У Бендерах запрацювало нове виробництво

Нові інвестиції – нові робочі місця. У Придністров’ї на базі автоскладального заводу працює зарубіжна компанія «Техно-Інвест». У Бендерах виготовляють металоконструкції на експорт. Надалі планують відродити збирання напівпричепів і виготовлення виробів з пластмаси та деревини.

У 2018 році Президент республіки підписав закон «Про державну підтримку інвестиційної діяльності», простіше кажучи – інвестзакон. У документі сконцентровані законодавчі практики Казахстану та Росії – держав, що стоять у перших лавах за інвестиційною привабливістю серед країн СНД. Новий інвестзакон працює вже два роки. Підприємцям, які розвивають бізнес в Придністров’ї, надаються пільги, їх також звільняють від сплати податків на доходи та землю на 7 років. Ще один плюс – є гарантії держави, що договірні умови будуть дотримані. Отже, зарубіжні та вітчизняні інвестори охочіше вкладають гроші в нашу економіку.

Спільна болгаро-румунська компанія «Техно-Інвест» стала 6-м інвестором, який прийшов у Придністров’я за кілька років. З вересня цього року на базі автоскладального заводу в Бендерах організація працює за інвестиційним проектом – освоїли виробництво металоконструкцій. Сировина місцева, наприклад, зв’язки арматури виготовляють на Молдавському металургійному заводі у Рибниці. Так підприємцям надійніше, адже вони впевнені в якості матеріалів. Зарубіжний інвестор вклав в обладнання 550 тисяч євро. Нове виробництво сприяло створенню в Придністров’ї нових робочих місць. «На підприємство завезені верстати з числовим програмним управлінням, обслуговуючий персонал – 2 людини з Європи, інші наші бендерчани, які пройшли курс навчання, освоїли роботу на верстатах і вже самі працюють на них. На сьогодні створено 21 робоче місце», – зазначив директор підприємства «Техно-Інвест» Анатолій Булда.

Усі металоконструкції на підприємстві в Бендерах виробляють на європейському обладнанні. Основні ринки збуту –Молдова та Румунія. Виробництво для нашого регіону унікальне – точний комп’ютерний верстат з легкістю скрутить міцну арматуру в баранячий ріг. «Машина досить надійна, налаштована на порядок вище, ніж старе обладнання. Пульт управління дає можливість робити тонкі та точні настройки, можна за замовчуванням задати виготовлення будь-якого виробу», –розповідає головний інженер підприємства «Техно-Інвест» Михайло Бородін.

Нагадаємо, що новий інвестзакон набув чинності з 1 червня 2018 року. «Сприяв найбільшому залученню інвестора до Придністров’я наш закон про інвестиції. Доступність, порозуміння влади та людей бізнесу. Перш, ніж створити компанію, інвестори побували в Уряді, в Міністерстві економічного розвитку, вони пересвідчилися у кваліфікованості наших працівників і відзначали порозуміння», – підкреслив директор Бендерського автоскладального заводу Анатолій Булда.

В Уряді угоду з іноземною компанією підписали в середині 2020 року. Площі підприємства дають можливість розвивати й інші види виробництва. Директор заводу зазначив, що завдяки ухваленню закону про інвестиції, вдалося залучити іноземний капітал в республіку і забезпечити нові робочі місця для придністровців.

Леся   ПОТОЦЬКА.

Фото:https://novostipmr.com/