Про недопущення поширення COVID-19 в ПМР

Чергове засідання Оперативного штабу при Президентові щодо профілактики та недопущення поширення вірусу відбулося 2 листопада. Учасники наради стурбовано зазначали, що кількість людей, які проходять тестування на наявність у них в організмі інфекції нового типу, з кожним днем зростає.

Для порівняння: в липні на лабораторне дослідження за добу направляли в середньому близько 200 проб (при цьому COVID-19 виявляли щодня у 10 тестованих і стільки ж виписували з госпіталів тих, хто одужав). У жовтні середньодобовий забір біоматеріалу становив 625 одиниць, діагноз підтверджувався в середньому у 93 осіб, покидали стаціонари 67 громадян, які успішно пройшли лікування. В останні дні жовтня та перших числах листопада середньодобова захворюваність досягла вже 125 осіб.

Про те, що лікування в умовах госпітальної ізоляції дає ефективні результати, свідчить той факт, що в Придністров’ї COVID-летальність порівняно невисока і на тлі зростаючої захворюваності знижується. На початку липня цей показник становив 3,7 %, у серпні-вересні смертність становила 3,5 %, а за статистичними даними жовтня – початку листопада з 1 000 хворих від ускладнень, пов’язаних з новим вірусом, вмирає 24 людини. Що стосується виявлення: у липні захворювання знайшли у 5 % тестованих, у жовтні – у 15 % тих, хто склав ПЛР-аналіз.

Це свідчить про значне поширення інфекції. Для її стримування Вадим Красносельський запропонував заходи, спрямовані на мінімізацію контактів серед жителів республіки. «Локдауна в Придністров’ї не передбачається. Ми діятимемо точково, стримуючи натиск коронавірусу. Подальші заходи залежать від розвитку ситуації та від кожного з нас», – наголосив Президент. (Локдаун – lockdown з англ. – сувора ізоляція. Ситуація, в якій людям забороняється вільно переміщатися з приміщень або певної зони через НС).

ДОДАТКОВІ КАРАНТИННІ ЗАХОДИ

Шкільні канікули продовжені до 15 листопада. Середні спеціальні та вищі навчальні заклади на два тижні переведені на виключно дистанційну форму навчання. Дитячі садки працюватимуть у стандартному режимі, проте, за умови суворого дотримання підвищених санітарно-епідеміологічних вимог. Органам державної влади й управління, установам, організаціям і підприємствам усіх форм власності запропоновано 50 % персоналу перевести на віддалену роботу (якщо це не зупинить виробничий (службовий) процес). Громадянам, яким виповнилося більш ніж 65 років та які  перебувають у зоні підвищеного ризику, особам з хронічними захворюваннями та зниженим імунітетом, рекомендується звести до мінімуму перебування в громадських місцях, відвідання будь-яких заходів та установ без нагальної потреби.

ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ

Під час засідання зазначалося, що, попри зростання навантаження, медперсонал інфекційних госпіталів повинен підвищувати кваліфікацію. Тематичні тренінги за дорученням Президента проведе головний лікар Слободзейського COVID-госпіталю Ігор Тостановський. Лікарям належить не тільки прослухати курс лекцій, а й здати відповідні заліки.

ПОТОЧНІ ПИТАННЯ

Учасники наради говорили про необхідність збільшення місць у госпіталях. Зокрема, на півночі республіки для хворих на COVID-19 нададуть місця в Рибницькій поліклініці. На її підготовку до прийому пацієнтів Молдавський металургійний завод виділить 300 тисяч рублів. За тиждень, після проведення необхідних робіт, філія Рибницького госпіталю зможе вмістити 110 людей.

Понад 80 ліжко-місць для пацієнтів-безсимптомників і тих, у кого хвороба протікає в легкій формі, також організовують у профілакторії ММЗ. Протягом декількох днів два корпуси будуть готові до прийому пацієнтів. У Тирасполі на базі профілакторію текстильної компанії «Тиротекс» упорядковують приміщення, які використовуватимуть як госпітальні палати для ізольованого перебування та лікування інфікованих громадян.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото прес-служби Президента.