Теракт у Відні. Поділяємо гіркоту втрати невинних людей

У багатолюдному Віденському кварталі «Бермудський трикутник» (Bermuda-Dreieck), поблизу Центральної синагоги та Віденської опери ввечері в понеділок, 2 листопада, була відкрита стрілянина по перехожих.

Президент ПМР Вадим Красносельський висловив співчуття родичам громадян, які загинули в результаті теракту в столиці Австрії.

Глава Придністров’я назвав подію у Відні трагедією, а загибель людей – непоправною втратою.

«Поділяємо з вами гіркоту втрати. Прийміть глибоке співчуття і нашу підтримку в цю важку годину», – зазначив Вадим Красносельський. Він побажав близьким загиблих мужності й душевних сил, а постраждалим у теракті якнайшвидшого одужання.

Керівник МЗС ПМР Віталій Ігнатьєв висловив співчуття спеціальному представнику чинного голови ОБСЄ Томасу Майр-Хартингу, а також Надзвичайному і Повноважному Послу Австрійської Республіки в РМ Стеллі Аваллон у зв’язку з загибеллю людей у результаті терактів у Відні й підкреслив, що в Придністров’ї рішуче засуджують ці жахливі акти насильства. За його словами, вони в черговий раз підтверджують надзвичайну затребуваність зусиль світової спільноти в боротьбі з міжнародним тероризмом.

«Сподіваємося, що всі винні в організації й скоєнні цих нелюдських злочинів, яким не може бути виправдання, будуть знайдені й засуджені правосуддям», – зазначив міністр.

Нагадаємо, що в результаті серії атак у столиці Австрії Відні загинули чотири людини. Загинув і терорист, застрелений поліцейськими. Видання РБК (РосБізнесКонсалтинг) пише, що про це повідомив на брифінгу міністр внутрішніх справ Австрії Карл Нехаммер.

Напади почалися 2 листопада о 20:00 за місцевим часом незадовго до початку загальнонаціонального карантину через коронавірус. На вулицях того вечора було досить багатолюдно. У нападах взяли участь кілька терористів з гвинтівками й холодною зброєю. Постраждало понад 20 осіб. За даними австрійської влади, теракт був спланований заздалегідь. У квартирі одного з терористів провели обшук. За словами міністра, встановлено, що він був радикалом, симпатизував «ІД» («Ісламська держава»). Під час атаки на ньому був жилет, що імітує пояс смертника. Він був озброєний автоматичною гвинтівкою, пістолетом і мачете.

Через те, що спільники вбитого терориста зникли, жителям Відня, як і раніше, рекомендовано зберігати обережність і не відвідувати центр міста. З метою дотримання безпеки, робота громадського транспорту обмежена: поїзди в метро слідують без зупинок у центрі, змінені маршрути автобусного сполучення. У країні посилили заходи безпеки, в тому числі й на кордонах.

У пам’ять про жертви теракту в Австрії з 3 по 5 листопада був запроваджений триденний загальнонаціональний траур. Третього листопада, рівно опівдні, в країні була оголошена хвилина мовчання.

Олена   ДВОРСЬКА.

Фото з вiдкритих джерел.