«Російське географічне товариство» на берегах Дністра

У Тирасполі 30 жовтня відкрився Центр Всеросійської громадської організації «Російське географічне товариство» (РГТ). За межами РФ діють усього два таких представництва: одне в Сербії, й друге відтепер – у Придністров’ї.

Центр РГТ розмістився на базі Придністровського держуніверситету на кафедрі соціально-економічної географії та регіонознавства. Придністровське представництво товариства складається з трьох відділень: географічного, біологічного, а також краєзнавства та туризму.

Відкриттю Центру передував круглий стіл, який об’єднав представників наукової спільноти Росії та Придністров’я, а також керівників міністерств, відомств та закордонних організацій. На адресу учасників урочистої конференції надійшло вітання Президента ПМР Вадима Красносельського, яке оголосив перший заступник керівника Адміністрації Президента Олексій Пакулічев.

«Як голова Придністровського історичного товариства вважаю, що плідна співпраця з Придністровським центром РГТ щодо підготовки та проведення цікавих лекцій, виставок, показів науково-популярних фільмів, видання наукової літератури сприятиме популяризації знань про безцінну історичну, культурну та духовну спадщину Росії на берегах Дністра. Ми сьогодні робимо багато для увічнення духовного, ратного і трудового подвигів наших предків –споруджуємо нові храми та пам’ятники, реставруємо Бендерську фортецю, відкрили Катерининський парк, триває активна військово-патріотична діяльність. Знання географії та історії рідного краю допомагає придністровцям зберігати свою ідентичність і виховує глибоко патріотичне ставлення до своєї Батьківщини. Відкриття Придністровського центру РГТ послужить і розвитку туризму в республіці», – наголосив у привітанні Президент.

На думку учасників події, відкриття Центру – це унікальна можливість долучитися до великих досягнень російської географічної науки, популяризації знань у галузі географії й туризму, краєзнавства та історії, біології та екології, воно також сприятиме розвитку всього регіону, адже діяльність РГТ спрямована на всебічне вивчення світу, об’єднання фахівців у галузі географії та суміжних наук. Знання, здобуті копіткою працею, збагачують історію держави. Міністр МЗС ПМР Віталій Ігнатьєв додав, що «…діяльність Центру сприятиме консолідації зусиль російських і придністровських учених та експертів, стане новою віхою у розвитку двостороннього співробітництва держав».

Для успішного старту сміливих наукових і творчих дослідницьких шукань Центру РГТ презентували «особливі» подарунки. Наприклад, директор Центру дослідження духовної та культурноісторичної спадщини Придністров’я Микола Димченко передав новому науковому осередку лист, написаний у 2013 році Президентові РГТ Сергію Шойгу від імені придністровських учених з проханням про відкриття подібного центру. Крім того, Микола Вікторович подарував книгу, фотографію і диск з подорожжю Федора Конюхова, а також альманах «Придністровська спадщина».

Координатор програм Росспівробітництва в Придністров’ї Микола Журавльов повідомив, що з нагоди урочистої події в Центрі демонструватиметься виставка РГТ під назвою «Найкрасивіша країна».

Центр щойно відкрили, а планів уже намітили багато: презентували першу наукову працю Центру «Географічна освіта і наука в Придністров’ї: історія, сучасний стан та перспективи», анонсували проведення 29 листопада акції «Географічний диктант», яка цього року відбудеться вшосте.

Вагомий внесок у природничі науки зробили й уродженці Придністров’я: академіки Костянтин Гедройц, Дмитро Зелінський, Євген Федоров, Лев Берг. Цікаво, що Лев Семенович у 1940–1950 рр. був президентом Географічного товариства СРСР – спадкоємця заснованого в 1845 році Російського Імператорського географічного товариства і прабатьком нинішнього РГТ. Отже, відкритий нині Центр має міцні історичні зв’язки.

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.

Фото з сайту Приднiстровського держунiверситету.