Герої нашого часу

Їх можна назвати бійцями на передових позиціях боротьби з невидимим, однак надзвичайно небезпечним і підступним ворогом – новою інфекцією, що нині тримає у страхові увесь світ. На сьогодні вони є головними героями, люди, що працюють в непростий час і не в простих умовах, – лікарі. Пандемія перевернула світ з ніг на голову. Для всіх 2020 рік став справжнім випробуванням. Придністровські медики показали та довели, що можуть рятувати людей у нестандартній ситуації. Про героїв нашого часу розповідають і пишуть різні ЗМІ, а втім хочеться написати й розповісти якомога більше.

Вони ризикують своїм життям, щоб врятувати життя й здоров’я інших – люди в білих халатах. На їхню долю випало незвичайне і тяжке випробування, вже більше півроку лікарі працюють у режимі нон-стоп. У період пандемії медики першими потрапляють під удар інфекції. У серпні, наприклад, на коронавірус захворіло відразу 11 працівників Бендерської поліклініки № 4. Медсестра Марія Щур досі згадує, як її враз здолала нестерпна втома. Слабкість свою вона списувала на перевтому – звичайна справа для медика. Однак, черговий тест на ковід, який медперсонал регулярно здає, показав позитивний результат. Марію Щур помістили в Слободзейський госпіталь, там зробили томографію, яка підтвердила невтішний діагноз: у медсестри пневмонія. «У мене було 16 % ураження легень, звичайно, я була в шоці. Проте, температури так і не було до кінця лікування, вона ні разу не піднімалася навіть у ковідному центрі. Тобто, протікає хвороба своєрідно, у кожного по-різному. Якби не зробили КТ, не знаю, який результат був би: кашель з’явився тільки на четвертий день, такий легкий, незрозумілий навіть», – розповіла старша медсестра Марія Щур. Разом із нею в Слободзейський госпіталь тоді надійшли ще кілька медпрацівників четвертої Бендерської поліклініки. Усього там захворіли 11 осіб.

За словами фахівців, далеко не у всіх перехворілих організм виробляє антитіла, Марії Щур пощастило. Спеціальний аналіз показав, що у неї вони тепер є. Це означає, що організм виробив імунітет до цієї жахливої хвороби. Марія все одно строго дотримується карантинних правил: носить маску, рукавички, використовує антисептики. Медики краще за інших знають, наскільки важливо чітко дотримуватися особистої гігієни під час епідемії коронавірусу. Нині Марія Щур здорова і знову наполегливо трудиться на улюбленій роботі – допомагає людям своїми знаннями та турботою.

Першими на місці події завжди доводиться бути лікарям-інфекціоністам та епідеміологам. Боротьба з коронавірусом починаємося саме з них. Без вихідних, свят і відгулів вони працюють упродовж кількох місяців. Пандемія в рази додала роботи епідеміологам Центру гігієни. Тетяна Медведєва вже 30 років у професії, але не пам’ятає такої, як тепер, напруженої ситуації в медицині. Особливо закарбувалися в пам’яті події травня, коли спалах Covid-19 відбувся в Бендерському психоневрологічному будинку-інтернаті. Першими на допомогу прибули лікарі-інфекціоністи та епідеміологи. «Тоді було виявлено багато порушень: недостатнє забезпечення дезінфекційними та засобами індивідуального захисту, люди не розуміли, що і як необхідно робити, як діяти. Ми підготували акт – санітарні приписи з термінами виконання, запровадили щоденний контроль. Крім вихідних і свят, ми щодня там були», – пригадала помічник лікаря з комунальної гігієни Центру гігієни та епідеміології м. Бендери Тетяна Медведєва.

Головним завданням на той час було в короткі терміни здійснити тестування, розділити хворих і здорових. Зробити все, щоб інфікованих було якомога менше. Все вирішували швидко, чітко та оперативно: розробляли схему лікування, відправляли хворих на КТ у Тирасполь, проводили тотальну дезінфекцію приміщень. У такий спосіб, завдяки злагодженим діям лікарів та епідеміо-логів, осередок коронавірусу вдалося знезаразити, купірувати спалах протягом двох тижнів. «Приїжджали фахівці-лаборанти з поліклініки: на місці проводили лабораторні дослідження, експрес-тести, відбирали відразу аналізи на ПЛР. Усі ми були в захисних халатах, у комбінезонах, у чоботях, гумових рукавичках, а температура повітря досягала +30 °С. Це було надзвичайно складно», – поділилися Тетяна Медведєва.

Хоч режим НС уже скасували, проте карантин триває, адже в республіці ситуація залишається неблагополучною. Епідеміологи продовжують працювати в посиленому режимі. Наша героїня Тетяна Медведєва нині з колегами, фахівцями, які не шкодуючи себе і ризикуючи життям, продовжують виконувати свою роботу. «Ми проводимо контрольні рейди, заходи щодо промислових підприємств, дитячих дошкільних закладів, навчальних установ, об’єктів торгівлі – продовольчих і непродовольчих товарів. Наша мета: запобігти поширенню нової коронавірусної інфекції, контролювати виконання карантинних заходів, тобто дотримання дезінфекційного режиму, соціальної дистанції, наявності засобів індивідуального захисту», – наголосила помічник лікаря з комунальної гігієни Центру гігієни та епідеміології м. Бендери Тетяна Медведєва.

За словами епідеміологів, на сьогодні порушень карантинних заходів стало менше. Коронавірус, як і раніше, залишається небезпечним, підступним і непередбачуваним, це зрозуміло вже багато людей. Лікарі, у свою чергу, закликають нас дотримуватися всіх запобіжних вимог, оскільки від цього залежить епідситуація в республіці. Крім того, таким чином ми зможемо допомогти лікарям повернутися до нормального життя, де є місце не тільки улюбленій роботі, а й сім’ї та відпочинку.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.