О. ДОВГОПОЛ: «Буде те саме місто, але місто оновлене»

Зовсім недавно, 14 жовтня 2020 року – в День міста Тирасполя, главі держадміністрації столиці Придністров’я виповнилося 45 років. Працює він на цій посаді всього чотири роки. Проте й за такий короткий термін Тирасполь дуже змінився. Змінився на краще. Це видно неозброєним оком. Мабуть, жоден мер до нього не зробив для міста стільки, скільки зробив Олег Довгопол. Однак, говоритимемо про все по порядку.

Олег народився в 1975 році в невеликому старовинному містечку Бершадь Вінницької області України. У ранньому дитинстві, чотирьох років, переїхав із батьками в Тирасполь, де проживає до теперішнього часу. Тому саме це місто він вважає своїм рідним, а себе – тираспольчанином. Закінчив Олег середню школу № 12, навчався в ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Став юристом. Служив в органах держбезпеки ПМР, працював депутатом Тираспольської міськради, займався бізнесом у ТОВ «Центр-Маркет».

Після призначення на посаду градоначальника Олег Анатолійович сказав міським чиновникам і журналістам, що намагатиметься підтримувати й покращувати господарство столиці, а також працюватиме в інтересах громадян. Він пояснив, що міські чиновники – це слуги народу і повинні про це пам’ятати. «Ви не забувайте, що на цій роботі перебуваєте тимчасово, що будь-яке перебування при владі закінчується, – зазначив новий мер. – І знайте, посада глави держадміністрації – не подарунок, а важка праця, ноша, яку потрібно буде достойно нести в найближчі роки».

За кожне сказане тоді слово він відповів ефективною (й ефектною!) працею на благо Тирасполя. Столиця ПМР уже два роки є бездотаційним містом. Вона здобула повну фінансову самостійність. На сьогодні городяни вже не їдуть у пошуках кращої долі, «землі обітованої». Вони зрозуміли, що й тут робота є, і вона гідно оплачується, і вона постійна. Проте, це тема окремої великої розмови. Сьогодні розповімо про те, як змінився зовнішній вигляд Тирасполя.

Дійсно, столиця гарнішає на очах. На в’їзді в місто з боку Бендер побудовані бельведер-колонади (міські ворота), через які щодня в’їжджають тисячі машин. Сам Тирасполь з кожним днем, в прямому сенсі, зеленіє, розквітає і кращає, адже він – візитна картка Придністров’я.

Поступово перетворюються всі мікрорайони міста. Наприклад, на Балці розбитий новий сквер «Сонячний». У сквері Авіаторів відкрито великий ігровий майданчик для дітей, вулицю Юності прикрасили квіткові арки. У мікрорайоні встановлені перші в Тирасполі звукові світлофори (що розмовляють). Зовсім недалеко від Балки відкритий Ботанічний сад, докорінно перетворюється колишній парк ім. Кірова. Там поступово створюється меморіально-духовний комплекс. Успішно запрацював музей історії Тираспольської фортеці.

Однак, безумовно, лідер перетворень -центр столиці. На сьогодні він потопає у квітах. Його прикрасила безліч пам’яток історії. Віднині тут функціонує новітній за оснащенням і своїм оформленням виставковий комплекс. Тема першої експозиції, звичайно ж, присвячена 30-річчю ПМР. Рік тому біля ККК «Тирасполь» заспівав і заграв фарбами великий світломузичний фонтан. Однак головними елементами центру Тирасполя, безперечно, вважаються Катерининський парк і сквер імені де Волана. Ідея їх створення належить Президентові ПМР Вадиму Красносельському.

Ротонди, каскадні фонтани, ставок з лебедями й ажурним оглядовим майданчиком, макет Тираспольської фортеці, літня естрада, бронзові та дерев’яні скульптури гренадерів – це все Катерининський парк. Сквер імені де Волана – важлива частина парку, а головним його елементом є пам’ятник імператриці Катерині ІІ на троні. Символічно, що розташувалася вона рівно навпроти бронзового монумента Олександру Суворову.

Завершуються роботи в ігровому парку «Диво-град», що стане найкрасивішим і цікавим місцем відпочинку городян. Будуть тут обертові каруселі, автодром, фонтан у вигляді дракона, екскурсійний поїзд «Катерининський парк – Театральна площа», кафе, де зможуть відпочити діти та дорослі. Планується, що досить уже скоро центральний район Тирасполя перетвориться на велику паркову зону.

«Років через п’ять (за умови належного фінансування наших ідей) Тирасполь стане ще більш яскравим, більш упорядкованим, тут відновлять всі дорожні магістралі, розпочнуть спорудження нового житлового фонду. Це буде те ж місто, але місто оновлене, – зазначив в інтерв’ю напередодні Дня міста Олег Довгопол.

Павло   ОСТАПЕНКО.

Фото из открытых источников.