Професія – гордість і щастя людського основа

Кожної останньої неділі жовтня в республіці своє професійне свято відзначають автомобілісти й працівники дорожнього господарства. Варто зазначити, що розвитку галузі приділяється постійна увага з боку керівництва держави.

З професійним святом автомобілістів та шляховиків привітали Президент Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Мартинов, заступник Голови Верховної Ради Михайло Бурла. Вони відзначили високий професіоналізм придністровських автотранспортників і фахівців дорожнього господарства й висловили їм глибоку подяку за важку, але таку необхідну працю на благо придністровського народу.

Стан шляхової інфраструктури, дійсно, відіграє важливу роль в соціально-економічному житті нашої республіки, це одна з найважливіших умов комфортного проживання і добробуту громадян. Автомобільні дороги об’єднують всі райони держави, що є необхідною умовою її територіальної цілісності, єдності її економічного простору.

Незаперечним є той факт, що розвиток цих двох важливих галузей гарантує незалежність і мобільність, успішне функціонування малого та середнього бізнесу, економіки та сільського господарства. Від сумлінного і професійного рівня працівників, виконання виробничих показників залежить упорядкованість наших доріг. У республіці галузь представляють 9 підприємств, з яких 5 –державні унітарні, 2 – муніципальні унітарні та 2 – приватні.

Динамічний стиль життя ставить перед дорожниками нові завдання з підвищення якості будівництва, використання новітніх технологій і матеріалів, перехід на більш високий рівень утримання доріг, підвищення безпеки дорожнього руху.

«У Придністров’ї створені всі умови для формування сучасної шляхової мережі. Ремонтуючи автомобільні шосе і тротуари для пішоходів, профільні фахівці використовують сучасні актуальні технології. Активно розгорнулася діяльність з відновлення покриття внутрішніх дворових територій дитячих садків, шкіл та інтернатів. Усе це стало можливим завдяки старанній праці кожного працівника галузі», – зазначив Олександр Мартинов.

Михайло Бурла у своєму привітанні акцентував увагу на тому, що комфортне життя в республіці неможливе без чіткого і надійного функціонування системи автотранспорту, без доріг і мостів.

«Якісні дороги мають найважливіше значення для народного господарства нашої республіки, адже завдяки відродженим магістралям і професіоналізму працівників автотранспорту здійснюється швидка і надійна доставка вантажів, а також регулярне перевезення пасажирів», – резюмував Президент ПМР.

Щороку в Придністров’ї проводиться традиційний республіканський конкурс, який визначає кращих фахівців автомобільного транспорту і дорожнього господарства. У номінації «Кращий механізатор дорожньої галузі» переможцем став машиніст асфальтоукладача МУП «Тираспольське ШРБУ» Олег Ракович.

Переможець уже 23 роки працює на рідному для нього підприємстві. За його словами, основне завдання асфальтоукладача – покласти шар гарячого асфальту так, щоб він мав рівну поверхню, однакову (по довжині та ширині) товщину і міг витримати вагу важких котків. Виходити на роботу доводиться за будь-яких погодних умов і незалежно від часу доби. Крім дорожніх робіт, машиніст асфальтоукладача постійно стежить за справністю ввіреної йому техніки, своєчасно, до початку робіт на шляху, усуває транспортні неполадки. «За асфальтоукладачем працюють дорожні робітники, які стежать за тим, щоб свіжий шар був рівний. Вони підсипають асфальт у можливі ямки й усувають дрібні нерівності. Каток, який рухається відразу за ними, остаточно ущільнює і вирівнює покриття. Нас у бригаді працює 7 чоловік. Мета нашої роботи – застосувати всі свої знання й уміння, щоб зробити дорожнє покриття якісним. Я вдячний долі, що працюю в такому чудовому колективі», – розповів асфальтоукладач.

За словами інспектора відділу кадрів МУП «Тираспольське ШРБУ» Марії Соєнко, укладати асфальт – справа непроста, робота галаслива і важка: «Це професія для стриманих і витривалих людей. Саме такими рисами характеру наділений від природи Олег Сергійович. Він – досвідчений працівник, який з повною відповідальністю ставиться до виконання своїх професійних обов’язків. За весь період роботи зарекомендував себе добросовісним і старанним спеціалістом, чим заслужив неабиякий авторитет у колективі».

Марія Гаврилівна повідомила, що на підприємстві люди працюють по 30–40 років. «Вони добре розуміють: краще, ніж вони, ніхто не зробить. Спочатку виникають емоції розчарування (коли на довіреному об’єкті бачать розбиту дорогу, як після війни). Починають працювати, буває важко фізично, а потім настає момент здачі об’єкта в експлуатацію, по гладесенькій дорозі поїде автотранспорт. Люди задоволені, дорожники бачать результат своєї праці й теж радіють, що зробили добру справу на багато років», – підкреслила фахівець.

Працівникам та ветеранам автомобільного транспорту і дорожнього господарства всі придністровці бажають здоров’я, добробуту, миру, оптимізму та бадьорості духу й успіхів на професійній ниві.

Володимир   ДАНИЛОВ.

Фото: IА «Новости Приднестровья».