Молодим усюди в нас дорога

У Придністров’ї 2021-й оголошено Роком молоді. З такою ініціативою вийшли депутати на засіданні Президії Верховної Ради республіки. Президент ПМР підтримав пропозицію та підписав відповідний указ.

Глава держави доручив Уряду до 1 грудня розробити республіканський план заходів з проведення в Придністров’ї Року молоді. Планується також організувати конкурс на створення офіційного логотипа 2021 року.

Необхідність такої ініціативи пов’язана з розвитком професійного, наукового та творчого потенціалу молоді, залученням її в процес соціально-економічних перетворень, які відбуваються у республіці. Ця ідея раніше знайшла своє відображення у «Стратегії розвитку Придністровської Молдавської Республіки на 2019 – 2026 роки». Держава прагне до активізації молодіжного самоврядування, громадського та добровольчого руху. Особлива увага приділяється вихованню почуття патріотизму та громадянської відповідальності у молодих придністровців.

Некомерційні організації, громадські об’єднання, ініціативні громадяни можуть направити свої пропозиції в рамках підготовки плану заходів з проведення Року молоді, а також взяти участь у його реалізації.

«Дійсно, молодь наша теж прагне уваги. Це майбутнє країни. Рік молоді минув ще 2006 року, а створювати умови для її активізації необхідно постійно, з тим щоб вона могла реалізувати свої можливості. Це проведення форумів і цікавих заходів, різноманітних майданчиків. Молоді люди звертаються до депутатів. Вони кажуть, що ми думаємо про всіх, а молодь залишається непоміченою», – зазначила заступник голови Верховної Ради ПМР Галина Антюфєєва на засідання Президії ВР.

Нагадаємо, що було 15 років тому – у 2006-му, коли особливо була помітна пасивність молодих громадян, слабке залучення їх у діяльність громадських об’єднань. Розрізненість, гостра конкуренція, а іноді й конфронтації всередині молодіжного руху викликали стурбованість на рівні керівництва республіки. З метою комплексного розв’язання проблем молодіжної спільноти Президент ПМР Ігор Смирнов вирішив оголосити 2006 рік Роком молоді. Тоді ж затвердили Концепцію розвитку дитячого та молодіжного громадського руху, а турбота про молодь у Придністров’ї стала найважливішим напрямом державної молодіжної політики.

Нині ми стоїмо на порозі 2021 року, який пропонується провести під егідою молодості. За довгий проміжок часу придністровська молодь змінилася, а ще змогла заявити про себе у всьому світі. Протягом 15 років створено багато молодіжних об’єднань, налагоджені зв’язки з громадськими рухами Росії, а також створені представництва масштабних закордонних волонтерських рухів на території Придністров’я. Міжнародні конкурси, форуми, зустрічі та багато інших цікавих подій тепер є невіддільною частиною життєдіяльності молодих придністровців.

Молоді недостатньо просто вчитися або працювати, вона націлена на активну участь у перетвореннях, що відбуваються в республіці. Помітно омолодився склад управлінців і державних службовців. Крім того, активно розвиваються представницькі органи – Молодіжний парламент при Верховній Раді та Молодіжні виборчі комісії як молодіжне крило Центральної виборчої комісії Придністров’я.

Нещодавно Молодіжний парламент на майданчику офіційних соціальних мереж виступив із заявою, що розробляється нова «Стратегія державної молодіжної політики Придністров’я» терміном на 2021 – 2025 роки. Голова молодіжного парламенту Олександр Савич зазначив, що попередня редакція Стратегії була затверджена у 2014 році, а у 2020-му термін її повноважень вже закінчується. Молоді парламентарії запропонували своїм ровесникам та всім небайдужим громадянам внести свої пропозиції та рекомендації до її нової редакції. «Цей документ визначить цілі та завдання політики держави в галузі розвитку та підтримки молодих громадян ПМР. Після аналізу всіх пропозицій буде сформований загальний проект для подальшого обговорення і затвердження. Для молоді це реальний спосіб зробити свій внесок у політику держави», – пояснив Олександр Савич.

Дарина   КУЛАКОВА.

Фото прес-служби Президента.