Медіа-проект для особливих дітей

У Рибниці був ініційований медіа-проект «Світ навколо нас. Я теж умію мріяти» спеціально для особливих дітей. Він приурочений до Дня міста й надалі реалізуватиметься за сприяння держадміністрації, міського Управління культури та Палацу культури. За підсумками проекту планується зняти відеоролик, а в День міста, 21 листопада, у фойє Палацу культури розгорнути фотовиставку.

Мета проекту – показати красу внутрішнього світу особливих дітей і розповісти про те, що вони, як і всі діти, мріють стати дорослими, хочуть домогтися успіхів, знайти друзів, здобувати знання, знайти роботу і бути потрібними й корисними для суспільства.

У рамках проекту діти відвідують салон краси «Віола», де досвідчені майстри допомагають їм вибрати зачіску і зробити бажану стрижку, а колектив салону-магазину «Сюрприз» пропонує їм вбрання. Результатом цього процесу стає відеокліп, який знімають співробітники Рибницького інтернет-ТБ «LIK TV» і розміщують його на каналах уoutube, facebook, twitter, vk.com, ok.ru і, звичайно ж, на сайті liktv.org.

Автором, ідейним натхненником і реалізатором замислу є Світлана Тесса – мама особливої дитини. Вона пояснила своє ставлення до проекту: «Я точно знаю, що в нинішньому світі є люди, які заробляють гроші на особливих дітях, а для них нічого не роблять. Це аморально. Я хочу показати, що навіть за мінімальних витрат можна зробити щось корисне».

Світлана – педагог із музики з 20-річним стажем. Їй доводилося часто організовувати свята для дітей. Коли підріс її син, він теж почав відвідувати такі заходи. Ці знання і вміння, безсумнівно, допомогли їй в організації проекту «Світ навколо нас. Я теж умію мріяти».

«На запитання, навіщо і чому саме в мене народилася така дитина, кожен відповідає по-своєму. Я, наприклад, зрозуміла, що моя дитина допомогла мені по-іншому сприймати життя. Тепер, використовуючи свої професійні навички, я здатна чимось підтримати інших людей. Я не можу допомогти сім’ям з особливими дітьми як лікар, я не можу нічого змінити в їхньому житті, я з ними в одному човні. Зате я готова голосно сповістити про те, що ми є і ми такі ж самі, як всі інші люди.

Ми повинні відкласти якісь свої справи заради особливих дітей. Вони ж іноді не можуть навіть сказати: «Мамо, я пішов». Він може йти тільки тоді, коли його бере і веде за руку, наприклад, мама», – пояснює Світлана.

Світлана Тахирівна як педагог вважає, що на першому плані стоїть завдання виховати добру людину, а вже потім – дати їй наукові знання. Завдяки цьому у неї завжди були хороші стосунки з дітьми та батьками. Це дає їй можливість звертатися по допомогу до своїх колишніх учнів, які виросли, вже працюють, а також до їхніх батьків. Вона вірить у те, що чуйних людей багато. Потрібно тільки розповісти про свою проблему й попросити допомоги. «Не можна замикатися у своєму тісному світі, доброзичливих людей набагато більше, ніж ви думаєте» – звертається до батьків особливих дітей Світлана Тесса.

Вона розповіла, як на Новий рік купила ялинку й організувала акцію (вона, до речі, тривала місяць) під назвою «Особлива ялинка». Сенс її полягав у тому, що батьки особливих дітей вивішували на ялинці листи з проханнями до Діда Мороза, а охочі могли виконати ці прохання, подарувати дитині те, що вона просила. «Листів Дідові Морозу від особливих дітей було багато, але охочих здійснити бажання з цих листів було ще більше. Один лист з ялинки зняли школярі й усім класом поїхали до дитини. У такий спосіб вона отримала не тільки подарунок від Діда Мороза, а й знайшла нових друзів.

Такий захід розширює можливості особливих дітей, відкриває і створює для них новий світ. Наприклад, завдяки цій акції Юля Цуркан змогла зайнятися уроками співу з відомою співачкою Іриною Грицишиною. Провідником у цих заняттях (за домовленістю під час уроку вона перебуває поруч з дитиною) стала все та ж Світлана Тесса, яка дуже задоволена результатом. «Учора в нас був черговий знімальний день з дівчинкою, яка хоче професійно навчитися плести коси. Серед моїх знайомих є ті, хто вміє це робити. Можливо, хтось відгукнеться і навчить цього дівчинку. Професіоналами вони, може, і не стануть, але матимуть ще одну нагоду для знайомства з людьми, для спілкування, долучатимуться до соціуму», – зазначила організатор медіа-проекту.

За допомогою нашої газети Світлана Тесса дякує всім, хто допомагає, хто став партнером у цій нелегкій справі. Слова подяки лунають на адресу директора Управління культури Діани Терлецької, заступника глави держадміністрації з соціальної політики Юрія Молдовського, керівників і працівників перукарського салону «Віола», салону-магазину «Сюрприз», а також «LIK TV» і багатьох інших, хто вносить свою посильну лепту в допомогу сім’ям з особливими дітьми.

Створення образу і зйомки відбуваються щосереди. До участі (за попереднім записом) щотижня запрошуються по дві людини. Записатися можна телефоном: 0 778 39 165. Заявки приймає керівник відділу по роботі з дітьми Світлана Тесса.

Дмитро   АКІНІН.

Фото автора.

На фото Александр Тесса.