Підтримка населення з боку депутатів триває

На порядку денному чергового засідання Верховної Ради 4 листопада були порушені питання, пов’язані з розвитком сільськогосподарської галузі республіки та піклуванням про здоров’я молодого покоління придністровців.

У першому читанні законодавці ухвалили законопроект «Про меліорацію земель в ПМР». Авторами документа є члени Комітету Верховної Ради з питань АПК, транспорту, будівництва, природних ресурсів та екології. На думку народних обранців, розвиток меліорації є важливим напрямком і агропромислового комплексу, й економіки республіки в цілому. Практика показує: без державної підтримки забезпечити ефективний розвиток галузі та як наслідок – одержання високих урожаїв – неможливо. Це, в першу чергу, загрожує втратою продовольчої безпеки ПМР.

У республіканському бюджеті на нинішній рік уже були закладені кошти на розвиток меліоративного комплексу. Однак грошові засоби довелося перерозподіляти на інші статті, зокрема, на заходи з боротьби з пандемією. Депутати вважають, що фінансування робіт з реконструкції та розвитку меліоративних систем має бути цільовим. Кошти повинні витрачатися виключно на заходи щодо відновлення поливних мереж республіки.

За словами голови Комітету з питань АПК Олега Леонтьєва, правовідносини в цій галузі регулюються постановами Уряду та іншими підзаконними актами. «Ми запропонували свій проект закону «Про меліорацію земель в ПМР». На наш погляд, це питання дуже важливе і вимагає законодавчого регулювання, а не підзаконного. Звичайно, нам необхідна державна цільова програма, але вона вже розроблятиметься як підзаконний акт на підставі закону», – наголосив парламентарій.

В умовах кліматичних змін зрошування стає невіддільною частиною вирощування сільськогосподарських культур. Чітка концепція розвитку галузі дасть можливість своєчасно здійснювати поточний та капітальний ремонти меліоративних мереж, купувати обладнання і техніку, визначати першочергові завдання. Проект закону передбачає створення фонду розвитку меліорації, з якого фінансуватимуться державні цільові програми. Крім того, прийняття закону забезпечить плановий програмний підхід та ефективність робіт щодо відновлення і розвитку меліоративного комплексу ПМР. На думку народних обранців, меліорація є важливим напрямком розвитку не тільки агропромислового комплексу, а й економіки республіки в цілому. Робота над проектом закону «Про меліорацію земель в ПМР» буде продовжена в другому читанні.

Велику увагу законодавці приділяють і піклуванню про здоров’я придністровців. Нагадаємо, чинне законодавство забороняє продаж снюса – смоктального тютюну. В останні роки в продажу з’явилися інші жувальні та смоктальні суміші, що містять нікотин. Через доступність і дешевизну вони стали популярні серед молоді. Депутати Верховної Ради вирішили вдосконалювати законодавство і заборонити також поширення нікотинових сумішей. Законопроект, запропонований членом Комітету з питань соціальної політики Юрієм Кравчуком, був ухвалений законодавцями в остаточному читанні.

За словами голови Комітету з соціальної політики, охорони здоров’я, питань сім’ї та дитинства Сергія Чебана, виробники вигадують різні методи та форми, щоб обійти законодавство і запропонувати на ринку різні види продукції з вмістом нікотину. «Це різні жувальні суміші, які вживає, на жаль, і наша молодь. У законодавстві до цього не була передбачена відповідальність за розповсюдження та продаж таких шкідливих сумішей. На це і націлений проект закону», – пояснив законодавець.

Після ухвалення на пленарному засіданні змін до закону «Про охорону здоров’я громадян від впливу навколишнього тютюнового диму та наслідків споживання тютюну» і КпАП буде офіційно заборонена реалізація сумішей, які містять нікотин. У разі виявлення порушень, доведеться заплатити штраф від 100 до 300 РР МЗП (1 840 –5 520 рублів). Окремою статтею закону передбачений штраф за продаж жувальних і смоктальних сумішей із вмістом нікотину неповнолітнім – від 40 до 120 РР МЗП (736 – 2 208 рублів).

Сергій Чебан зауважив, що суми штрафу різняться в залежності від виду порушень. «Більшою мірою законопроект стосується неповнолітніх. Ми розуміємо, що йдеться про їхнє здоров’я, тому закон націлений на його збереження. Будемо сподіватися, що молоді люди знаходитимуть для себе інші, більш цікаві й корисні заняття, наприклад, у спортзалах, спорткомплексах, парках і бібліотеках», – резюмував парламентарій.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.