ДУБОССАРИ – місто мужності та слави

Один із найдавніших населених пунктів Придністров’я, місто Дубоссари, 27 жовтня відзначив свою чергову річницю. Однак точний вік його досі невідомий. Запитання, скільки років Дубоссарам, поставить у глухий кут будь-якого дослідника, науковця-історика і краєзнавця. Історія Дубоссар настільки ж цікава, як і загадкова.

Перші згадки про місто відносяться до періоду монголо-татарської навали. Поселення було засноване в XIV столітті як столиця однієї з ханських провінцій. Монголо-татари й дали йому назву, яка сходить до тюркізму «Тембосари» або «Дембоссари», що означає «жовті пагорби».

За іншими даними, слово «Дубоссари» слов’янського походження і позначає будівельників човнів-дубасів. Прихильники цієї версії обґрунтовують її тим, що для військових цілей в місті, крім галер, будувалися і дубаси. Є група дослідників, яка вважає, що назва «Дубоссари» походить від заснованого на той час поселення біля моста через Дністер із човнів-дубасів.

За свою довгу історію місто було частиною не тільки Золотої Орди, а й належало до складу Великого князівства Литовського, Кримського ханства, Російської імперії та Радянської Молдавії. З другого вересня 1990 року Дубоссари стали одним із найважливіших центрів проголошеної народом Придністровської Молдавської Республіки. 30 серпня 1995-го за мужність і героїзм, проявлені жителями міста під час захисту При-дністров’я від агресії РМ, Дубоссари були нагороджені Орденом Республіки. У березні 2015 року місто було удостоєне почесного звання «Місто воїнської слави».

На сьогодні Дубоссари займають площу близько 16 км2. На цій території проживають, згідно з останнім переписом населення (2014 р.), понад 25 тис. осіб, поміж яких переважають молдавани, українці та росіяни. Коли йдеться про найбільш відомих, заслужених і видатних дубоссарців, можна назвати до сотні прізвищ (чого ми робити не будемо через брак газетної площі), а для загального враження пригадаємо лише кілька прізвищ: знаменитий російський хірург, організатор охорони здоров’я Російської імперії Микола Скліфосовський; митрополит Кишинівський і Хотинський Гавриїл, канонізований до лику святих (Бенулеску-Бодоні); перший у республіці козацький отаман Пантелій Сазонов та багато-багато інших.

Яскраве і героїчне сьогодення

Навіть попри складну епідеміологічну обстановку, День міста в Дубоссарах відзначили гідно, він не залишився поза увагою придністровців. Упродовж останніх років це стало непорушною традицією. Святкові заходи розпочалися з урочистого підняття прапорів ПМР та міста, з нагородження найбільш працелюбних, активних і небайдужих дубоссарців державними нагородами. Керівництво міста, представники підприємств і громадських організацій, городяни, що брали участь у заходах, ушанували пам’ять загиблих воїнів-визволителів Дубоссар та захисників Придністров’я на міському Меморіалі Військової Слави – поклали квіти до гранітних плит.

Указом Президента ПМР за багаторічну сумлінну працю, професіоналізм, активну громадську діяльність та з нагоди Дня міста орденом «Трудова слава» нагороджені начальник планово-економічного відділу міської філії «Водопостачання та водовідведення» Лілія Комерзан і начальник виробничо-технічного відділу МУП «Дубоссарське виробниче управління житлово-комунального господарства» Тетяна Присяжна. Городяни були відзначені також медалями «За трудову доблесть» і грамотами Президента ПМР. Державні відзнаки вручив глава держадміністрації Дубоссарського району та м. Дубоссари Руслан Чабан.

Потім відбулася церемонія відкриття оновленої міської Дошки пошани, на якій розміщені портрети 20 співробітників дубоссарських підприємств і організацій, які зробили цього року найдостойніший внесок у розвиток міста і району. Дубоссарцям, чиї портрети розміщені на Дошці пошани, глава держадміністрації Руслан Чабан вручив відповідні сертифікати. У своєму виступі він зазначив: «Сьогодні ми вшановуємо дубоссарців, які зробили особливий внесок у розвиток та процвітання міста і сіл району. Висловлюю всім подяку за працю. Завдяки вам, наше місто зростає, розвивається, стає красивішим і ще більш затишним. Бажаю процвітання Дубоссарам, щастя і добробуту кожній дубоссарській родині!»

На честь свята в місті організували велопробіг. Його учасниками стали представники різних поколінь городян, вихованці Станції юних туристів, спортсмени. Велопробіг стартував з площі Перемоги. Його учасники відвідали місця бойової слави. На всіх меморіалах вони поклали квіти. Ця своєрідна зворушлива подія проводиться в Дубоссарах уже впродовж кількох років. У такий спосіб жителі віддають данину пам’яті тим, хто в різний час захищав і визволяв їхнє місто.

Цей день став по-справжньому святковим і пам’ятним для юнака-сироти Георгія Татару: після років перебування в черзі на отримання житла, він став володарем нової однокімнатної квартири. Нині хлопець навчається в Бендерах, де тимчасово і проживає, проте у святковий день все ж приїхав у Дубоссари. Ключі від помешкання Георгію вручив Руслан Чабан, який привітав його з подвійним святом і побажав професійних успіхів і сімейного благополуччя.

Цього ж дня підбили підсумки конкурсу «Краще подвір’я», оголошеного в Дубоссарах уперше. Напередодні свята журі відвідало всі будинки-конкурсанти й визначило переможців і призерів. Сертифікати їм вручив глава держадміністрації. Для них передбачили також незвичайні призи. За бажанням мешканців, у дворах переможців установлять вуличні тренажери. За друге місце – біля під’їздів будинків прилаштують лавки, а за третє – урни для сміття. Крім цього, на кожному будинку будуть розміщені таблички з зазначенням, що його мешканці брали участь у першому міському конкурсі «Краще подвір’я» і посіли відповідне місце. Руслан Чабан висловив щиру подяку жителям міста, які роблять свій оригінальний внесок у його благоустрій. Він пообіцяв, що подібні конкурси в Дубоссарах стануть традиційними.

Увесь святковий день дубоссарців вітала агітбригада Управління культури, яка об’їжджала місто з гаслом «Привітання – в кожен двір!» Звичайно ж, виступала вона і у дворах, які брали участь у міському конкурсі «Краще подвір’я».

Традиційний парад підприємств і організацій через пандемію COVID-19 відбувся онлайн. З-поміж 20 підприємств і організацій міста, що стали його учасниками, такі прославлені, як Дубоссарська ГЕС, Союз захисників Придністров’я, Дубоссарська ЦРЛ і Центр гігієни та епідеміології, Дубоссарський РВВС, Спілка жінок і Союз «Пам’ять».

Яскравий салют став красивим завершенням свята.

Олександр   ПЕТРЕНКО.

Фото: http://www.dubossary.ru/