Півсторіччя історико-краєзнавчому музею

Музей революційної, бойової та трудової слави на громадських засадах відкрився у місті Дубоссари 14 жовтня 1970 року. Подія була присвячена 25-річчю з Дня Перемоги радянського народу над фашистською Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років.

Спочатку музей розміщувався в невеликому приміщенні у будинку на вулиці Дзержинського, а першим його директором була ветеран Великої Вітчизняної війни Наталія Курасова. Експозиція музею складалася з експонатів, зібраних слідопитами району під час проведення пошуково-дослідницької операції «Танк», якою керував Євген Красовський – ветеран Великої Вітчизняної війни, підполковник у відставці.

Другою відправною точкою в історії паноптикуму стало 2 серпня 1974 року, коли він був акредитований Міністерством культури МРСР як Державний історико-краєзнавчий музей. Для нього виділили дореволюційну споруду на вул. Леніна, 134. Робота зі створення цілісної експозиції, присвяченої історії краю та міста, тривала чотири роки. Під керівництвом директора Миколи Горюнова її проводили наукові співробітники музею Едуард Любимов та Ольга Зарицька, а також фахівці з Кишинева. Учасник Великої Вітчизняної війни Микола Горюнов залишався беззмінним керівником цієї установи цілих 19 років.

Відкриття першої експозиції музею відбулося 23 лютого 1978 року і стало важливою подією в культурному житті міста Дубоссари та Дубоссарського району. На урочистому заході заступник міністра культури Молдавської РСР Олександра Примак перерізала червону стрічку біля входу в музей і залишила перший запис у «Книзі відгуків і пропозицій».

Рада ветеранів 203-ї Запорізько-Хінганської стрілецької дивізії, яка звільняла Дубоссарський район від німецько-румунських загарбників у 1944 році, за особливу увагу до висвітлення тих воєнних подій, нагородила музей почесним знаком «Ветеран 203-ї стрілецької дивізії».

У роки радянського періоду історико-краєзнавчий музей вважався одним із кращих районних музеїв МРСР, за що неодноразово був нагороджений грамотами та дипломами.

Напередодні свого 30-річчя, у 2000 році, музей був перенесений у двоповерхову будівлю колишнього універмагу за адресою вулиця Совєтська, 9. Відтоді його виставкова площа становить близько 325 м². Це відкрило нові можливості для розширення і поповнення експозицій.

Розповідаючи про Дубоссарський історико-краєзнавчий музей, не можна не згадати ім’я старшого наукового співробітника Галини Кисельової. Її перу належить наукове дослідження, присвячене історичному обміну послів поблизу Дубоссар у 1793 році й опубліковане в «Історичному альманасі Придністров’я» в 1999 році. Ґрунтуючись на численних фактах, Г. Кисельова показала, що Дубоссари – найдавніше місто краю і що воно було тут першим за значущістю до кінця XVIII століття. У цьому культурному закладі також можна дізнатися про історію краю і міста з моменту утворення Молдавського князівства в XIV столітті й до наших днів. Варто підкреслити, що в його експозиції особливе місце посідають стенди, присвячені подіям, які відбувалися в місті та районі під час збройного конфлікту між РМ і ПМР у 90-х роках.

Музей живе активним громадським життям, залучається до міських та республіканських заходів, активно співпрацює з громадськими організаціями, загальноосвітніми закладами міста та з засобами масової інформації. У його фондах міститься понад 24 тисячі одиниць зберігання, з яких в експозиціях представлено близько 3 000.

Виконувач обов’язків директора Дубоссарського історико-краєзнавчого музею Надія Гузун нагадала, що за акцією «Подаруй музею історію!» кожний, хто готовий зробити свій внесок у поповнення музейних колекцій, може передати предмети старовини, старі фотографії, документи, книги, значки, медалі, купюри й монети минулих часів, листівки, одяг, аксесуари, музичні інструменти, посуд, дитячі іграшки, предмети побуту, ткані вироби та багато іншого. Музей з радістю прийме їх у дар. Предмети, що надходять до його фондів, реєструються й охороняються державою.

Навіть наперекір карантину музей працює, у ньому відбуваються нові виставки. Старший науковий співробітник Надія Буймістр, науковий співробітник Тетяна Ілько, старший доглядач Інна Поліщук, доглядачі Наталія Павлова та Олена Дорул, а також хранитель фондів Надія Савчук запрошують усіх охочих відвідати старі та нові експозиції історико-краєзнавчого музею.

Дмитро   ВЛАДОВ.

Фото: http://www.dubossary.ru/