Підтримка населення з боку депутатів триває

У рамках чергового пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 28 жовтня, парламентарії розглянули й ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються різних галузей функціонування держави.

В остаточному, другому, читанні народні обранці прийняли поправки до закону про заходи державної підтримки в період надзвичайного стану (НС) і карантину. Згідно з документом, держава надасть соціальну підтримку громадянам, які в період НС (з 17 березня по 15 червня) досягли пенсійного віку. Ініціатива була розроблена Олегом Петриком на основі звернень виборців. Автор поправок зазначив, що в цей період практично всі органи державної влади та державного управління змінили порядок роботи. Щодо питань оформлення пенсії придністровці могли звертатися телефоном або електронною поштою. На практиці маємо 149 випадків, коли з різних причин люди не змогли вчасно подати заяву для призначення пенсії.

За словами голови Комітету з питань соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергія Чебана, важливість ухваленого документа полягає у тому, щоб підтримати цю категорію громадян у рамках антикризових заходів, незалежно від того, коли вони звернулися. Пенсію їм необхідно повернути, й саме з того моменту, коли у них виникло право, тобто, настав певний вік, і вони, відповідно, зібрали документи, а згодом звернулися до підрозділу Мінсоцзахисту», – докладно пояснив ситуацію парламентарій.

Тепер 149 придністровцям, які в період НС не змогли вчасно оформити пенсію за віком, зроблять перерахунок. Сума перерахунку пенсії для цієї категорії громадян склала 182 тис. руб.

Також в остаточному, другому, читанні народні депутати розглянули зміни до закону «Про соціальний захист ветеранів та осіб пенсійного віку». Літні громадяни, які не можуть самостійно ходити, а групи інвалідності не мають, зможуть одержати від держави інвалідні коляски, ходунки та інші допоміжні засоби пересування. Раніше вони видавалися тільки людям з інвалідністю.

Згідно з поправкою пропонується законодавчо закріпити право людей похилого віку, в разі необхідності, отримувати від держави інвалідні візки, ходунки та інші допоміжні засоби пересування. Для цього необхідно буде звернутися в органи соціального захисту і написати заяву на безкоштовне забезпечення такими виробами. Механізм їх видачі та обліку визначатиметься Урядом ПМР.

Важливим напрямком роботи вищого законодавчого органу держави залишається підтримка сільського господарства. Громадянам, які мають право на земельний пай, продовжили можливість одержати за нього матеріальну винагороду. Ті, хто не зміг цього зробити до 1 жовтня, зможуть скористатися таким правом до кінця року. Верховна Рада в остаточному читанні внесла відповідні зміни до закону «Про заходи державної підтримки у зв’язку з введенням надзвичайного стану і карантину, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції, викликаної новим типом вірусу COVID-19, у 2020 році».

Голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Олег Василатій пояснив, що цього року в республіці застосовано новий механізм виплати пайових зборів. «Кошти виплачуються в будь-якому відділенні Ощадбанку. Для цього громадяни мають відкрити рахунок у банку, задекларувати його і надати інформацію про це в адміністрацію села (селища). Через пандемію не всі люди встигли до 1 жовтня реалізувати всі ці вимоги й не отримали гроші за 2019 рік. Тепер, якщо вони до 1 жовтня відкрили рахунки й надали необхідну інформацію, зможуть одержати ці кошти до кінця року», – зазначив законодавець.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної  Ради.