Робота на випередження

Традиційне засідання Оперштабу при Президентові щодо профілактики та недопущення поширення вірусу відбулося 26 жовтня.

Вадим Красносельський звернув увагу учасників засідання на зростання кількості носіїв вірусної інфекції: якщо у попередні тижні цей показник упродовж доби коливалася в межах 80, то тепер в Придністров’ї ця цифра досягла 90–95 нових хворих на COVID-19 в день. Тут попереду крокує столиця.

Крім основного коронавірусного госпіталю на базі Республіканської клінічної лікарні (РКБ) нещодавно було розгорнуто його філію для безсимптомних носіїв хвороби на майданчику оздоровчого табору «Спартак», розташованого в рекреаційній зоні.

Там уже розміщені 115 пацієнтів, але ліжковий фонд необхідно збільшити. Глава держави доручив підготувати до прийому інфікованих пацієнтів оздоровчий комплекс «Дністровські зорі». Туди доставлятимуть носіїв вірусу з легкою формою перебігу хвороби з Тирасполя і, в разі необхідності, з Бендер. Об’єкт розрахований на 140 місць.

Щоб зменшити навантаження на Слободзейський госпіталь, готують корпус профілакторію «Сонячний» у Дністровську. Поки гострої потреби в ньому немає, але установа повинна бути в повній готовності на випадок заповнення головного Слободзейського COVID-центру, наказав Президент.

На півночі республіки розширювати госпітальну мережу необхідно вже тепер. У Рибницькому госпіталі залишилося сім вільних ліжок. Розглядалися різні варіанти щодо розміщення його філії. Найбільш оптимальним на даний момент є профілакторій ММЗ, вважають члени Оперштабу. У приміщеннях цієї установи можна організувати лікування 120 пацієнтів. Президент підкреслив, що готувати необхідно не тільки палати, але і кадри. Надано відповідні доручення.

КОРОНАВІРУСНА СИТУАЦІЯ В РЕСПУБЛІЦІ

З початку пандемії підтверджено 6 452 факти захворювання; 4 684 людини (72 % від загальної кількості хворих) одужали; 157 носіїв інфекції нового типу померли (летальність – 2,4 %); 1 238 громадян Придністров’я лікуються в коронавірусних стаціонарах республіки (зайнято 73 % ліжкового фонду госпіталів II рівня), в реанімаційних відділеннях перебуває 23 людини, 5 – підключені до апаратів штучної вентиляції легенів; 173 жителі республіки, підозрювані в наявності вірусу, очікують в умовах лікарняної ізоляції результатів дослідження проб біоматеріалу; 1 302 громадянам запропонована самоізоляція за місцем проживання.

Під час наради відзначили: за весь час пандемії в лабораторіях перевірено ПЛР-методом 54 887 проб. Цей спосіб ефективний, однак витратний як фінансово, так і за часом. Тривалість одного дослідження становить 4–6 годин. Нове експрес-обладнання, яке вже апробоване в Придністров’ї, скорочує час проведення тесту до 15 хвилин. Другий плюс у тому, що за допомогою цих аналізаторів виявляється антиген, який виробляється в організмі з перших днів хвороби, в той час, як експрес-тести, які використовуються дотепер, виявляють антитіла, що з’являються в крові не раніше, ніж через тиждень після інфікування. Важливими аспектами є компактність і мобільність цього виду обладнання, а також його цінова доступність. Замовлення на поставку 20 портативних лабораторій і 30 000 тестів уже оформлене.

Варто зазначити, що практика проведення глибокого ПЛР-тестування збережеться. Профільним відомствам доручено прописати чіткий регламент, в яких випадках яким методам дослідження надавати перевагу. За рекомендацією Глави держави, експрес-аналізаторами будуть на початковому етапі забезпечені кілька груп служби швидкої медичної допомоги, щоб перевірити цю систему в умовах виклику лікарів додому.

ОФОРМЛЕННЯ ХВОРИХ НА КОРОНАВІРУС ДО СТАЦІОНАРУ

Вадим Красносельський доручив Міністерству охорони здоров’я розробити регламент щодо оформлення хворих на лікування в стаціонарах. Це важливо для того, щоб розуміти, кого необхідно госпіталізувати негайно – незалежно від часу доби, а хто з пацієнтів, викликавши в нічний час бригаду швидкої допомоги, може дочекатися настання нового дня в домашніх умовах. Президент порушив тему щоденного ведення медперсоналом протоколів лікування кожного пацієнта. Це дуже важливий документ, підкреслив Президент, зауваживши, що з цього приводу є нарікання.

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДІВ

Глава держави нагадав, що головні лікарі медичних установ зобов’язані інформувати про матеріально-технічне забезпечення очолюваних ними закладів. Підвищену увагу слід приділити засобам індивідуального захисту (ЗІЗ) і медикаментам. Президент постійно нагадує, що їх наявність необхідно контролювати й завчасно формувати заявки, щоб не допустити дефіциту або повної відсутності ЗІЗ або ліків.

Вадим Красносельський наголосив, що керівництво держави докладає максимум зусиль для гарантування безпеки та здоров’я громадян і не бачить підстав нарікати на систему охорони здоров’я в цілому.

ШКОЛИ ТА ГРУПИ ПРОДОВЖЕНОГО ДНЯ

На засіданні йшлося про функціонування в школах груп продовженого дня. Оперштаб не вважає за можливе дати дозвіл на їх відкриття доти, доки рівень захворюваності не зменшиться. Оскільки доплати вчителям за даний вид діяльності збережені, педагогам належить, у разі необхідності, проводити додаткові заняття з учнями в дистанційному режимі.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото прес-служби Президента.