Вадим КРАСНОСЕЛЬСЬКИЙ: «Гордий дух переможців не зник, він понад 400 років живе в душах і серцях сучасного покоління»

Придністровці 4 листопада традиційно разом із росіянами відзначають День народної єдності, який завжди відрізнявся різноманітними великими святковими заходами. Навіть в умовах пандемії нового вірусу керівництво республіки віддало данину пам’яті предкам, які об’єднали народи на берегах Дністра.

Усі великі масові заходи були скасовані з міркувань безпеки, проте залишити цей день поза увагою ніяк неможливо. Президент ПМР спільно з представниками органів державної влади, духовенства та Союзу російських громад Придністров’я поклали квіти до Вічного вогню, до могил захисників Вітчизни різних поколінь, а також до монументів, розташованих на столичному Меморіалі Слави. Пам’ять предків, які об’єднували й оберігали свободу народів обох берегів Дністра, вшанували хвилиною мовчання.

Після церемонії покладання квітів Президент Вадим Красносельський зазначив, що в теперішніх обставинах поняття всенародної єдності наповнене особливим сенсом: «Не тільки придністровське суспільство, а й увесь світ повинен консолідуватися, об’єднатися в ім’я досягнення загальної мети – забезпечення безпеки громадян, збереження життя та здоров’я кожної людини».

Спілкуючись із журналістами, Вадим Миколайович детально зупинився на історії святкування цього дня. «Коріння традиції відзначення Дня народної єдності губиться в далекому минулому. Народне ополчення під проводом Пожарського та Мініна звільнило столицю Росії Москву від польських інтервентів. Саме тоді Пожарський із перемогою увійшов у звільнений Китай-город з Казанською іконою Божої Матері. У листопаді запровадили традицію відзначати день цієї ікони. Свято прижилося й тривало в Російській імперії до Жовтневого перевороту, а потім згодом забулося.

Я вважаю, що це свято відродили для об’єднання народу. Щоб цього дійсно досягти, треба не тільки 4 листопада святкувати, а постійно проводити відповідну політику, спрямовану на об’єднання, а не роз’єднання. Одним із найважливіших рішень або завдань у цьому посиланні, в об’єднанні народу, є гармонійне поєднання історії: Російської імперії, Радянського Союзу і сучасних Росії та Придністров’я. Ця гармонія, це єднання дадуть можливість забути старі образи й об’єднатися заради майбутнього. Таких принципів ми дотримуємося в Придністровській Молдавській Республіці. Ми шануємо нашу історію. Це видно, і не на словах, а на ділі. У Придністров’ї досить гармонійно поєднується історія – Російської імперії, Радянського Союзу і Придністров’я – без конфлікту поколінь. Тому у всіх містах і районах республіки оживає історія нашої батьківщини під назвою Придністров’я», – розповів Президент ПМР.

Крім того, Вадим Миколайович відзначив унікальність придністровського народу: «На території Придністров’я проживають люди 72 національностей та народностей. У нас три офіційні мови. На нашій землі ніколи не було національних конфліктів. Чому саме так у нас відбувається, чому в сусідів не так, а у нас саме так? Тому, що у нас немає титулування. У нас жодна нація чи народність не підіймається над іншою. У нас усі рівні. У нас рівні всі мови, всі національності, всі релігії. Це правильно. Це й є основа згуртованості суспільства. Це є основа народної єдності по суті своїй. У Придністров’ї – саме так».

У День народної єдності квіти поклали до підніжжя пам’ятників Катерині Великій та генералісимусу Суворову. Саме їм завдячує Тирасполь своєю появою на карті, а історія міста з 1792 року стала історією Росії.

Дарина   КУЛАКОВА.

Фото прес-служби Президента.