Історія ПМР очима її першого Президента

По-різному можна дивитися на події в нашому краї початку 90-х років минулого століття, але безперечно одне – без харизматичних особистостей державність Придністров’я не постала б. 

Такою постаттю можна вважати Ігоря Смирнова – першого Президента ПМР, який стояв біля витоків нашої республіки. Про це свого часу він написав трилогію, яка може допомогти молодому поколінню придністровців ознайомитися з історією створення ПМР в деталях.

Першого грудня працівники редакції українськомовної газети «Гомін» зустрілися з Ігорем Миколайовичем. Разом із товариством української культури «Червона калина» орга-нізатори запросили на цю зустріч вихованців Тираспольського Суворовського військового училища, Республіканського кадетського корпусу, а також слухачів Тираспольського юридичного та Військового інститутів. На зустрічі були присутні головні редактори республіканських газет «Приднестровье» та «Адевэрул Нистрян» зі своїми кореспондентами, а також численні республіканські ЗМІ.

Ми всі знаємо Ігоря Смирнова як політика. Але саме того дня познайомилися з ним і як з письменником. «Я гадаю, що легенду Придністров’я, першого Президента, представляти не треба, але сьогодні я хочу, щоб ви познайомилися з ним як із багатогранною особистістю. Сьогодні я хочу познайомити вас не з видатним політиком, не з державним і громадським діячем, а з письменником Ігорем Смирновим», – розпочав захід головний редактор газети «Гомін» Олександр Юшин.

Ігор Миколайович, радо привітавшись з усіма присутніми, повів розмову про те, що книги, які він свого часу написав, видаються вдруге. Уперше його книга «Жить на нашей земле» побачила світ у 2001 році. У вступному слові до видання автор пише: «Більшою мірою я пишу, звичайно, саме для покоління дітей та онуків наших, тому що багато з тих, хто вже дорослими людьми (такими, що відбулись як особистості) увійшли у 80-ті роки минулого століття, нині є бабусями та дідусями. Нам є що пригадати, є про що розповісти новому поколінню, за яким – майбутнє нашої Республіки.

І це, дійсно, необхідно, адже без живого зв’язку поколінь, що базується на знаннях того, як і заради чого створювалася Придністровська Молдавська Республіка, продовжувати справу збереження її основ, розвивати та поглиблювати те позитивне, що нами досягнуто, буде неможливо».

Справді, для наших гостей – студентів, кадетів, суворовців – це справи далекого минулого. Але, якби не наш поважний гість з його багаторічною працею, як би дізналися вони про них?

Друга книга трилогії («Вместе с Россией») уперше побачила світ у 2006 році. Її сторінки розповідають історію повоєнного будівництва республіки, коли народ Придністров’я довів усьому світові, і в першу чергу Росії, що в радянській системі ведення господарства було немало позитивного. І не варто було «разом із водою випліскувати дитину». Зберегти те краще, що було в радянській історії стосовно до дня нинішнього і будувати майбутнє разом із Росією, стало головною метою референдуму 2006 року.

Назва першої та другої книжок складається в одне речення, яке для придністровців має глибокий зміст: «Жить на этой земле вместе с Россией».

Дійсно, за право жити самим і своїм дітям, працювати на рідній землі, розмовляти рідною мовою, відчувати себе вільною людиною боролися придністровці наприкінці 80-х – на початку 90-х років минулого століття.

Третя книга трилогії «Приднестровский характер» була вперше надрукована у 2011 році. Вона відповідає на запитання, як удається придністровцям зберігати й розвивати свою державність, проживаючи в умовах невизнання.

Зустріч тривала кілька годин поспіль, автор подарував усім присутнім книги зі своїми автографами та добрими побажаннями. Курсанти читали напам’ять твори Тараса Шевченка, демонструючи свої знання з української мови. Перше знайомство видалося вдалим.

Заступник редактора газети «Гомiн» Аліса Коханова так прокоментувала важливу для установи подію: «Візит Ігоря Смирнова – дійсно, велика подія, тому що до нас завітав перший керівник республіки, який обирався президентом чотири рази. Запросили його співробітники газети «Гомін», бо, побачивши ці книги, вирішили, що вам, нашому молодому поколінню, буде цікаво й корисно їх прочитати».

Ще одним важливим кроком до встановлення дружніх контактів з молоддю було вручення редакцією газети «Гомін» керівникам усіх навчальних закладів, присутніх того вечора на зустрічі, передплати на 2018 рік.

Юлія   ПОНОМАРЕНКО.