один одному, хто з них сильніший. Тобто, ведеться принципова боротьба. Хтось виграє цього разу, хтось – наступного. Завдяки таким змаганням і боротьбі, вони більш згуртовані в четвірці», – підкреслив заслужений тренер республіки з академічного веслування Валерій Барабаш.

Кожному спортсмену домашні змагання стали максимально корисними, оскільки вони змогли виявити для себе моменти, над якими належить ще працювати. «Я зрозумів, чого мені не вистачає і що потрібно зробити. До наступного чемпіонату буду вже більш підготовлений. До 23 років я ще маю можливість взяти участь в Олімпіаді», – розповів майстер спорту міжнародного класу з академічного веслування Іван Коршунов.

У змаганнях класу «двійка розпашна» (двовеслова) змагалися учасники молодіжного чемпіонату Європи Дмитро Зінченко і Сергій Абрамов. На міжнародному старті у фіналі (а практично всю дистанцію) йшли вони у трійці лідерів, але в підсумку посіли п’яте місце. «У півфіналі ми теж були першими, але на фініші наші брати-українці нас наздогнали. Взагалі у нас була дуже хороша конкуренція: італійці, австрійці, угорці, німці та українці. Було досить важко, тепер почнемо готуватися до змагань наступного року і прагнути до завоювання медалей» – поділився майстер спорту з академічного веслування Дмитро Зінченко. «Найкращі емоції у Європі були під час першого півфіналу, ми тоді були ще такі жваві, не дуже стомлені, а у фіналі було важче, тому що і хвилювання було, і втомилися», – згадує майстер спорту з академічного веслування Сергій Абрамов. Тепер спортсмени готуються до наступного Кубка світу у квітні 2021 року. Веслярі націлилися на місце чемпіонів.

Весляр Микита Наумчук тільки дебютував на міжнародних змаганнях – на чемпіонаті Європи в Сербії став п’ятим. Це відмінний результат для новачка. «Він обійшов цікавих суперників із Росії, Австрії та інших країн Європи й посів почесне п’яте місце у фіналі. Було всього 12 одинаків, і наше п’яте почесне місце – це дуже хороший результат», – зазначила тренер СДЮШОР № 1 м. Бендери Тетяна Деревенко. «Було важко, трохи підвело моє руління, треба було більше працювати, старатися. Прагну, звичайно, потрапити на наступний чемпіонат Європи, а також чемпіонат світу і, звичайно, дуже хотілося б стати учасником Олімпійських ігор», – сказав майстер спорту з академічного веслування Микита Наумчук.

До речі, на Дністрі змагалися не тільки призери чемпіонатів Європи, а й вихованці школи олімпійського резерву. Нині сезон для наших веслувальників триває, в перспективі планують провести юнацький чемпіонат Придністров’я.

Леся Потоцька.

Фото:http://sport.gospmr.org/