Поповнення культурної й історичної спадщини Придністров’я

Упродовж 12 років у нашій республіці видається історико-культурологічний альманах «Придністровська спадщина». Як повідомив журналістам його головний редактор Микола Димченко, завданням видання є публікація матеріалів з історії та культури ПМР.

Альманах виходить у світ молдавською, російською та українською мовами один раз на рік за підтримки Центру дослідження культурно-історичної та духовної спадщини Придністров’я, Тираспольсько-Дубоссарської єпархії та Тираспольського міжрегіонального університету, а також з благословення Архієпископа Тираспольського і Дубоссарського Сави.

Презентація 12-го випуску «Придністровської спадщини» відбулася 23 жовтня в столичному кафедральному соборі Різдва Христового. Складні епідеміологічні обставини та вимоги дотримання всіх заходів санітарної безпеки «скоротили» до мінімуму кількість учасників презентації. До події залучилося досить вузьке коло осіб: Архієпископ Сава, російські гості – представник Росспівробітництва у Молдові, координатор проектів у ПМР Микола Журавльов, представник Дністровсько-Прутського відділення Товариства розвитку російської історичної освіти «Двоголовий Орел» Ігор Бєлобородов, декан природничо-географічного факультету ПДУ Сергій Філіпенко, начальник Держслужби управління документацією та архівами ПМР, голова Товариства істориків-архівістів Придністров’я Зінаїда Тодорашко і, звичайно, Микола Димченко.

Необхідно зазначити, що випуск № 12 був присвячений відразу до двох важливих дат – 30-річчя республіки та 75-річчя Великої Перемоги. Тому в ньому і матеріали відповідні: дослідження Миколи Димченка «Тирасполь у роки Великої Вітчизняної війни», стаття Дністровського краєзнавця Олексія Бабіна «Чтобы помнили», колективна робота наукових співробітників музею історії с. Незавертайлівки Ірини Кипріянової та Анастасії Осадчої «Пам’ять потрібна живим», публікація члена Спілки архітекторів Придністров’я Бориса Филимонова «Меморіал пам’яті та скорботи в м. Бендери», робота головного хранителя фондів Слободзейського історичного музею Наталі Балан «Втілена в камені» (до 75-річчя Великої Перемоги), а також статті з історії придністровських сіл і матеріали про пам’ятні монети ПМР.

У вступному слові Владика Сава подякував редколегії та авторам видання і висловив сподівання, що з Божою допомогою та підтримкою небайдужих людей альманах виходитиме й надалі.

У підготовці цього випуску альманаху взяли участь понад 30 авторів. Усього за 12 років існування видання в ньому опубліковано понад 400 статей, присвячених виключно придністровській проблематиці: соціокультурній діяльності та творчості, архівній спадщині, православній культурі та духовно-моральному вихованню, історико-культурній спадщині та краєзнавству. Усі вони потрібні вчителям історії рідного краю, краєзнавцям, музейним, архівним та бібліотечним працівникам, журналістам, а також тим, хто вивчає історію та культуру Придністров’я. Йдеться не тільки про придністровців, а й закордонних фахівців. Це підтвердив присутнім Микола Журавльов: «Досить багатьох спеціалістів цікавить придністровська тематика. Тому, впевнений, що альманах не лежатиме в бібліотеках, а стане джерелом інформації для численних дослідників».

«Творці альманаху не нав’язують читачам своїх поглядів на ті чи інші історичні події, не віддають переваг будь-якому одному з їх трактувань, але дають можливість поглянути під різними кутами зору на все, що відбувалося в нашому краї в попередні епохи, – написав у передмові до цього випуску Владика Сава. – Досить важливим є також прагнення ознайомити придністровців з історією окремих міст і сіл нашого краю, тому що в ній, немов у краплині води, відбивається історія всієї Вітчизни. Без її знання безуспішними стануть усі наші спроби зберегти та примножити культурні традиції попередніх поколінь, тому що неможливо звести будівлю без попередньої закладки міцного фундаменту.

Не менш важливо, що на сторінках альманаху перед нами постають люди, які творили історію (як знамениті особистості, так і ті, чия популярність не простягалася за межі їхньої малої батьківщини). До того ж, кожен із них зробив внесок у створення духовно-моральних цінностей і культурних традицій, які дісталися нам у спадок».

Тираж збірки становить усього 100 примірників, але випуск буде доступний усім. Його розмістять на сайті Тираспольсько-Дубоссарської єпархії, в електронній бібліотеці ПДУ імені Т. Г. Шевченка і на порталі «Спадщина Придністров’я».

Ігор   ШЕВЧЕНКО.

Фото: https://novostipmr.com/