Уряд про поточну ситуацію в економіці

На засіданні Координаційної ради відзначили стабілізацію ситуації в легкій і харчовій промисловостях та деяке зростання – в чорній металургії.

Віце-прем’єр – міністр економічного розвитку республіки Сергій Оболоник повідомив про основні економічні підсумки місяця. Щодо чорної металургії: галузь демонструвала випуск вище середнього, наприклад, минулого тижня було зафіксовано максимальний показник, порівняно до середини червня. У легкій промисловості відзначається деяка стабілізація, проте, на багатьох підприємствах ситуація все ще залишається достатньо складною.

Заступник Голови Уряду зазначив, що, завдяки активізації діяльності ЗАТ«КВИНТ», харчова промисловість вийшла на рекордний (порівняно з серединою липня) показник і суттєво посилила підвищувальну тенденцію галузі в цілому. У виробництві будівельних матеріалів за результатами 16 – 22 жовтня відзначилося зростання в 1,7 раза після послідовного зниження обсягів випуску протягом попередніх чотирьох тижнів. У цілому відновлення позицій відбулося, що є свідченням позитивних змін на краще. Показники зовнішньоекономічної діяльності великих підприємств у жовтні за своїми параметрами вищі за вересневі.

Главі Уряду також представили інформацію про фінансування соціально захищених статей. За словами першого заступника Голови Уряду – міністра фінансів Тетяни Кірової, всі виплати заробітних плат і допомог фінансуються в плановому режимі. Крім того, за дорученням прем’єра, Міністерство фінансів підготувало і представило прогноз на два місяці, що залишилися до кінця поточного року.

«Ми в повному обсязі забезпечені всіма засобами, щоб фінансувати необхідні видатки та обслуговувати зобов’язання. Під час складання прогнозів були враховані такі витрати, як придбання томографа, додаткове збільшення ковідних надбавок, харчування лікарів у зв’язку з розширенням переліку госпіталів. Необхідні також відповідні кошти за розрахунками за оргтехніку, поставлену в школи республіки, та інші заходи в рамках боротьби з пандемією», – доповіла міністр.

Для того, щоб у цей складний період гідно справитися з усіма завданнями, Уряд спільно з депутатами провів велику роботу, пов’язану зі створенням мобілізаційного резерву для боротьби з пандемією.

«Економіка зазнала серйозних втрат через цілком зрозумілі причини, що позначилося на прибутках бюджету. Якою б складною не була ситуація, фінансування соцзобов’язань потрібно утримувати на ухваленому бюджетом рівні – йдеться про заробітні плати, пенсії, кошти на харчування, медикаменти та всі інші витрати на забезпечення життєдіяльності держави, – констатував прем’єр. – Представлена інформація свідчить: якщо в останні два місяці не буде якихось серйозних потрясінь в економіці, то бюджет залишиться збалансованим, і ми без емісії, тиску на валютний ринок, без знецінення прибутків наших громадян зможемо завершити цей фінансовий рік».

Олександр Мартинов нагадав також про те, що наприкінці минулого тижня проект бюджету на 2021 рік був направлений на розгляд депутатам Верховної Ради. Він висло-

вив подяку фінансово-економічному блоку за виконану роботу і націлив усіх на подальшу плідну взаємодію з парламентом.

Ірина   МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.