Нагадування про сумні події нашої історії

«Переслідування внаслідок політичних, релігійних та інших переконань – одна з найбільших трагедій двадцятого століття. Вона торкнулася доль безлічі людей, які зазнали масових виселень, арештів і розстрілів», – нагадав у своєму зверненні до студентів ректор ПДУ ім. Т. Г. Шевченка професор С. Й. Берил.

У всьому світі 30 жовтня згадують жертв політичних репресій. Це були колосальні й нічим не виправдані людські втрати. Торкнулися вони й нашої території. Ректор університету нагадав, що пік масових покарань у тодішній Молдавській Автономній Республіці, що належала до складу УРСР, припав на 1937-1938 роки.

Багато десятиліть близькі та родичі не знали про долі своїх рідних, засуджених із політичних мотивів. Безліч людей досі не знає місця їхнього поховання. На сайті Рибницької держадміністрації повідомляється, що за роки репресій у МАРСР тисячі людей були заслані в табори й на поселення і майже 5,5 тисячі – засуджені до розстрілу. У Рибниці 30 жовтня вшанували пам’ять жертв політичних переслідувань покладанням квітів до монумента «Жертвам політичних репресій», встановленого 15 років тому.

Напевно, треба було, щоб минув якийсь час для усвідомлення всього, що сталося в людському суспільстві. Так, у 1953 році в СРСР почався процес реабілітації жертв політичних репресій. Він здійснювався за заявами самих постраждалих, а також їхніх родичів. У 1987 році процес реабілітації було відновлено.

День пам’яті жертв політичних переслідувань був установлений на підставі Закону Російської Федерації (правонаступниці СРСР) «Про реабілітацію жертв політичних репресій» від 18 жовтня 1991 року.

«У 1992-му були створені комісії з відновлення прав реабілітованих жертв політичних переслідувань та прийняті нормативні правові акти з зазначених питань. Тільки в 1991 – 2014 роках було реабілітовано понад три з половиною мільйони осіб», – повідомив Степан Йорданович.

Разом з тим точна кількість репресованих залишається невідомою. Тривають пошукові роботи, знаходиться багато документів, які довгі роки не були доступні суспільству. У Придністров’ї таку дослідницьку роботу проводить громадська організація «Спадкоємці Перемоги». Одним зі своїх завдань її учасники називають відновлення історичної справедливості. Вони організовують розкопки поховань, відтворюють картини минулого, яке, напевно, більшість людей хотіла б забути назавжди. В інтерв’ю Першому Придністровському телеканалу керівник виконкому «Спадкоємців» Родіон Романов сказав, що ця робота викликає у них і страх, і біль, і навіть жах від такої подорожі в історичне минуле. Члени організації – зовсім ще молоді люди, але вони мають свій погляд на ті події й упевнені, що будь-яку історичну подію треба знати, пам’ятати, вміти її аналізувати й робити відповідні висновки.

У придністровському суспільстві цю сторінку історії пам’ятають і віддають шану жертвам політичних репресій. Ми зобов’язані пам’ятати ці страшні події, щоб більше не повторилися трагедії минулого.

Анастасія   КАСИМ.

Фото з вiдкритих джерел.