Опале листя – це користь чи шкода?

Скільки віршів і пісень присвячено чудовій порі року – осені. Міста одягаються в строкаті наряди, а в природній моді знову настав час жовтих, пурпурово-червоних і коричневих відтінків. Міські жителі «полюють» за купами  барвистого опалого листя, щоб швидше в них сфотографуватися. Проте жителі приватного сектора цю радість не завжди розділяють. У чому ж питання?

Заковика виявилася в проблемі прибирання пишного різнокольорового килима. Жителі міських джунглів задовольняються діяльністю муніципальних служб. Працівники спецавтогосподарства щодня прибирають листя в межах міста та в мікрорайонах багатоповерхових будинків. Падолист і сміття вивозять на полігон, відведений для цих цілей. Усі роботи фінансує міський бюджет, а обивателі часом і не знають, не замислюються над цим. Дещо інша ситуація складається у людей приватного сектора. Приватники не завжди готові платити за вивезення листя на полігони або самостійно доставляти природне сміття на спеціальні майданчики. Це досить трудомісткий процес, тому легше спалити листя та сухостій на присадибних ділянках. Це вже укорінена традиція, з якою здавна триває безуспішна боротьба.

Закон категорично забороняє спалювати опале листя. Для громадян за подібне правопорушення передбачено адміністративне покарання за статтею 6.22 КоАП ПМР «Порушення правил упорядкування міст та інших населених пунктів». За спалювання листя власники ділянок можуть заплатити штраф від 368 до 1 104 рублів. Сума стягнення для посадових осіб значно вища, вона становить від  1 840 до 3 680 рублів.

Штраф платити не має бажання, проте з листям теж щось потрібно робити. Як відзначають фахівці Державної служби екологічного контролю та охорони навколишнього середовища, використовувати сухе листя на своїх ділянках можна з користю. Особливо це стосується тих, хто культивує вирощування овочів та фруктів. Виявляється, опале листя може бути відмінним органічним добривом. У його складі міститься велика кількість клітковини та деяких мікроелементів (фосфору, азоту, магнію, сірки, кальцію, калію та заліза). Якщо правильно використовувати листя, можна поліпшити структуру ґрунту, а також підвищити родючість землі в городі та саду.

«Добриво з опалого листя здатне розпушити землю, а також наситити її вологою та киснем. До того ж у перегної, що утворився з листя, завжди водяться дощові черв’яки. А це найбільш бажані гості на городі та в саду», – зазначають екологи.

Переробляти опале листя на добриво можна різними способами. Наприклад, для приготування компосту листя подрібнюють та додають в компостну купу. Листяний «компонент» ввжається найбільш ефективним, якщо незадовго до його закладки помістити туди зелені рослини. Восени можна просто розкласти опале листя на грядках і стежках між ними, й воно служитиме, як так звана мульча. Такий шар мульчі стримає зростання бур’янів і перешкоджатиме вимиванню мінералів.

Збирати ж листя з-під дерев, що ростуть уздовж чи поблизу доріг з інтенсивним рухом, не варто. Як відзначають у Держслужбі екологічного контролю, таке листя «споживає» значну кількість вихлопних газів, воно насичується продуктами згоряння нафтопродуктів і важкими металами. Шкідливі речовини накопичуються в листі, а подальше перероблення призведе до потрапляння цих речовин у ґрунт та підземні води.

Гарний різнобарвний килим з опалого листя не тільки радує око, він може бути корисним. Щоб не мати жодних проблем з правоохоронними органами, а також забезпечити високий урожай на присадибній ділянці, потрібно дотримуватися простих правил утилізації  сухостою.

Дарь’я   ІЗЮМСЬКА.

Фото из открытых источников.