20 років служіння мистецтву

Крізь час і простір, упродовж 20 років, служить вона осередком відтворення різних культур і жанрів мистецтва! У Дубоссарах свій ювілей відзначила картинна галерея. У 2000 році для жителів і гостей міста свої двері відчинив виставковий зал, який згодом реорганізували в галерею. За час її діяльності «доторкнулися до прекрасного» тисячі придністровців.

Храмом мистецтва називають  дубоссарці міську картинну галерею. Протягом двох десятиліть художня установа допомагає придністровцям і гостям республіки пізнавати прекрасне. Картинна галерея – це не тільки виставки. За 20 років тут вибудували повномасштабну систему функціонування культурно-просвітнього закладу: проводять екскурсії, діячі мистецтва читають лекції, художники виступають на творчих зустрічах, майстри образотворчого мистецтва дають майстер-класи з різних жанрів.

Починалося все з виставки кращих робіт учнів Дубоссарської художньої школи. То була перша в історії галереї виставка, а незабаром подібні експозиції стали традиційними. Щорічно найкращі картини юних художників демонструються тут у День Республіки. «За перший рік роботи в Дубоссарській картинній галереї було організовано десять стаціонарних виставок. Зокрема це були експозиції музею воскових фігур з м. Санкт-Петербурга, чотири персональні виставки художників Придністров’я та Молдови, виставки учнів Дубоссарської дитячої художньої школи та Палацу дитячо-юнацької творчості, екпозиція художників-флористів з Кишинева, а також Республіканська виставка-конкурс «Мистецтво пензля молодого», –розповіла директор картинної галереї м. Дубоссари Ольга Стародубова.

Щорічно в Дубоссарській картинній галереї експонується до 10 виставок з різних видів образотворчого мистецтва: графіки, живопису, декоративно-прикладного мистецтва, а також фотографії. Свої твори на суд глядачів представляють як місцеві художники, так і майстри з інших міст республіки та близького й далекого зарубіжжя. «Особливий інтерес викликають у шанувальників прекрасного персональні виставки майстрів пензля та зустрічі з ними. Такі експозиції чудові тим, що любителі образотворчого мистецтва можуть ознайомитися не тільки з творчістю художників, а й поспілкуватися з ними особисто. Під час таких зустрічей, живописці проводять різні майстер-класи», – поділилася Ольга Стародубова.

Однією з таких творчих зустрічей стала яскрава та затишна персональна виставка члена Спілки художників СРСР, МРСР і Придністров’я Анатолія Колчака. Це було у 2017 році, а називалася експозиція «Моє 90-річчя – довга дорога в мистецтві». Тоді були представлені картини з усього періоду життя творця –від учнівських начерків до зрілих робіт двохтисячних років. На жаль,

5 січня 2020-го живописця не стало. До речі, роботи Анатолія Івановича Колчака є в музеях та приватних колекціях в Японії, Німеччині, Ізраїлі, Голландії, у США, Франції, Росії, в Україні, Молдові та Придністров’ї.

Картинна галерея міста Дубоссари тісно співпрацює з багатьма художниками республіки. Зокрема, понад 20 робіт у дар міській художній установі залишив столичний митець Михайло Балан, який нині проживає в Німеччині. На наступний рік у Дубоссарах запланована персональна виставка живопису ще одного тираспольського художника –Олега Болтнєва.

Дубоссарцям пощастило ознайомитися і з творчістю викладачів та учнів Бендерського вищого художнього коледжу. Організована цього року експозиція була просто унікальна! З 2017-го стала традиційною виставка-конкурс «Мерцишор», на якій свою творчість демонструють учні закладів освіти міста та району.

Нині в залах Дубоссарської картинної галереї експонується виставка картин художників Дубоссар, Тирасполя та Бендер з фондів закладу.

За нинішніх обставин, через пандемію, художня галерея освоїла нові формати діяльності, знайомить шанувальників прекрасного з творчістю митців ще й в інтернет-просторі.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото:http://www.dubossary.ru/