30 жовтня 2020 року – День пам’яті жертв політичних репресій

18 жовтня 1991 року було прийнято Постанову Верховної Ради РРФСР № 1763/1-I «Про встановлення Дня пам’яті жертв політичних репресій», якою офіційно визнано 30 жовтня Днем пам’яті жертв політичних репресій.

Згодом цю скорботну дату почали відзначати й в інших державах. Початок політичних репресій відносять до періоду встановлення радянської влади на території РРФСР і пізніше –в межах СРСР. На жаль, політичні переслідування не оминули й території сучасного Придністров’я.

До Дня пам’яті жертв політичних репресій Державна архівна служба презентує у рубриці «Архівний документ місяця» на сайті «Архіви Придністров’я»

http://gsuda.gospmr.org/ черговий документ з Архівного фонду ПМР.

Це електронна копія документа підсумкового засідання особливої трійки Народного комісаріату внутрішніх справ Молдавської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки (НКВС МАРСР), датованого 30 жовтня 1937 року. Це так званий «розстрільний акт» того часу, який називають часом «великого терору».

Унікальність представленого в електронній публікації документа державного рівня з Архівного фонду ПМР полягає в тому, що він дозволяє реконструювати частину загальної картини того складного і неоднозначного часу. На той момент молодій Радянській державі було всього 20 років, а Молдавській Автономній Радянській Соціалістичній Республіці – 13.

Згідно з представленим актом був приведений у виконання вирок, винесений народним комісаром внутрішніх справ Союзу РСР – Генеральним комісаром державної безпеки т. Єжовим і Генеральним прокурором Союзу РСР т. Вишинським від 18 жовтня 1937 р. за протоколом № 6, над засудженими до ВМП (вищої міри покарання) – розстрілу. Ці розстрільні списки складалися в ході так званої «румунської операції». Документом підтверджується факт розстрілу 15 осіб,прізвища яких свідчать про приналежність їх до складу етнічної групи – григоріопольських німців, які компактно проживали в німецьких колоніях-поселеннях на території Придністров’я з початку XIX століття.

Вищевказаний документ зберігається в Центральному державному архіві ПМР у складі Фонду документів особистого походження відомого краєзнавця Л. П. Алфер’євої.

Упевнені, що документи того далекого часу не залишать байдужими наших співвітчизників. Історія зберігається в архівах!

Телефони для довідок:

0(533)-6-29-32; 0 (777) 2-44-04.

Наталя   СИНЯВСЬКА.